5-8 May 2022
Προσεχώς , Θέατρο

Η βραβευμένη παράσταση "Αρίστος" με τη Φιλαρέτη Κομνηνού έρχεται Κύπρο

«Αρίστος»: Μια Αριστο-τεχνικά δραματουργική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου,με τηΦιλαρέτη Κομνηνού,στο Θέατρο Ριάλτο στις 5 και 6 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε στις 06 Απριλίου 2022

Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», έρχεται από την Αθήνα στο Θέατρο Ριάλτο σε έναν τελευταίο κύκλο παραστάσεων.

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέιχ Σου» μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του «Αρίστου».

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια – οι δύο έρωτες του, ζωντανεύουν γλαφυρά επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Γιώργος Δούσος Ι Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Ι Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα 
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου Ι Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη

Ερμηνεία: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος

«Αρίστος»: Μια Αριστο-τεχνικά δραματουργική παράσταση
Αυτό τον τίτλο γράφει στην κριτική της για την παράσταση η Σιμόνη-Μαρία Γκολούμποβιτς (parallaximag.gr 13.1.2022) και σημειώνει ανάμεσα σ’ άλλα:

«Ο Αριστείδης Παγκρατίδης καταδικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε ως ο περιβόητος «Δράκος του Σέιχ- Σου», ο άντρας δηλαδή που είχε προβεί σε μια σειρά επιθέσεων σε ζευγάρια και βιασμών στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η σύλληψη και η δίκη του έγιναν το 1963, στον απόηχο της ανήσυχης και κρίσιμης πολιτικής κατάστασης, της δολοφονίας Λαμπράκη και της αχαλίνωτης λειτουργίας του παρακράτους. Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο 
Θεσσαλονίκης. Εκτελέστηκε το χειμώνα του 1968 ύστερα από πέντε χρόνια παραμονής του στη φυλακή. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος»…

«Συμπερασματικά, η παράσταση αποτέλεσε στο σύνολό της μια εξαιρετική δραματική θεατρική απόδοση της πικρής και έρημης ζωής, του πόνου και της αδικίας των περιθωριοποιημένων ατόμων από την ίδια την κοινωνία αλλά και μια κοινωνιολογική κριτική στην υποκρισία των «ευυπόληπτων» και «καθωσπρέπει» αστών. Πάνω απ’ όλα, όμως,  μέσω όλων των συντελεστών της παράστασης επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά πως το θέατρο δε γνωρίζει περιορισμούς και με αποδέκτη τη ψυχή των θεατών δημιούργησε μια λυρική ατμόσφαιρα που αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από λιτή και ρεαλιστική αλήθεια.»

Διάρκεια: 90’

Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 5  & Παρασκευή 6 Μαίου στις 20:30 
Εισιτήρια: € 20 / 15, 
E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App 
Tαμείο: 77777745 
(Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων) 

* Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στο Θέατρο ΘΟΚ στις 7 και 8 Μαΐου

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close