16 June 2021
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

29η Δημοπρασία Κυπριακών και Ελλαδικών Έργων Τέχνης

H 29η δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη θα γίνει στις 16 Ιουνίου στη Λευκωσία

Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουνίου 2021

Η Βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο που έχει φιλοτεχνηθεί από άγνωστο ζωγράφο και ανήκει στη Συλλογή Γιάννη Περδίου έχει τιμή εκτίμησης (€14.000 – 20.000) και θα δημοπρατηθεί μαζί με σημαντικά έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών ζωγράφων στην 29η  Δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου στο The Landmark Hotel στη Λευκωσία.

Ο Οίκος θα δημοπρατήσει 155 αποκτήματα από τα οποία 149 είναι έργα τέχνης. Η συλλογή αριθμεί επίσης έναν ‘Ατλαντα του Ivan Petrov (1849 – 1922) από τη Συλλογή της Τράπεζας Κύπρου, δύο κομψοτεχνήματα – ρολόγια απο επιχρυσωμένο και πατιναρισμένο μπρούντζο του  δευτέρου τετάρτου του 19ου αιώνα της «συλλογής» των λεγόμενων Φιλελληνικών ρολογιών, δύο δυάδες Φιλελληνικών πιάτων και δύο τόμους της σειράς «ΚΥΠΡΟΣ» της Αθηνάς Ταρσούλη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τα έργα στο ξενοδοχείο The Landmark  από τις 14 μέχρι της 16η Ιουνίου. 

Η δημοπρασία της Τετάρτης 16 Ιουνίου θα γίνει στον εξωτερικό χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου The Landmark, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολύ μεγαλύτερο κοινό να βρεθεί στο χώρο της δημοπρασίας. Ο Οίκος δίνει παράλληλα την δυνατότητα για live on-line bidding μέσω του www.invaluable.com καθώς και για γραπτές και τηλεφωνικές προσφορές. 

«Οι φηφιακές μορφές που χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα από τους Οίκους Δημοπρασιών το 2020  δεν υποκατέστησαν τους φυσικούς χώρους και την εκ του σύνεγγυς αλληλεπίδραση έργου και θεατή. Αυτό που στην ουσία έκαναν ήταν να διευρύνουν τις αγορές και να πολλαπλασιάσουν το σύνολο των επενδυτών που πλέον παρακολουθεί τις δημοπρασίες από πολλά μέρη του κόσμου,» αναφέρει ο ιδρυτής και επικεφαλής του Οίκου Νίκος Ψαθάρης προσθέτοντας ότι  «η εμπειρία μας από τις ψηφιακές φόρμες ως εργαλεία διέυρυνσης της δημοπρατικής αγορά κατά το 2020 υπήρξε εξαιρετικά θετική αποφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα".

Ακριβά έργα και επενδυτικές ευκαιρίες
Το ακριβώτερο απόκτημα της συλλογής είναι η Ζαχλωρού (€30.000 – 40.000) του Γιάννη Σπυρόπουλου που προέρχεται από Ιδιωτική Συλλογή της Πάτρας ενώ στα ακριβά αποκτήματα περιλαμβάνονται το Τοπίο στη Νότια Γαλλία (€17.000 – 22.000) του Χριστόφορου Σάββα,  η Σκέψη (€14.000 – 20.000) του Δημήτρη Μυταρά, το Καλοκαιρινό Κουαρτέτο (€14.000 – 20.000) του Ανδρέα Μιχαηλίδη καθώς και το Τοπίο (€11.000 – 15.000) του Βίκτωρα Ιωαννίδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο Κένταυρος και Γοργόνα (€14.000 – 20.000) που ο πρωτεργάτης της κυπριακής ζωγραφικής Ιωάννης Κισσονέργης φιλοτέχνησε από το πρωτότυπο του Andre Pierre Lupiac και το δώρησε ως γαμήλιο δώρο στους γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη. 
Ενδιαφέρον από μεγάλους και μεσαίους επενδυτές αναμένεται ότι θα σημειωθεί επίσης για τα έργα Βάζο με Λουλούδια και Κομπολοϊ του Σολωμού Φραγκουλίδη (€7.500 – 10.000), Λουλούδια σε Πράσινο Φόντο του Θάνου Τσίγκου (€6.500 – 10.000), Τοπίο του Τηλέμαχου Κάνθου (€6.500 – 10.000) και Γυναίκες στο Νείλο (€6.500 – 9.000) του Νίκου Νικολαϊδη.

Ανάμεσα στα διαμάντια της συλλογής, η Σύνθεση (€1.000 – 1.500) του Γιάννη Γαϊτη είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο με μελάνι του 1953 ενώ η επιτοίχια κατασκευή του Παύλου Διονυσόπουλου με τον τίτλο Τρείς Γραβάτες (€2.000 – 3.000) αποτελεί μεγάλη επενδυτική ευκαιρία καθώς και απόδειξη της μεγάλης εφευρετικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη. Το έργο Δύο Ιστιοφόρα (€3.000 – 5.000) παραπέμπει έντονα στις λαμπρές θαλασσογραφίες του χρυσού Ολλανδικού αιώνα και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος έργο του Αμίλιου Προσαλέντη (1859 – 1926) ενώ το Κόκκινο Τοπίο (γκοάς) του Χριστόφορου Σάββα (€2.000 – 3.000) δίνει την ευκαρία σε μεσαίους και μικρούς επενδυτές να προσθέσουν ενα Σάββα στη συλλογή τους. Εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες αποτελούν επίσης η Φιγούρα (€900 – 1.500) του Ανδρέα Κάραγιαν, ο Μέγας Αλέξανδρος (€2.000 – 3.000) του Χρίστου Χρίστου και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο (120 χ 50 εκ) του Glyn Hughes, ενός απο τους αντιπροσωπευτικώτερους κολορίστες της κυπριακής ζωγραφικής, που τιτλοφορείται Χωρίς Τίτλο (€1.000 – 2.000).

LOTS 
Γιάννης Σπυρόπουλος Ζαχλωρού
(λάδι σε καμβά, 60 x 80 εκ, €30.000 – 40.000)
Σε αυτή την χαριτωμένη απεικόνιση της Ζαχλωρούς, του ομώνυμου ορεινού χωριού της Αχαϊας, ο  Γιάννης Σπυρόπουλος (1912 – 1990) σκιαγραφεί με αξιοθαύμαστη αμεσότητα τις κεραμιδωτές σκεπές και την εσωτερική αυλή που αυτές περιβάλλουν. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να εισάγει με μαεστρία ένα παραμυθένιο σκηνικό που λειτουργεί ως υπανιγμός μιας ξεχασμένης ανάμνησης παιδικού ονείρου.  Ο Σπυρόπουλος ζωγράφισε την Ζαχλωρού περίπου μια δεκαετία πριν από την βράβευση του με το βραβείο Unesco για την συμμετοχή του στην Μπιεννάλε της Βενετίας που του άνοιξε δρόμους για διεθνή καριέρα και αναγνώριση. Το  1967, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που κατά την θητεία του στην προεδρία της Κύπρου υποστήριξε την έξοδο της κυπριακής ζωγραφικής από τον στενό της εντόπιο περιβάλλον, εγκαινίασε μεγάλη έκθεση έργων του Σπυρόπουλου στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία. Η Ζαχλωρού παρουσιάστηκε για τελευταία φορά το 2004 στα πλαίσια της διοργάνωσης Art Athina.  

Χριστόφορος Σάββα Τοπίο στη Νότια Γαλλία  (λάδι σε καμβά, 48 x 63 εκ, €17.000 - 22.000)
Με μια Σεζανική διάθεση ο Χρίστοφορος Σάββα (1924 – 1968) απεικονίζει το αντικείμενο του αφού πρώτα το έχει διασπάσει και επαναμορφοποιήσει. Στο Τοπίο στη Νότια Γαλλία ο χώρος προσεγγίζεται με μεγάλες επίπεδες φόρμες καθαρού χρώματος που επαναδομούν και μεταπλάθουν το τοπίο. Το αποτέλεσμα είναι μια αριστοτεχνική σύνθεση. Το έργο του εμβληματικού Σάββα έχει επιρροές από τον γαλλικό μοντερνισμό και τον φοβισμό αλλά και επιδράσεις από την κυβιστική και αφηρημένη τέχνη που ο καλιτέχνης είχε αποκομίσει από τα χρόνια που σπούδασε και έζησε στο Λονδίνο και το Παρίσι.  

Δημήτρης Μυταράς Σκέψη (ακρυλικό σε καμβά, 120x 150 εκ, €14.000 - 20.000)
Η Σκέψη του Δημήτρη Μυταρά (1934 – 2017) αποτελεί μια πρωτότυπη σύνθεση στην οποία οι μορφές μοιάζουν να επιπλέουν μέσα σ’ ενα κυριολεκτικά επίπεδο χώρο αναδεικνύοντας ένα ιδιαίτερο μονοδιάστατο σύμπαν. Είναι ένα παράξενο σύμπαν που γοητεύει τον θεατή.  Ένας από τους δημοφιλείς σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους ο Μυταράς ξεκίνησε την πορεία του απο το φωτογραφικό ρεαλισμό για να δεκτεί στη συνέχεια επιρροές από την αφαιρετική ζωγραφική και εν τέλει να καταλήξει στον εξπρεσιονισμό. Το έργο του Μυταρά είναι κατα κύριο λόγο ανθρωποκεντρικό με καθαρά χρώματα και δυνατό σχέδιο που ο καλλιτέχνης πολλάκις είχε χρησιμοποιήσει με διάθεση κοινωνικής κριτικής.

Συλλογή Γιάννη Περδίου, Απόδοση από άγνωστο καλλιτέχνη του πορτρέτου του Gentile Bellini Η Βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο, (λάδι σε ξύλο, 64 x 50,5 εκ, 14.000 - 20.000)
Το έργο Η Βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο προέρχεται από τη συλλογή του Γιάννη Περδίου, τα έργα της οποίας διακρίνονται για την σύνδεση τους με ιστορικά γεγονότα. Πολλά από τα έργα της συλλογής παρουσιάστηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος (09.12.1998 – 15.03.1999). Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Συλλογής Γιάννη Περδίου είναι το πάθος για την απόκτηση έργων που συνοδεύονται από ιστορική αλήθεια ενω παράλληλα αποτελούν και αισθητικά αριστουργήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το έργο ενος άγνωστου καλλιτέχνη, το οποίο αποτελεί πιστή απόδοση του πορτραίτου της Βασίλισσας της Κύπρου Αικατερίνης Κορνάρο από τον Gentile Bellini, είχε αποκτήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το φυσικό του χώρο. Το έργο του Bellini, που ο άγνωστος καλλιτέχνης απέδωσε πιστά, ανήκει στην πρώϊμη βενετική αναγέννηση και απεικονίζει την Βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο, χάρην της οποίας η Κύπρος πέρασε από τους  Λουζηνιανούς στην κυριαρχία της Βενετίας. Στο πορτρέτο που θα δημοπρατηθεί το βράδυ της 16ης Ιουνίου, η γυναικεία φιγούρα με το γοητευτικό και αινιγματικό πρόσωπο, προβάλλει επιβλητική μέσα από ένα μαύρο κιαρόσκουρο φόντο που μαζι με το λιτό χρώμα και το αδρό σχέδιο αναπλάθουν την υποβλητική ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη αίσθηση αυτής της μακρινής εποχής. Το αυθεντικό πορτρέτο του Bellini που χρησιμοποιεί την λεπτομέρεια ως μέσο για να αναδείξει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της Κορνάρο αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην πρώιμη αναγέννηση (15ος αιώνας) και στον τρόπο που η αναγέννηση θα αποδίδει αργότερα την ανθρώπινη φιγούρα.

Ιωάννης Κισσονέργης Κένταυρος και Γοργόνα (λάδι σε καμβά, 186 x 132 εκ, €14.000 - 20.000) 
Ο ιδιοκτήτης του έργου αναφέρει ότι ο Ιωάννης Κισσονέργης (1889 – 1963)  ζωγράφισε τον Κένταυρο και Γοργόνα to 1929 για να τον χαρίσει στους γονείς του ως γαμήλιο δώρο. Το έργο  αναπαράγει με κάποιες χρωματικές κυρίως παραλλαγές τον ομώνυμο πίνακα του Γάλλου ζωγράφου του 19ου αιώνα Andre Pierre Lupiac.  Ο μυθολογικός Κένταυρος και Γοργόνα υφολογικά ανήκει στη σχολή του Μονάχου. Ο καλλιτέχνης, με σχεδιαστική δεινότητα και ακρίβεια και μια απαλή γκάμα χρωμάτων προσεγγίζει το φανταστικό με μια ρεαλιστική περιγραφή δημιουργώντας με το σύμπλεγμα από τις δύο φιγούρες έναν ρωμαλέο, κατακόρυφο άξονα. Ο Κισσονέργης ανήκει στην γενιά των ζωγράφων που τον 19ου αιώνα λειτούργησαν ως πρόδρομοι της Κυπριακής ζωγραφικής και υπήρξε δάσκαλος του Αδαμάντιου Διαμαντή και του Τηλέμαχου Κάνθου.
 

Βίκτωρ Ιωαννίδης Τοπίο (λάδι σε hardboard, 47 x 68 εκ €11.000 - 15.000)
Με λιτά μέσα και μια χειρονομιακή δεινότητα στο σχέδιο, ο Βίκτωρας Ιωαννίδης (1903 – 1984) «εγκλωβίζει» επιδέξια μια φευγαλέα βουκολική σκηνή αποδίδοντας με μαεστρία και τρυφερότητα την μοναδική ατμόσφαιρα του κυπριακού χωριού και την διαχρονικότητα του τοπίου. Ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία της καλιτεχνικής σκηνής της Κύπρου, ο Ιωαννίδης μαζί με τον Γιώργο Φασουλιώτη ίδρυσαν στη Λεμεσό το Ατελιέ, το πρώτο διαφημιστικό στούντιο στη Κύπρο και εξέδιδαν την σατυρική εφημερίδα «Το Γέλιο». Ο Ιωαννίδης υπήρξε ένας από τους πρώτους Κύπριους ζωγράφους που εξέθεσαν τα έργα του στο κοινό συμβάλλοντας έτσι στο να καθιερωθεί ο θεσμός των εκθέσεων. Τα ζωγραφικά θέματα του Ιωαννίδη υπήρξαν κατά κύριο λόγο το τοπίο και το πορτρέτο, τα οποίο προσέγγισε με μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική καταφέρνοντας να δημιουργήσει ιδιαίτερες μίξεις υλικών ώστε τα έργα του να έχουν άλλοτε μια ανάγλυφη πορσελάνινη υφή και άλλοτε μια αίσθηση μουσειακή. 

Σολωμός Φραγκουλίδης Βάζο με λουλούδια και κομπολόϊ (λάδι σε καμβά, 64 x 49 εκ €7.500 - 10.000)
Ο Σολωμός Φραγκουλίδης (1902 – 1981) «ζωντανεύει» αυτή τη νεκρή φύση μέσα από μια χυμώδη και λαμπερή γκάμα χρωμάτων. Η σύνθεση είναι γεμάτη από ιμπρεσσιονιστικές αναφορές με μια πινελιά ελεύθερη που κτίζει με ευαισθησία τον πίνακα. Ανάμεσα στους πρωτομάστορες της κυπριακής ζωγραφικής, ο Φραγκουλίδης ασχολήθηκε συστηματικά με την αγιογραφία επιδράσεις της οποίας ανιχνεύονται στον τρόπο που προσέγγισε τη ζωγραφική  και δημιούργησε  τοπία και  νεκρές φύσεις που αποπνέουν λυρισμό και πνευματικότητα.

Τηλέμαχος Κάνθος Τοπίο, (λάδι σε καμβά, 57 x 63 εκ. €6.500 - 11.000)
Στο Τοπίο ο μάστορας του χρωστήρα τηλέμαχος Κάνθος (1910 – 1993) μεταπλάθει με ιμπρεσσιονιστική δεξιοτεχνία το ζωντανό χρώμα σε καθαρό φως ενω οι αριστοτεχνικές πινελιές που ορίζουν τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων δημιουργούν μια έξοχη σύνθεση. Το Τοπίο  με τη χορευτική του κίνηση και την απλοποίηση της φόρμας είναι ένα από τα ωραιότερα τοπία του Κάνθου.

Θάνος Τσίγκος  Λουλούδια σε πράσινο φόντο (λάδι σε καμβά, 60 x 80 εκ, €6.700 - 10.000)
Ο σπουδαίος Έλληνας ανθογράφος του 20ου αιώνα, Θάνος Τσίγκος (1914 – 1965) έζησε στο Παρίσι και πέθανε πάμτωχος στην Αθήνα. Ανήκει στον κύκλο των «καταραμένων καλλιτεχνών» που το έργο τους εκτιμήθηκε μετά τον θάνατο τους. Στο έργο Λουλούδια σε πράσινο φόντο  αυτός ο σπουδαίος μελετητής των ανθέων χρησιμοποιεί αδρές, παχύρευστες πινελιές για να αναδείξει περίτεχνα την εικόνα και την κίνηση των λουλουδιών μέσα σ’ενα ακίνητο, ολοπράσινο φόντο. Ο Τσίγκος χειρίζεται το θέμα του με γοητευτική αμεσότητα ενώ η κίνηση των λουλουδιών που λυγίζουν χωρίς να υπάρχει φανερή αιτία εισάγει στο έργο ένα στοιχείο ηθελημένης απόδρασης.

Νίκος Νικολαΐδης Γυναίκες στο Νείλο, (λάδι ξύλο, 63 x 77 εκ. €6.500 - 9.000)
Στο υπέροχο έργο Γυναίκες στον Νείλο ο Νίκος Νικολαϊδης απελευθερώνεται από τις ακαδημαϊκές τάσεις και βρίσκει το προσωπικό του ύφος. Το έργο έχει μια μοναδική μαγεία καθώς τα πάντα μοιάζουν ακινητοποιημένα κάτω από τον καυτό ήλιο της Αιγύπτου που αλλοιώνει και μεταμορφώνει το χώρο. Υπάρχει ένας βαθύς διάλογος ανάμεσα στις γυναίκες και τους κορμούς των δέντρων που φαίνονται να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοπροεκτείνονται. Τα πάντα βρίσκονται σε μια κατάσταση αδράνειας και τυλιγμένα μέσα σ’ ένα μελαγχολικό χρώμα μοιάζουν να φαίνονται αιώνια. Ο Νίκος Νικολαϊδης εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα του σε ατομική έκθεση στο Κάϊρο το 1929. 

Γενικές Πληροφορίες 
Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης 
Τηλέφωνα: 00357 24621109, 00357 99 564131 
E-mail: psatharisauctions@cytanet.com.cy 
Όλα τα έργα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close