Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10+2 ταβέρνες με αυλή για παραδοσιακό κυπριακό φαγητό

Σε Λεμεσό και Λάρνακα τα τραπεζάκια στις ταβέρνες βγήκαν στις ολάνθιστες αυλές και σε περιμένουν

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2022

Κάθε μια τους έχει τη δική της, πολύχρονη ιστορία.

Προσφέρει νόστιμα, καλομαγειρεμένα και οικεία φαγητά, που ακολουθούν την παράδοση. Αυτή την παράδοση προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές.

Οι φιλόξενες αυλές τους δε, είναι ό,τι χρειαζόμαστε τώρα που έπιασαν για τα καλά οι ζέστες. 

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΛΕΤΡΙ
Η ξακουστή ταβέρνα, στον πυρήνα του χωριού της Γερμασόγειας, φτιάχνει για σένα νόστιμο φαγητό, προσφέροντάς σου επίσης, αυθεντική διασκέδαση σε μία φιλόξενη βεράντα. Ο χώρος θυμίζει κάτι από τα παλιά, με πιθάρια και πετρόκτιστα στοιχεία, ολάνθιστα δέντρα και φόντο την εκκλησία του χωριού.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Εδώ θα γευτείς παραδοσιακούς, καλοψημένους μεζέδες αλλά και νόστιμα πιάτα από το à la carte μενού, φτιαγμένα με πρώτης ποιότητας υλικά. Ο πλούσιος μεζές (€18) που αποτελείται από 20 και πλέον πιάτα θα σε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο και χορτάτο.
TIP: Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με χαλβά και σιροπιαστά δάκτυλα.
(25325212) Αγίας Παρασκευής 35, Γερμασόγεια, Λεμεσός. Δ-Σ 18.00-24.00.

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΤΟΥ ΜΕΛΗ
Το Ταβερνάκι του Μελή αποτελεί πλέον αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας. Η γραφική ταβέρνα της Παρεκκλησιάς θα σε φιλέψει στο ζεστό περιβάλλον του πετρόκτιστου εξωτερικού της χώρου, που είναι περιτριγυρισμένο με ξύλινες δοκούς και λίγα τραπεζάκια για τους τυχερούς.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Το ταβερνάκι είναι φημισμένο για το άριστης ποιότητας κρέας που σου ψήνει με αριστοτεχνικό τρόπο, όπως το εξαιρετικό του σουβλάκι και τις σπιτικές σεφταλιές, τα μπιφτέκια αλλά και το παραδοσιακά μαγειρεμένο κλέφτικο που θα πετύχεις κάθε Κυριακή μεσημέρι. Δεν λείπουν βέβαια και τα σπιτικά μαγειρευτά. Το αρνίσιο κότσι στον φούρνο γίνεται ανάρπαστο, όπως επίσης και οι ιδιαίτερες πούλλες που φτιάχνονται με ντομάτα και αυγά και περιλαμβάνονται στο ιδιαίτερο μενού του μεζέ (€20).
TIP: Τα κυριακάτικα μεσημέρια έχουν άλλη νότα αφού μαζί με τον μερακλίδικο μεζέ, θα απολαύσεις ζωντανή μουσική (€28).
(25635253) Χριστόφορου Παπαγιάννη 1, Παρεκκλησιά, Λεμεσός. Τρ-Π 19.00-22.30 & Σ-Κ 12.30-15.00, 19.00-22.30.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΦΟΡΣΟΣ
Μία όμορφη αυλή με ελαιόδεντρα σε περιμένει στο κέντρο της κοινότητας της Μουτταγιάκας τα όμορφα βράδια του καλοκαιριού. Πρόκειται για το παραδοσιακό ταβερνάκι Φόρσος που σερβίρει διαλεκτούς μεζέδες σε έναν υπαίθριο χώρο με φιλική ατμόσφαιρα και εξαιρετική εξυπηρέτηση.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Ξακουστός ο κυπριακός μεζές με σπιτικά λουκάνικα, κρασάτη λούντζα, κεφτέδες, καλοψημένες σεφταλιές κι άλλα νόστιμα καλούδια.
TIP: Το μενού του μεζέ ολοκληρώνεται με τους φημισμένους και τραγανούς λουκουμάδες του Φόρσου.
(25329490) Αγίου Ελευθερίου 49, Πλατεία Μουτταγιάκας, Λεμεσός. Δ-Σ 19.00-24.00.

ΣΚΟΥΡΟΥΒΙΝΝΟΣ
Στον γνωστό Σκουρουβίννο στον Άγιο Αθανάσιο οι μεζέδες διατηρούν ζωντανή την κυπριακή παράδοση, ενώ όσο ο καιρός το επιτρέπει, μπορείς να τους απολαύσεις στην αυλή με υπόκρουση από αγαπημένα λαϊκά κομμάτια.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Οπωσδήποτε από τους μεζέδες πρέπει να δοκιμάσεις το φλαμαντζέρι (μπέικον στη σχάρα) και τα spare ribs με χαρουπόμελο, φρέσκα χόρτα από το περιβόλι του ιδιοκτήτη μαζί με αβγά, ενώ στους καλοφαγάδες, σίγουρα θα κάνουν αίσθηση τα μακαρόνια με 'το κεφαλάκι'.
(25720692) Φειδία και Πολυξένης Διαμαντή 2, Αγ. Αθανάσιος, Λεμεσός.

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΛΙΟΜΟΥΧΤΑΡΟΣ
Ο Παλιομούχταρος, στον γραφικό Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με το μοντέρνο. Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου στην πανέμορφη αυλή που είναι περικυκλωμένη από τεράστια καταπράσινα δέντρα και γρασίδι, για να απολαύσεις ποιοτικό μεζέ της ώρας.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Το κρασάτο λουκάνικο, τα χειροποίητα χωριάτικα μακαρόνια της γιαγιάς, ο τταβάς, το αρνίσιο συκωτάκι, αλλά και η σούβλα είναι μερικά από τα σπιτικά εδέσματα που θα γευτείς στον μεζέ (€20). Στο τέλος θα καταφθάσει στο τραπέζι σου και το φημισμένο του γλυκό, το οποίο είναι κερασμένο, το σάμαλι ή αλλιώς "καλόν πράμα" που είναι η σπεσιαλιτέ του Παλιομούχταρου.
TIP: Κάθε Σάββατο έχει ζωντανή μουσική.
(24323323) Φιλίου Τσιγαρίδη 12, Άγιος Θεόδωρος, Λάρνακα. Τρ-Κ 12.00-24.00.

ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ
Η ταβέρνα στεγάζεται σ’ ένα παλιό σπίτι που η διακόσμησή του θυμίζει παλιά ελληνική ταινία. Κι αν αναρωτιέσαι από πού πήρε το όνομά της, η ιστορία μάς πάει πίσω στον 19ο αιώνα, όταν εκεί γινόταν η παραγωγή ζιβανίας με την πανάρχαια μέθοδο του ‘καζανιού’, το οποίο και διατηρήθηκε στον χώρο. Με το που περάσεις την είσοδο του σπιτιού, ξεπροβάλλει μπροστά σου μια πανέμορφη, νοσταλγική αυλή που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Οι άνθρωποί της ετοιμάζουν για σένα με πολύ μεράκι έναν πλούσιο, χορταστικό μεζέ (€20 και €22 Παρ-Σ), ενώ αν δεν τρως κρέας ή γαλακτοκομικά, θα σου ετοιμάσουν χορτοφαγικό μεζέ εξίσου πληθωρικό, αρκεί να τους ενημερώσεις.
TIP: Παρ και Σ θα ξεφαντώσεις με την παρέα σου, με ωραία ελληνική μουσική και καλό βαρελίσιο κρασί.
(99313236) 28ης Οκτωβρίου 5, Αραδίππου, Λάρνακα. Δ-Σ 18.00-01.00.

 

ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ
Το φιλόξενο αυτό ταβερνάκι στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στα Λιβάδια με μια υπέροχη και δροσερή εσωτερική αυλή, ενώ περιβάλλεται από απέραντο πράσινο, αποτελώντας ιδανική επιλογή για τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Ο απόλυτος προορισμός για χορταστικό μεζέ (€20). Από το μενού ξεχωρίζει το λεμονάτο κουνέλι, οι μελιτζάνες με φέτα στον φούρνο, το αρνίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ δεν λείπουν και οι χορτοφαγικές επιλογές.
TIP: Αν είσαι του κεφιού, επίλεξε να πας Σάββατο που οι βραδιές μετατρέπονται σε μουσικογευστικές με ζωντανή ορχήστρα και τραγούδι.
(24634642) Εκ. Αγίας Παρασκευής 37, Λιβάδια, Λάρνακα. Πέμ-Σ 18.00-24.00.

 

ΒΟΡΕΑΣ
Θα την βρεις στην πλατεία της Ορόκλινης μέσα σε ένα πέτρινο παραδοσιακό τοπίο, που σε οδηγεί ατμοσφαιρικά και γαστρονομικά σε παλιές εποχές, με θύμησες από την Καρπασία. Είναι σίγουρο ότι θα λατρέψεις την ωραία, παραδοσιακή αυλή του Βορέα και θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Προσφέρει κατεξοχήν κυπριακό μεζέ (€20) σερβιρισμένο σε πήλινα δοχεία, ενώ όλα είναι μαγειρεμένα με παρθένο ελαιόλαδο. Τι να πρωτοδοκιμάσεις, από φέτα σαγανάκι, μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και σάλτσα ντομάτας, στρουθκιά και ντόπια άγρια μανιτάρια μέχρι την παστουρμαδόπιτα. Θα λατρέψεις επίσης, την καρπασίτικη πίτα με μέλι και το καρπασίτικο ψωμί στον φούρνο με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και ρίγανη.
TIP: Κάθε Παρ και Σ έχει ζωντανή μουσική.
(24647177) Αντρέα Δημητρίου 3, Ορόκλινη. Δ-Σ 19.00-24.00 & Κ 12.00-24.00.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΖΗΝΩΝ
Η ταβέρνα Ζήνων αποτελεί μια από τις must επιλογές στη Λάρνακα, καθώς συνδυάζει άψογα το νόστιμο και προσεγμένο φαγητό με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα της πλακόστρωτης και δροσερής αυλής της, που είναι γεμάτη λεμονόδεντρα, γλάστρες με
αρωματικά βότανα και κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο και την πέτρα, τα οποία προσδίδουν το παραδοσιακό ύφος στον χώρο.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Εδώ σερβίρουν εκτός από κυπριακό μεζέ (€18), διάφορες μερίδες στα κάρβουνα, αλλά και μαγειρευτά φαγητά της ημέρας, όπως το ξακουστό λεμονάτο κουνέλι, αλλά και το συκώτι κοτόπουλου τσιγαρισμένο με κουμανταρία. Το μενού διαθέτει μια εκλεκτή κάβα κρασιών αλλά και βαρελίσιο κρασί. Διατίθενται επίσης, τρεις επιλογές ψαρικών όπως τσιπούρα, καλαμάρι τηγανητό και χταπόδι για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου ποιοτικό.
TIP: Τα βράδια του Σαββάτου αποκτούν ρυθμό, αφού θα απολαύσεις το φαγητό σου παρέα με ζωντανή μουσική.
(70002450) Μακεδονίας 8, Λάρνακα. Δ-Κ 12.00-24.00.

Η ΚΑΛΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
Η περίφημη παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα του Αλέκου και της Ροδούλας, Η Καλή Ευτυχία, σε υποδέχεται στη δροσερή καταπράσινη αυλή της που μοσχοβολά γιασεμί, για να σε περιποιηθεί ιδιαίτερα.
ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Σερβίρει εκλεκτούς κρεατομεζέδες (€22). Για το τέλος, άφησε χώρο για την πίτα με μέλι, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην περιοχή της ορεινής Λάρνακας.
(24322690) Κυριάκου Χ’’Κουμή 2, Άγιος Θεόδωρος, Λάρνακα. 

ΑΚΟΜΑ...
Ο Κλόκκος (99547547) στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού με μια υπέροχη βεράντα γεμάτη χρώματα κι αρώματα στο κέντρο της Ξυλοφάγου. Εκεί υπάρχει και ο παραδοσιακός φούρνος που ετοιμάζει ένα κλέφτικο λουκούμι. Σημείωσε πως κάθε Πέμπτη είναι steak night. Η Ταβέρνα Το Βάσανο (24323022) στον Άγιο Θεόδωρο, ξεχωρίζει για τη γραφική βεράντα της, με την ξύλινη πέργκολα και τα καλλωπιστικά φυτά. Θα γευτείς εκλεκτούς εποχικούς μεζέδες (€22), ανάμεσά τους, τα χόρτα με τα αβγά και τις καυκαρούες (αγγιναρούες άγριες). Κι ενώ εσύ απολαμβάνεις το γεύμα σου, τα παιδιά διασκεδάζουν στον παιδότοπο που βρίσκεται δίπλα, στο Κοινοτικό Πάρκο του χωριού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close