25 October-5 November 2021
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Κεραμικά και έργα ζωγραφικής στην έκθεση "Γη και θάλασσα"

Η νέα εικαστική πρόταση της ζωγράφου Μαρίνας Εμφιετζή και της κεραμίστριας Σίλιας Ποτούδη Macpherson

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021

Η Γκαλερί "Opus 39" παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση ‘Γη & Θάλασσα’ της ζωγράφου Μαρίνας Εμφιετζή και της κεραμίστριας Σίλιας Ποτούδη Macpherson στις εγκαταστάσεις του EKATE. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Άννα Μαραγκού τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 στις 7.30μ.μ.

Μαρίνα Εμφιετζή 
Η ιστορία της Μαρίνας Εμφιετζή ξεκινά στην Αμμόχωστο, με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας και την καυτή άμμο κάτω από γυμνά πόδια. Το πατρικό της χτισμένο κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής, πέρασε τις περισσότερες μέρες της στην παραλία. Εδώ συνειδητοποίησε την απεριόριστη ‘ελευθερία’ του Ωκεανού. Ο ωκεανός και τα νερά του, γεμάτος ζωή και δυνατότητες, είναι μέρος των πιο χαρούμενων αναμνήσεων της. Είναι από αυτά τα οποία αντλεί έμπνευση για τη δουλειά της και γιατί τα έργα της έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν έντονα αισθήματα νοσταλγίας και ελευθερίας. Ταξιδιώτης του κόσμου, η Μαρίνα έχει αποκαλέσει πολλά μέρη σπίτι της. Οι ανθρωπογενείς παραλίες του Ντουμπάι, οι πολυπληθείς αγορές της Αιθιοπίας, και πρόσφατα, ο γκρίζος ουρανός του Λονδίνου, ο κάθε προορισμός φέρνει τη δική του παλέτα χρωμάτων στη νέα δουλειά της Μαρίνας. Δημιουργημένοι με στιβαρή ενέργεια, οι πίνακές της έχουν παιχνιδιάρικες υφές και ξεχωριστό στυλ. Φέρνουν στην επιφάνεια χαμένες αναμνήσεις˙ κοντά στο νερό, τον ήχο των βρυχηθμένων κυμάτων, την αίσθηση του ζεστού αέρα στο δέρμα. Με μεταφορική έννοια της παροδικής ανθρώπινης εμπειρίας, το έργο της υποδηλώνει ότι περνάμε στο ταξίδι της ζωής, συνεχώς μεταβαλλόμενο και ελεύθερο.

Σίλια Ποτούδη Μακφέρσον
Τα έργα της Σίλιας Ποτούδη Μακφέρσον πηγάζουν από την αγάπη της για την ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή κεραμική, ιδιαίτερα από την εποχή του Χαλκού, με τη χαλαρή γεωμετρική διακόσμηση και την χρήση σκραφίτο, καθώς και από τις αφρικανικές παραδόσεις. Έζησε στην Κένυα για πολλά χρόνια όπου έμαθε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής. Η ιαπωνική φιλοσοφία του wabi sabi, που γιορτάζει τη φύση με τις «ατέλειές» της, έχει επίσης ενσωματωθεί στην πρακτική της. Της αρέσει πως τα κεραμικά ενώνουν εποχές και έθνη. Ο στόχος μου να δώσω σύγχρονη έκφραση σε αρχαία τέχνη. Τα δοχεία της Celia είναι συνήθως κατασκευασμένα στο χέρι. Κάποτε χρησιμοποιεί τον τροχό για να ξεκινήσει ή να τελειώσει ένα κομμάτι. Αποφεύγει τα σκληρά γιαλώματα, προτιμώντας τη φυσική, ματ αίσθηση του γυμνού πηλού.
«Τα αγγεία μου έχουν αναγνωρίσιμες μορφές αλλά δεν έχουν πραγματική χρησιμότητα και λειτουργούν ως αφηρημένα γλυπτά σε ένα δωμάτιο.»

ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Δευτέρα - Σάββατο: 10.30 π.μ. -12.30 μ.μ. & 5.30 - 9.00 μ.μ.
Κυριακή: 5.30 - 9.00 μ.μ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΧΩΡΟΣ: EKATE (11 Παίονος, 1016 Λευκωσία, T 22-466426/99-444726)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close