Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2016
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γεώργιος Ττερλικκάς έγραψε το αρχικό κείμενο για την κατασκευή του ψαθιού όπως το έκαναν στο κατεχόμενο χωριό Καπούτι. Με τις πολύτιμες γνώσεις της Ελισάβετ Γιαννακού κατασκευάζεται ο πρώτος αργαλειός και μαζί με την Ανδρούλλα Ζαννέττου, που είναι ειδική στο κλώσιμο του τόνου, επαναρχίζει η κατασκευή των ψαθιών. Μεταγενέστερα ο Χαράλαμπος Ττερλικκάς, μαθαίνει περισσότερα για την τέχνη της κατασκευής του ψαθιού και εμπλουτίζει το αρχικό κείμενο του Γεώργιου Ττερλικκά, ενώ παράλληλα κατασκευάζει δύο νέους, μικρότερους αργαλειούς για να μαθαίνουν τη διαδικασία οι νεότεροι.

Το παραδοσιακό ψαθί
Το μικρό ψαθούι ή ψαθάκι με διαστάσεις 90x65 εκατοστά το χρησιμοποιούσαν όπως χρησιμοποιούμε σήμερα τα μικρά χαλάκια που βάζουμε στην είσοδο του σπιτιού, για το σκούπισμα των παπουτσιών ή δίπλα στα κρεβάτια. Σε παλαιότερες εποχές στην Κύπρο το μεγάλο ψαθί με διαστάσεις 190x130 εκ. το χρησιμοποιούσαν για το άπλωμα διαφόρων προϊόντων για αποξήρανση ή για στέγνωμα στον ήλιο π.χ. τραχανά, ελιές και σιτάρι πλυμένο, αλλά και για το φαγητό κυρίως των παιδιών, δηλαδή έβαζαν πάνω μία μεγάλη κούπα με το φαγητό και κάθονταν γύρω-γύρω τα παιδιά και έτρωγαν. Το χρησιμοποιούσαν επίσης για να βάζουν τα στρωσίδια πάνω και να κοιμούνται. Ακόμα το στερέωναν με βελόνες στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι για να μη λερώνονται τα κλινοσκεπάσματα από την επαφή με τους ασβεστωμένους ή γύψινους τοίχους. Ήταν χρήσιμο επίσης και στους γάμους για να βάζουν πάνω το κρεβάτι της νύφης και να το ράβουν, αλλά και για να τρώνε πάνω ωσάν να ήταν τραπέζι!

Πού θα βρεις το φυτό
Το φλούδι έχει ύψος περίπου μέχρι 3.50 μέτρα. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή τόνων, ψαθιών και γενικότερα για είδη καλαθοπλεκτικής. Ευδοκιμεί στις πεδινές περιοχές και ανθίζει μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Εάν κάποιος επισκεφθεί το εθνικό δασικό πάρκο της Αθαλάσσας, θα το εντοπίσει στη δυτική πλευρά του μικρού υδατοφράκτη.

Πού θα βρεις σήμερα ψαθί
Σήμερα, η οικοτεχνία αυτή έχει περιοριστεί σε μικρή έκταση στην περιοχή Ακρωτηρίου με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται ένα άλλο είδος φυτού, το σαμάτζιη. Επειδή το Καπούτι πολύ πιθανόν να ήταν το μοναδικό χωριό στην Κύπρο στο οποίο έπλεκαν τα ψαθιά, το Προσφυγικό Σωματείο του χωριού έχει κατασκευάσει ειδικό αργαλειό για την κατασκευή των ψαθιών και καταβάλλει προσπάθεια αναβίωσης αυτής της ασχολίας των παλαιότερων κατοίκων του. Ήδη έχουν κατασκευάσει μερικά ψαθιά και έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, αλλά το εργατικό κόστος είναι πολύ ψηλό, αφού το κάθε ψαθί κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σαν διακοσμητικό, ώστε να μας θυμίζει τις παλιές καλές εποχές.
Πληροφορίες 99641329/www.kapouti.org.cy.
Σχετικά
 
            
        A weekend well spent at the only Hilton in town!
Tο Hilton Nicosia στην Έγκωμη παρουσιάζει το ελκυστικό “Weekend Escape Package” προσκαλώντας όσους επιθυμούν να ζήσουν ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα
 
            
        Η Lidl Κύπρου κατακτά τη 2η θέση για την ψηφιακή πλατφόρμα POSH
Η εταιρεία ξεχώρισε για την Πλατφόρμα Οργάνωσης Ασφάλειας & Υγείας (POSH) στον φετινό Διαγωνισμό Παραδειγμάτων Καλής Πρακτικής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
 
            
        Οι νέοι της Κυπερούντας έφτιαξαν (και φέτος) ένα πολύ ξεχωριστό βίντεο για τις γιορτές
Το Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας, στήνει και φέτος το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του και μας περιμένει....
 
            
        Ζώντας στη χαραμάδα: Οι "Σέρρες" του Γ. Καπουτζίδη μιλούν για όλα όσα μάθαμε να σωπαίνουμε
Στον δεύτερο, πιο ώριμο κύκλο, ο Καπουτζίδης αφήνει πίσω τα μεγάλα λόγια και επιλέγει τις σιωπές που λένε την αλήθεια — μια ιστορία για την αγάπη, τη συγχώρεση και το θάρρος να πεις, επιτέλους, "εδώ είμαι"
 
            
        Αυτοί είναι οι top προορισμοί τον φετινό χειμώνα – Και ποιοι είναι ό,τι πρέπει για οικονομικές διακοπές
Προορισμοί για χιόνι και χειμερινά σπορ, για ηλιοθεραπεία και ζέστη, για εορταστική ατμόσφαιρα και πολιτισμό, αλλά και για οικονομικές διακοπές.
 
            
        Δήμος Λεμεσού: Πραγματοποίησε Ημερίδα Διαβούλευσης για τον επανασχεδιασμό της κοινωνικής του πολιτικής
Στο επίκεντρο της Ημερίδας το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους
 
            
        To κυπριακό resort που προσφέρει ονειρικές οικογενειακές διακοπές!
Το Columbia Beach Resort τιμήθηκε με το βραβείο Excellence in Baby & Toddler Care Award 2025 από τον Luxury Childcare Association
 
            
        Το Rock Christmas Village που θα στηθεί σε ένα διάσημο χωριό, θα είναι μαγικό
Χριστούγεννα στην καρδιά του Τροόδους!
 
            
        6 τρομακτικές ταινίες για τη νύχτα του Halloween
Κινηματογραφικές επιλογές από όλες τις streaming πλατφόρμες που μπορεί να σας κάνουν να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ.
 
            
        Όλα όσα θα δούμε στο Netflix τον Νοέμβριο
Ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και ειδικά προγράμματα που θα κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες μέρες στην πλατφόρμα
 
            
        H αεροπορική εταιρεία που αναδείχθηκε ξανά η κορυφαία της Ευρώπης
Έχει στεφθεί 13 φορές η καλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης
 
            
        Η Σαγράδα Φαμίλια έγινε η ψηλότερη εκκλησία του κόσμου
Το εμβληματικό έργο του Αντόνι Γκαουντί ξεπέρασε, έστω και οριακά, τον Καθεδρικό Ναό της Ουλμ στη Γερμανία, που μέχρι σήμερα κατείχε τον τίτλο με ύψος 161,53 μέτρα
 
            
         
            
             
            
             
            
             
            
             
            
             
            
             
    
     
    
     
    
     
    
     
    
     
    
    