14-28 May 2016
Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

Η ΕΘΑΛ ανεβάζει το κυπριακό έργο "Πείνα"

Το θεατρικό του Χαράλαμπου Γιάννου σε πανελλήνια πρώτη και σκηνοθεσία της Μαρίνας Βρόντη

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2016

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το βραβευμένο με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  της Ελλάδας, καινούριο έργο του Χαράλαμπου Γιάννου, Η Πείνα. 
 
Σύμφωνα με το ομόφωνο σκεπτικό της Επιτροπής Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού για το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου: (…) Το έργο χαρακτηρίζεται από μια πολύ ενδιαφέρουσα εσωτερική ανέλιξη μιας ιστορίας της οποίας η προώθηση γίνεται με καθαρότητα και ακρίβεια. 
 
Το έργο είναι χτισμένο με κοφτούς θεατρικούς διαλόγους που αποδίδουν καθαρά την σκέψη του συγγραφέα και ελέγχουν τις μελετημένες συγκρούσεις των προσώπων. Ένα έργο στην κόψη με ελεγχόμενη κορύφωση και με πρόσωπα αληθοφανή, θεατρικά στέρεα, άμεσα στην απόδοση των διαλόγων και κυρίως γραμμένα με θεατρική στιβαρότητα. Παρά τον παραλογισμό τόσο της ιστορίας όσο και των προσώπων, το σύνολο του  έργου είναι δυναμικό, καίριο, πυκνό και με πλήρη έλεγχο του υλικού του.
 
 
 
Συντελεστές 
Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Μαρίνα Βρόντη, τα σκηνικά/κοστούμια ο Γιώργος Γιάννου και τον σχεδιασμό φωτισμών, ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Τάτση, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Στέλιος Ανδρονίκου και Βασίλης Χαραλάμπους.
 
Η Πείνα στη Κύπρο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 με την μορφή θεατρικού αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Μαγδαλένας Ζήρα (Πρόγραμμα PLAY) ενώ τον Οκτωβρίου του 2015 παρουσιάστηκε και στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Νέες κυπριακές θεατρικές φωνές».  
 
Χαράλαμπος Γιάννου 
Ο Χαράλαμπος Γιάννου γεννήθηκε στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η σχέση του με το θέατρο άρχισε το 2001 με την ομάδα «Ατραπός» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε διεθνή εργαστήρια θεατρικής γραφής στην Biennalle for Young Playwrights – Neue Stücke aus Europa με τον Mark Ravenhill (Βισμπάντεν, Γερμανία, 2010) και στο l’ Obrador d’ estiu de la Sala Beckett – Grec Festival de Barcelona με τον Simon Stephens (Βαρκελώνη, 2011) καθώς και σε εργαστήρια με τους Ανδρέα Στάικο και Ανδρέα Φλουράκη στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Αποθήκες και τη Νέα Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας του Εθνικού Θεάτρου, στο Teatre Lliure de Barcelona, στο Θέατρο Μπετόν7 και στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.
 
Το έργο του «Πείνα» βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού, για το 2014. Το έργο «Πέφτοντας από τις σκάλες» διακρίθηκε με Έπαινο στον Διαγωνισμό για Νέους Συγγραφείς κάτω των 35 ετών του Εθνικού Θεάτρου (2009), ενώ το «Πέντε κτυπήματα στη βροχή» απέσπασε Έπαινο στον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (2009). Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ισπανικά και Καταλανικά. Εργογραφία: Σπίτι, 2014/ Πείνα, 2012/ Ο σκύλος που καπνίζει, 2011/ Από μια κλωστή, 2011/ Her life as dead, 2011/ Πέντε κτυπήματα στη βροχή, 2009/ Πέφτοντας από τις σκάλες, 2008.
 
 
Στις 20.30. 27 Μαΐου διπλή παράσταση 18.00 και 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close