Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Τα 12 φεστιβάλ του καλοκαιριού που περιμένουμε με αγωνία

Παραδοσιακές και μη γιορτές που -ειδικά φέτος- δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουνίου 2022

Έφτασε και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, που τα φεστιβάλ -κυρίως υπαίθρια, σε πόλεις, χωριά και κοινότητες της Κύπρου μας, παραδοσιακά και μη- έχουν την τιμητική τους! Και ευτυχώς για όλους μας, φέτος ετοιμάζονται να επιστρέψουν, άκρως ανανεωμένα και με πλούσιο πρόγραμμα! 

Και μαζί με αυτά, όλοι εμείς έχουμε την ευκαιρία να εκδράμουμε εκτός πόλης και να απολαύσουμε φαγητό, γλυκό, κρασί, μπίρες, ενίοτε κοκτέιλ, αλλά και βότανα, καθώς επίσης και παραδοσιακά εδέσματα, όπως σουτζιούκο, αρτοποιήματα και πολλά άλλα.

Μην ξεχνάς και τα φεστιβάλ παιδιού που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο.

Πάρε μια πρώτη γεύση για το τι να περιμένεις αυτό το καλοκαίρι!

5ο Λαογραφικό Φεστιβάλ «Το Τζιβέρτι της Δερύνειας»
Μια ημέρα γεμάτη ενημέρωση, βιωματικά εργαστήρια και ψυχαγωγίας σε περιμένει στο χωριό Δερύνεια! Ο Δήμος Δερύνειας παρουσιάζει το 5ο Λαογραφικό Φεστιβάλ «Το Τζιβέρτι της Δερύνειας». Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου στους χώρους των Μουσείων και στην κεντρική πλατεία της εκκλησίας Παναγίας του Δήμου Δερύνειας. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, στους ντόπιους και ξένους τουρίστες, στην μαθητιώσα νεολαία της περιοχής την κυπριακή παράδοση και τον πολιτισμό. Στο Φεστιβάλ θα λάβουν επίσης μέρος ξένες αντιπροσωπείες από είκοι περίπου κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των Προγραμμάτων WIVAS και MAGICS, που θα φιλοξενηθούν από τον Δήμο Δερύνειας. Μάλιστα στους χώρους των Μουσείων, θα λειτουργήσουν βιωματικά εργαστήρια παρασκευής ψωμιού, κουλουριών, μακαρονιών, χαλουμιών, αναρής, μαρμελάδας φράουλας, λικέρ και παγωτού, ενώ θα υπάρχουν και περίπτερα που θα πωλούνται διάφορα εδέσματα. Επίσης θα μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα καλαθοπλεκτικής, κατασκευής καρεκλών και άλλων χειροτεχνιών, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από χορευτικά συγκροτήματα.
>> Παρ 3 Ιουνίου, κεντρική πλατεία εκκλησίας Παναγίας Δήμου Δερύνειας & μουσεία, 08.30-01.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες 23 811000.

Φεστιβάλ Κερασιού στις Τρεις Ελιές
Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το κεράσι, έχει το δικό του φεστιβάλ στο χωριό Τρεις Ελιές της επαρχίας Λεμεσού. Τη γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Τριών Ελιών και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται υπαίθρια αγορά, βιωματικά εργαστήρια, μουσική βραδιά, επιλογές για φαγητό και ποτό και φυσικά άφθονα κεράσια!
>> Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, Τρεις Ελιές, επ. Λεμεσού. 

 

Γιορτή Κερασιού στα χωριά Κάμπος και Τσακκίστρα
Τα κεράσια του Κάμπου και της Τσακκίστρας είναι ξακουστά όπως και οι ανθισμένες τους κερασιές κάθε χρόνο την άνοιξη. Εξ ου και για άλλη μία χρονιά τα γραφικά χωριά των βουνοπλαγιών του Κύκκου αποθεώνουν το αγαπημένο μας φρούτο, το κεράσι, με μία μεγάλη γιορτή. Μία γιορτή που φέτος θα είναι πολύ διαφορετική. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το σαββατοκύριακο 11 & 12 Ιουνίου και οι διοργανωτές υπόσχονται άκρως απολαυστικές στιγμές! Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Σαββατοκύριακο 11 & 12 Ιουνίου, χωριά Κάμπος και Τσακκίστρα, επαρχίας Λευκωσίας.

Φεστιβάλ Λεβάντας
Στην κοινότητα Αυγόρου της ελ. επαρχίας Aμμοχώστου θα βρεις κάτι μοναδικό στην Κύπρο, ένα υπέροχο βοτανόκηπο, τον Cyherbia, που είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο πάρκο, με κήπου, βότανα και λουλούδια. Eκεί φέτος το Φεστιβάλ Λεβάντας γιορτάζει 10 χρόνια υπέροχων εμπειριών. Ναι, σωστά κατάλαβες! Φέτος, για ακόμα μια χρονιά, χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Λεβάντας στο Βοτανικό Πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου, από τις 11 μέχρι τις 26 Ιουνίου 2022. Για 2 ολόκληρες εβδομάδες θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις μέσα στους όμορφους κήπους με λεβάντες, να μάθεις για τα οφέλη της λεβάντας ως τσάι και ως αιθέριο έλαιο, αλλά και να παρακολουθήσεις τη διαδικασία απόσταξης αιθέριου ελαίου λεβάντας στην αίθουσα απόσταξης. Επιπλέον στο CyHerbia θα μπορείς να συμμετάσχεις σε εργαστήρια όπως μαθήματα γιόγκα και χορού μέχρι παιδικές χειροτεχνίες, αλλά και να φωτογραφηθείς! Μην παραλείψεις ακόμα να δοκιμάσεις ροφήματα και επιδόρπια φτιαγμένα με λεβάντα στο Botanicus Bistro! Δες εδώ όλες τις πληροφορίες και το πρόγραμμα για το φεστιβάλ.
>> Σ 11-Κ 26 Ιουν, Cyherbia, Αυγόρου, ελ. επαρχία Aμμοχώστου.

4ο Φεστιβάλ Κερασιού στον Πεδουλά
Μία από τις πιο φημισμένες κοινότητες για τα κεράσια της, ο Πεδουλάς, διοργανώνει φέτος τον Ιούνιο το 4ο της φεστιβάλ αφιερωμένο στο απόλυτο φρούτο του Ιούνη, το κεράσι. Το 4ο Φεστιβάλ Κερασιού θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου και σ' αυτό πέρα από τα ζουμερά κεράσια του χωριού, θα υπάρχουν μουσική, χορός, τραγούδι, φαγητό, ποτό καθώς και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων του χωριού. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Δες αναλυτικά το πρόγραμμα, ΕΔΩ
>> Σαββατοκύριακο 18 & 19 Ιουνίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας. 

4ο Φεστιβάλ Κερασιού Πεδούλα
Κεράσι, το απόλυτο φρούτο του Ιούνη! Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και για το οποίο μάλιστα διοργανώνονται και γιορτές! Μία από τις πιο φημισμένες κοινότητες για τα κεράσια της, ο Πεδουλάς, διοργανώνει φέτος τον Ιούνιο το 4ο της φεστιβάλ αφιερωμένο στο απόλυτο φρούτο του Ιούνη, το κεράσι. Το 4ο Φεστιβάλ Κερασιού θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου και σ' αυτό πέρα από τα ζουμερά κεράσια του χωριού, θα υπάρχουν μουσική, χορός, τραγούδι, φαγητό, ποτό καθώς και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων του χωριού. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά.
>> Σ 18 & Κ 19 Ιουνίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας. Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας
Τα Μελισσοχώρια της Ορεινής Λάρνακας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ετοιμάζονται για τέταρτη φορά να τιμήσουν αυτόν το θησαυρό της φύσης με το φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας το οποίο φιλοξενείται σε ένα από τα μελισσοχώρια της περιοχής, στο γραφικό χωριό της Οδούς, το οποίο είναι και το πιο ορεινό χωριό των μελισσοχωριών. Στο φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας λαμβάνουν μέρος πέραν των 30 εκθετών με μέλι και προϊόντα μελιού, από όλη την Κύπρο ενώ θα υπάρχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων γαστρονομίας, ομορφιάς και ευεξίας με μέλι. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το πανέμορφο χωριό της Οδούς και να ανακαλύψετε τις ομορφιές του. To φεστιβάλ, που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Οδού, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου. Μια μελένια οικογενειακή απόδραση, σε ένα υπέροχο χωριό όπου θα περάσετε υπέροχες στιγμές διασκέδασης αλλά και γνώσης.
>> Κ 26 Ιουνίου, Οδού, επ. Λάρνακας, 10.30. 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Γιορτή του Γλυτζιστού
Μπορεί να πήρε παράταση και να καθυστέρησε λίγο, λόγω κορωνοϊού, αλλά η καθιερωμένη «Γιορτή του Γλυτζιστού» στο Κοιλάνι, επιστρέφει! Εξ ου και οι γυναίκες του χωριού άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για να μας υποδεχούν τον Ιούλη. Όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, στο όμορφο Κοιλάνι την Κυριακή 3 Ιουλίου, η μέρα θα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, παραδοσιακές τέχνες, παιδική γωνιά και φυσικά δωρεάν γλυτζιστό και άλλα εδέσματα. Και για όσους δεν ξέρουν... το γλυτζιστό είναι ένα πεντανόστιμο γλύκισμα που έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν μέχρι σήμερα οι νοικοκυρές στα σπίτια τους στο Κοιλάνι και έχει το σχήμα του ρόμβου και παρασκευάζεται με λεπτό μακρόστενο φύλλο που παραγεμίζεται με αμύγδαλα κοπανισμένα, κανέλα και ζάχαρη. Μετά το τηγάνισμα τα έριχναν σε σιρόπι και τα πρόσφεραν σε μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις. 
>> Κ 3 Ιουλίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού. 

Φεστιβάλ Περιβάλλοντος
Η Πράσινη Ασπίδα και το You Reforest Cyprus σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον σύνδεσμο Αγκαλιάζω με αγάπη διοργανώνουν το 6ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος με θέμα " Περιβάλλον Συγγνώμη"! To φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον εκδρομικό χώρο του φράγματος Ξυλιάτου, την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 13.00. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει φαγητό και ποτό, μουσική, παραδοσιακά συγκροτήματα, ποδηλατικό γύρο, πεζοπορία, δραστηριότητες για παιδιά. Τραγουδούν: Παντελής Θαλασσινός, Άγγελος Αυγουστή, Σταύρος Κωνσταντίνου, Ευδοκία Καδή, Άννα Βιλανίδη. Η όλη εκδήλωση είναι κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κύριου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του το φεστιβάλ. Παίρνοντας κουπόνι εισφοράς 5 ευρώ έχτε πλήρη πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ και στο φαγητό και στηρίζετε το πρόγραμμα You reforest Cyprus για αναδάσωση της Κύπρου μας.
>> Κ 3 Ιουλίου, εκδρομικός χώρος φράγματος Ξυλιάτου, επ. Λευκωσίας, 13.00.

13ο Φεστιβάλ Καρπουζιού
Εδώ και 13 χρόνια το Φρέναρος στην επαρχία Αμμοχώστου διοργανώνει ένα από τα πιο δροσερά φεστιβάλ της Κύπρου, το οποίο τιμά ένα από τα πιο δημοφιλή εποχιακά φρούτα. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Καρπουζιού, που διοργανώνεται στο Φρέναρος, το οποίο φέτος συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια ζωής και διοργανώνεται με μεγάλη αγάπη και μεράκι από τους κατοίκους της κοινότητας και τους παραγωγούς καρπουζιού. Εξάλλου, το Φρέναρος φημίζεται για τα εξαιρετικά του καρπούζια όπως ακριβώς και πολλές κοινότητες των Κοκκινοχωρίων. Το φετινό φεστιβάλ επιστρέφει φέτος δριμύτερο την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Κοινοτικό Στάδιο Φρενάρου. Εκεί, ο κόσμος θα μπορεί να γευτεί δωρεάν το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού και πολλά είδη φτιαγμένα από καρπούζι, όπως γίνεται άλλωστε και κάθε χρόνο. Από το φεστιβάλ δεν θα λείπει η ζωντανή μουσική και οι γνωστοί τραγουδιστές.
>> Παρ 8 Ιουλίου, Κοινοτικό Στάδιο Φρενάρους, ελ. επ. Αμμοχώστου.

 

8ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας
Το χωριό Αυγόρου βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου και είναι ένα από τα χωριά με την ονομασία «Κοκκινοχώρια», γνωστά για το πλούσιο κόκκινο έδαφος τους και φημισμένα για τα γεωργικά προϊόντα τους. Λόγω του ξεχωριστού εδάφους της περιοχής, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, το χωριό παράγει νόστιμες πατάτες, γευστικά λαχανικά και ζουμερά φρούτα και εσπεριδοειδή. Για τις πατάτες του μάλιστα έχει καθιερωθεί και μία πολύ ξεχωριστή γιορτή, η οποία φέτος ετοιμάζεται να επιστρέψει. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λοιπόν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το μεγαλύτερο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός των Κοκκινοχωρίων επιστρέφει δυναμικά… Με πολλές καινοτομίες και ευχάριστες εκπλήξεις για τους χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Κύπρου, το 8ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας είναι ο απόλυτος προορισμός διασκέδασης και γαστρονομίας για το φετινό καλοκαίρι! Σημείωσε την ημερομηνία και την τοποθεσία και φρόντισε να είσαι εκεί! 
>> Σ 30 Ιουλίου, Κοινοτικό Στάδιο Αυγόρου, ελ. επ. Αμμοχώστου.  

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ψαριού
Στις 27 Αυγούστου, στο πανέμορφο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου, πέρα από τη μοναδική θέα στη θάλασσα και τις ψαρόβαρκες της περιοχής, θα απολαύσουμε φρέσκο ψάρι, μουσική και άλλα πολλά! Κι αυτά γιατί εκεί θα στηθεί ένα υπέροχο φεστιβάλ, το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού! Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν επίσης έκθεση τοπικών προϊόντων, κεράσματα, μουσική, χορός, φαγητό, μπόλικο φρέσκο ψάρι, βαρκάδες και επιδείξεις από γνωστούς σεφ. Εσύ απλά σημείωσε την ημερομηνία! 
>> Σ 27 Αυγ, Ζύγι, επ. Λάρνακας. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close