8 February-8 March 2020
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Το Θέατρο Σκάλα ανεβάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία "Η σημασία να είσαι σοβαρός"

Η διαχρονική και επίκαιρη κωμωδία του Όσκαρ Ουάϊλντ από το Θέατρο ‘ΣΚΑΛΑ’

Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2020

Το Θέατρο ‘ΣΚΑΛΑ’, αρχίζει την νέα χρονιά με την διαχρονική και ξεκαρδιστική κωμωδία του Όσκαρ Ουάϊλντ, «Η σημασία να είσαι σοβαρός» και με την οποία θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 – ώρα 8.30 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ.

«Σ’έναν κόσμο όπου επικρατεί η απόλυτη υποκρισία είναι δυνατόν να είναι κανείς σοβαρός;»

Το Έργο: Στην βικτωριανή Αγγλία, ο Όσκαρ Ουάϊλντ μας παρασέρνει μέσα από ένα άκρως διαχρονικό έργο σ΄ ένα έξυπνο και ξεκαρδιστικό ταξίδι στην καρδιά της αριστοκρατικής κοινωνίας. Μέσω των ηρώων του βλέπουμε να καταρρίπτεται κάθε έννοια σοβαρότητας καθώς τονίζει την υποκρισία του καθωσπρεπισμού της αριστοκρατίας, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά το παιχνίδι ταυτοτήτων και την τεχνική της παρεξήγησης. Σ’ έναν κόσμο όπου επικρατεί η απόλυτη υποκρισία είναι δυνατόν να είναι κανείς σοβαρός;
« - Σιχαίνομαι θανάσιμα την εξυπνάδα. Σήμερα, όλοι είναι έξυπνοι. Το πράγμα έχει καταντήσει δημόσιος κίνδυνος. Ελπίζω και εύχομαι να έχουν μείνει ακόμα μερικοί ηλίθιοι.
- Έχουν μείνει.
- Θέλω πολύ να τους γνωρίσω. Και τι συζητάνε;
- Οι ηλίθιοι; Μα φυσικά, για τους έξυπνους.»

Ο Τζακ, υποκρινόμενος τον φανταστικό νεότερο αδερφό του, Έρνεστ, κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Γκουέντολιν, η οποία την δέχεται. Ο Άλντζερνον, παριστάνοντας τον Έρνεστ, εμφανίζεται στο εξοχικό του Τζακ και γνωρίζει την προστατευόμενη του, Σέσιλυ, την οποία ερωτεύεται και ζητά σε γάμο. Όμως η θεία Αυγούστα, κατά κόσμον Λαίδη Μπράκνελ, έχει άλλα σχέδια τόσο για την τύχη της κόρης της όσο και για τον ανιψιό της κι εκεί ακριβώς περιπλέκονται τα πράγματα.
Στο Λονδίνο του 1890, δύο φίλοι νεαροί ο Τζακ Γουέρδινγκ και ο Άλτζι Μόνκριφ, χρησιμοποιούν το ψευδώνυμο «Ερνέστος» για να αποφύγουν τις ανιαρές, ανεπιθύμητες κοινωνικές υποχρεώσεις που τους δημιουργούν γνωστοί και συγγενείς.

Αυτό το όνομα όμως που μέχρι τότε τους γλίτωνε από μπελάδες, αρχίζει να τους δημιουργεί προβλήματα όταν ερωτεύονται αντίστοιχα δύο γυναίκες που η κάθε μια τους θεωρεί το όνομα Ερνέστος, ως το μεγαλύτερο προσόν εκείνου που το κατέχει, αφού παραπέμπει αυτόματα σε σοβαρότητα και άμεμπτο ήθος του προσώπου που το φέρει.

Η κωμωδία χαρακτηρίζεται από καυστική σάτιρα που διακωμωδεί έξυπνα συμπεριφορές και καταστάσεις, διανθίζεται με σπινθηροβόλους και ιδιοφυείς διαλόγους, και είναι πλημμυρισμένη από το αναρχικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση του δημιουργού της, ενός από τα πλέον φωτεινά μυαλά που σφράγισαν τον 19ο αλλά και τον 20ο αιώνα και συνεχίζει, αφού ο Όσκαρ Ουάϊλντ ανήκει πλέον στους κλασσικούς.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη, Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Αχιλλέως
Μουσική: Χρίστος Ανδρέου, Χορογραφία: Φαίδρα Καραβοκύρη Ζένιου
Ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Παρασκευή Αναστασίου, Δώρα Δημητρό, Δημήτρης Χ’Παύλου, Μαρία Μεσαρίτη, Γιώτα Ηλία, Στέφανος Κασάπη, Φοίβος Γεωργιάδης.

Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 - ώρα 8.30μ.μ.
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – ώρα 8.30μ.μ. και κάθε Κυριακή – ώρα 6.30μ.μ.
μέχρι 8 Μαρτίου 2020
Στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου – ώρα 8.00μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγίας Νάπας στο πλαίσιο του θεσμού «Τρίμηνο θεατρικών παραστάσεων Δήμου Αγίας Νάπας».
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλ. 24652800/01 και 99490102.

Κάθε Σάββατο – ώρα 8.30μ.μ. και κάθε Κυριακή – ώρα 6.30μ.μ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close