1-3 October 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα: Μια ανατρεπτική θεατρική παράσταση του Romeo Castellucci στα Κύπρια

Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός Romeo Castellucci έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια2019

Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός Romeo Castellucci έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» 2019. H περφόρμανς-δραματική παρέμβαση «Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μπολόνια το Μάρτιο του 2014 ως μέρος του τιμητικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη με τίτλο, «Και η Αλεπού είπε στον Κόρακα: Μάθημα Γενικής Γλωσσολογίας». Αποτελεί συμπύκνωμα της εμβληματικής παράστασης Ιούλιος Καίσαρ, η οποία ανέβηκε το 1997 και αποτέλεσε μία από τις πιο ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές δημιουργίες της Socìetas Raffaello Sanzio.



Στα Σπαράγματα ενώπιον των θεατών παρουσιάζονται, η μία μετά την άλλη, τρεις ιστορικές μορφές του θεάτρου και της πολιτικής: ο μυστηριώδης κύριος ...φσκι που παραπέμπει στον πατέρα της δραματικής τέχνης Κονσταντίν Στανισλάφσκι, ο σιωπηλός και γερασμένος Ιούλιος Καίσαρ και ο δεινός ρήτωρ Μάρκος Αντώνιος, ο οποίος ενσαρκώνεται από έναν ηθοποιό με τραχειοτομή. 

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι θεατές –ωσάν να κρυφοκοίταζαν μέσα από μία κλειδαρότρυπα– θα καταδυθούν στο σάρκινο εσωτερικό του ηθοποιού για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό παραγωγής της φωνής και των λέξεων. Η ηρωική συνάντηση μιας εσωτερικής πάλης συντελείται στη σκηνή: η ρητορική των λέξεων παραχωρεί τη θέση της στη ρητορική του σώματος, η οποία καθίσταται μοναδικός φορέας του αυθεντικού λόγου. Οι έννοιες θα εξασθενήσουν σταδιακά από την ίδια την απόπειρα της λεκτικής τους απόδοσης. Στην παράσταση τίθενται ερωτήματα αναφορικά με τη ρητορική, την τέχνη της υποκριτικής, τη δύναμη της πειθούς και την παντοκρατορία του κενού πολιτικού λόγου.
Έλενα Παπαλεξίου

Συντελεστές:
Μαζί με τον Ιούλιο Καίσαρα οι Gianni Plazzi, Mark Antony: Nicola Frangione  …vskji: Sergio Scarlatella
Βοηθός Σκηνοθέτη: Silvano Voltolina
Τεχνικός ήχου: Nicola Ratti
Φωτογραφίες: Dawid Linkowski, Guido Mencari, Mario Zamora Morillas
Socìetas Raffaello Sanzio (SRS)

Romeo Castellucci – σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Romeo Castellucci (γεννηθείς το 1960, στην Cesena της Ιταλίας) αποφοίτησε με πτυχίο στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια. Το 1981, μαζί με την Claudia Castellucci και τη Chiara Guidi, ίδρυσε τη Socìetas Raffaello Sanzio. Από τότε, έκανε την παραγωγή πολλών έργων ως συγγραφέας, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, σχεδιαστής φωτισμού και ήχου και κοστουμιών. Τα έργα του, τα οποία συνδυάζουν διάφορες μορφές τέχνης προκειμένου να επιτύχει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. 

Οι δραματουργικές γραμμές του Castellucci αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της λογοτεχνίας. Το θεατρικό του έργο, πλούσιο σε όραμα, είναι μια οπτική, σύνθετη τέχνη. Έχει αναπτύξει μια γλώσσα που είναι κατανοητή με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να είναι η μουσική, η γλυπτική, η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική. Από το 2006, ο Castellucci εργάζεται μόνος. Τα διασημότερα θέατρα, όπερες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο τον καλούν τακτικά να παρουσιάσει τις παραγωγές του. 

Ο Romeo Castellucci έχει εκδώσει πέραν των 12 βιβλίων και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω:

•    Best Opera Director: Opernwelt magazine, 2014
•    Χρυσός Λέοντας για τη Συνολική Προσφορά του (The Golden Lion for Lifetime Achievement): La Biennale Teatro di Venezia, 2013
•    Τιμητικό Δίπλωμα (Honoris Causa): Università di Bologna, 2014
•    Artiste Associé για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ της Αβινιόν (2008) 
•    Ιππότης του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας (2002)
•    Βραβείο για την καλύτερη διεθνή παραγωγή για το Genesi. From the Museum of Sleep: Φεστιβάλ Θεάτρου Δουβλίνου (Dublin Theatre Festival), 2000
•    Βραβείο Ubu: 1997, 2000, 2004, και 2006 με ειδική διάκριση
•    Βραβείο Masque d’Or για το καλύτερο ξένο έργο, για το Orestea (una commedia organica?): Φεστιβάλ Θέατρου της Αμερικής στον Καναδά (Festival Theatre des Ameriques in Canada), 1996.

Τρ 1 (18.00 & 20.30), Τετ 2 (18.00 & 20.30) & Πέμ 3 Οκτ (18.00 & 20.30), Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close