16-23 July 2021
Cine News , Κινηματογράφος

Θερινό σινεμά, στον κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Προβολές ταινών μικρού μήκους και αφιέρωμα στην ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Μαρία Σράντερ

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2021

Με τον θερινό κινηματογράφο Sommerkino, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει τον Ιούλιο στον κήπο του ένα ποικίλο πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους και κινηματογραφικές ταινίες. Ξεκινώντας με την προβολή του προγράμματος ταινιών μικρού μήκους "Short Export" την Παρασκευή 16 Ιουλίου, οι θερινές προβολές θα συνεχιστούν με μια σειρά από ταινίες (19-23 Ιουλίου) στις οποίες συμμετέχει η διακεκριμένη Γερμανίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα Μαρία Σράντερ. 

Για 16η φορά, εξαιρετικές γερμανικές ταινίες μικρού μήκους ταξιδεύουν τον κόσμο με το πρόγραμμα Short Export - Made in Germany 2021. Με ασυμβίβαστο και αυθεντικό τρόπο γίνεται αναφορά στην αλλαγή και τις προκλήσεις, την πατρίδα, την άφιξη και την αντιμετώπιση του τραύματος. Με μια προσέγγιση στοχαστική, δυνατά αλλά και ήσυχα – και μερικές φορές με χιούμορ.

Το Short Export είναι ένα γερμανο-γαλλικό πρότζεκτ συνεργασίας ανάμεσα στους ΑG Kurzfilm, German Films, Goethe-Institut Lyon, KurzFilmAgentur Hamburg και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Clermont-Ferrand. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω ταινίες: INNdependence, Postpartum, The one who crossed the sea, Seahorse, The chimney swift, Masel Tov Cocktail.

Η Μαρία Σράντερ ανήκει στις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς γυναίκες του γερμανικού κινηματογράφου. Διέπρεψε ως κύρια πρωταγωνίστρια σε βραβευμένες ταινίες όπως το Aimee & Jaguar (1999) και απέδειξε με ταινίες όπως το Liebesleben (Love Life) (2007), Vor der Morgenröte (Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός την Ευρώπη) (2016) και Unorthodox (2020) ότι είναι εξαιρετική καλλιτέχνις και πίσω από την κάμερα. Η πιο πρόσφατή της ταινία, Ich bin dein Mensch (Είμαι ο άνθρωπός σου), απέσπασε επίσης πολλαπλούς επαίνους και βραβεία και θα προβληθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου στα πλαίσια της σειράς Berlinale Selection 2021 στα τέλη Νοεμβρίου. Στον φετινό θερινό κινηματογράφο του Ινστιτούτου Γκαίτε θα παρουσιαστούν τρεις ταινίες, στις οποίες η Μαρία Σράντερ είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, και άλλες δύο τις οποίες σκηνοθέτησε.

Η σειρά ταινών ξεκινά με τη βραβευμένη ταινία Aimee & Jaguar (19.07.2021), η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζει τον έρωτα ανάμεσα σε δύο γερμανίδες γυναίκες, τη Γερμανο-Εβραία Φελίτσε Σράγκενχαϊμ (Μαρία Σράντερ) και τη Λίλυ Βουστ (Γιουλιάνε Κόλερ), σύζυγο ενός ναζί και μητέρα τεσσάρων παιδιών, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σράντερ και η Κόλερ διακρίθηκαν το 1999 για τον ρόλο τους αυτό με την Ασημένια Άρκτο ως καλύτερες ηθοποιοί.

Η δεύτερη ταινία, Liebesleben (Love Life) (20.07.2021), είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Σράντερ και η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος μπεστ σέλλερ της ισραηλινής συγγραφέα Zeruya Shalev, το οποίο πραγματεύεται την ερωτική σχέση εξάρτησης μιας νεαρής γυναίκας με τον φίλο του πατέρα της. Η Σράντερ μετατρέπει τους μακροσκελείς εσωτερικούς μονολόγους του βιβλίου σε εντυπωσιακές εικόνες, για τις οποίες η ταινία βραβεύτηκε στις κατηγορίες της φωτογραφίας και της μουσική. Η ταινία γυρίστηκε στο Ισραήλ με ισραηλινούς ηθοποιούς. 

Το Schwestern (Αδελφές) (21.07.2021), είναι μια γλυκιά κωμωδία, στην οποία η κύρια φιγούρα, την οποία υποδύεται η Μαρία Σράντερ, προσπαθεί να δημιουργήσει επαφή με την νεαρότερη αδελφή της, η οποία έχει αποφασίσει να κλειστεί σε μοναστήρι. Η κοσμική οικογένεια δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή την απόφαση.

Στο Vergiss mein Ich (Lose My Self) (22.07.2021), του Γιαν Σιομπουργκ (2014) η Σράντερ υποδύεται για γυναίκα, η οποία χάνει την βιογραφική της μνήμη μετά από μηνιγγίτιδα. Η ταινία προτάθηκε για πολλά κινηματογραφικά βραβεία και έλαβε το 2014 το Filmkunstpreis στο Φεστιβάλ Γερμανικού Κινηματογράφου.

Το Vor der Morgenröte (Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη) (23.07.2021), είναι η πέμπτη ταινία των θερινών προβολών μας και η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της Σράντερ, του 2016. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αυστρο-εβραίος συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ και η σύζυγός του Λόττε, οι οποίοι διέφυγαν από τους ναζί στην Αμερική. Με το Vor der Morgenröte η Μαρία Σράντερ κατάφερε να δημιουργήσει μια έντονη και διεισδυτική ταινία σχετικά με το πολύ επίκαιρο θέμα της "εξορίας", η οποία αντανακλά ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας.

Περισσότερες πληροφορίες: goethe.de/kypros/ekdiloseis

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα μς τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Με βάση τα νέα μέτρα, είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε το SafePass όλων των επισκεπτών πριν την είσοδό τους.

ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου (στον κήπο), Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102, Λευκωσία
ΜΕΡΕΣ&ΩΡΑ: Short Export 16 Ιουλίου 2021 στις 20:30, 
Αφιέρωμα στην Μαρία Σράντερ 19-23 Ιουλίου 2021 στις 20:30 
ΓΛΩΣΣΑ: Short export: Γερμανικοί, αγγλικοί & ρωσικοί διάλογοι. Αγγλικοί υπότιτλοι. 
Αφιέρωμα στη Μαρία Σράντερ: Γερμανικοί διάλογοι με αγγλικούς υπότιτλους, με εξαίρεση το Liebesleben (Love Life), που θα προβληθεί με αγγλικούς διάλογους και γερμανικούς υπότιτλους. 
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος. Κράτηση απαραίτητη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close