Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 βραβευμένα εστιατόρια για έξοδο στη Λευκωσία

Ο μεγαλύτερος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, τα Cyprus Eating Awards, βρβάβευσαν και φέτος τα καλύτερα του νησιού

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2022

Το καλοκαίρι κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του με κάθε τρόπο και σε καλεί να το καλωσορίσεις!

Και το σωστό καλωσόρισμα απαιτεί τον ιδανικό χώρο, πολύ καλό φαγητό, το κατάλληλο ποτό και την επιθυμητή παρέα!

Πιο κάτω συγκεντρώσαμε τα εστιατόρια της πρωτεύουσας, που βραβεύτηκαν στα Cyprus Eating Awards που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαΐου στο Four Seasons Hotel,  και σου τα προτείνουμε παρακάτω ως ακόμη μια επιλογή για την επόμενη σου έξοδο για φαγητό.

Εμείς βάζουμε το μέρος και το ποτό, εσύ βάλε την παρέα!

Bottega Αmaro
Από τότε που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του, το δημοφιλές all day bar/restaurant της Λευκωσίας κατάφερε να καταξιωθεί στο μυαλό μας σαν να ήταν πάντα εκεί! Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια ζωής μετρά, σημασία έχει το συναίσθημα της σταθερότητας που μας δημιουργεί. Εξ ου λοιπόν και το Bottega Amaro το επιλέγουμε σταθερά γιατί είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του φαγητού που θα δοκιμάσουμε, για τα υπέροχα κοκτέιλ που θα απολαύσουμε αλλά και για τη μοναδική ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος του. Η κουζίνα του είναι ψαγμένη όσον αφορά τα υλικά και μελετημένη ως προς τον συνδυασμό τους, ώστε τα πιάτα να αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην πρώτη ύλη και την εποχικότητα των υλικών. Από τα εξαιρετικά ορεκτικά, τις σαλάτες, τις ψημένες στον ξυλόφουρνο πίτσες με τη λεπτόφυλλη ζύμη, τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα πιάτα ημέρας μέχρι το εξαιρετικό burger, τα ποιοτικά steak, όλα είναι φτιαγμένα με δεξιοτεχνία και δημιουργικότητα. Όσο για τα ποτά που φτιάχνει ο bartender, αυτά συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο κάθε πιάτο που επιλέγεις, απογειώνοντας τη γαστρονομική εμπειρία. 
(22777270) Πινδάρου 14, Λευκωσία. 

Ρους
Εδώ θα απολαύσεις ευφάνταστα πιάτα, που αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομική μας κληρονομιά μέσα από γεύσεις βγαλμένες από την ιστορία μας, αναβαθμισμένες ωστόσο με την πινελιά του παρόντος που την βάζουν οι ταλαντούχοι σεφ του -χρησιμοποιώντας και αναδεικνύοντας ντόπια κυπριακά προϊόντα. Το ῥοῦς είναι ένα εστιατόριο που καινοτομεί σε ό,τι αφορά στο φαγητό αλλά δεν μένει μέχρι εκεί αλλά προσφέρει ένα ολοκληρωμένο Fine Dining experience, à la carte menu και ένα επιλεγμένο food pairing σε τέσσερις διαφορετικές επιλογές. Εδώ, επτά πιάτα, παντρεύονται με έξι διαφορετικά κρασιά, τα οποία προσαρμόζονται στα γούστα και στις προτιμήσεις του πελάτη. Σήμερα, το εστιατόριο Ρους διαθέτει μία εντυπωσιακή και αξιέπαινη κάβα με πάνω από 650 ετικέτες κρασιών, με έναν μεγάλο αριθμό από αυτές να είναι παλαιωμένα και σπάνια κρασιά, με το 80% των κρασιών να είναι ευρωπαϊκές ετικέτες κυρίως από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία. Κρασιά τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι, επιλέγοντας από μία λίστα με πάνω από 30 ετικέτες, η οποία ανανεώνεται τακτικά.
(22760720) Κυριάκου Μάτση 16, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία.

Μπέμπα
Η Μπέμπα είναι ένα εστιατόριο συνώνυμο της σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας, με έμφαση στην ελληνική και κυπριακή γαστρονομία και γεύσεις που ξυπνούν μνήμες από τα μαγειρέματα των γιαγιάδων μας. Ένα από τα βασικά στοιχεία, που την ανέδειξαν, ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου. Μαζί με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί στην κουζίνα της αλλά και τα καλοδουλεμένα-μαγειρεμένα με αγάπη πιάτα της, κατέστη σύντομα το αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων. Ο επικεφαλής σεφ Βαρνάβας Ηλία, πέτυχε να φέρνει καθημερινά στο τραπέζι γεύσεις του χθες, μπολιασμένες με τη δημιουργικότητα και την έμπνευση του σήμερα. Γι’ αυτό ακριβώς έκλεψε τις καρδιές μας από τη μέρα που άνοιξε, αγκαλιάστηκε, αγαπήθηκε και έγινε ο κορυφαίος εστιατορικός προορισμός της πρωτεύουσας. Το απόλυτο σημείο συνάντησης στην καρδιά της πόλης, όπου σε ένα τραπέζι παντρεύονται αρμονικά ντόπια και εποχικά προϊόντα από μικροπαραγωγούς, μεταφέροντας από στόμα σε στόμα αυτήν τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία αισθήσεων και αναμνήσεων.
(22252626) Πινδάρου 2, Λευκωσία. 

Mouson Bar - Restaurant
Mπαίνοντας στον 8ο χρόνο λειτουργίας του, αυτό το όμορφο στέκι στο κέντρο της πρωτεύουσας, που αποπνέει σύγχρονο αέρα, έχοντας όμως και vintage στοιχεία σε κάθε του γωνία, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον δημοφιλή μαγαζιά της Λευκωσίας. Ένα εστιατόριο που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αλλά με σταθερή και ανοδική πορεία, συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Εδώ λοιπόν, θα πας για να καθίσεις χαλαρά για ποτό και να μοιραστείς κάτι στη μέση, ενώ ταυτόχρονα, έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις ένα γεύμα μαζί με το κοκτέιλ σου! Η κάρτα του φαγητού περιλαμβάνει δημιουργικά πιάτα διεθνούς κουζίνας, με έμφαση στις πρώτες ύλες και τη φρεσκάδα, τα οποία επιμελούνται οι chefs Κυριάκος Κερλέγκου και Δημήτρης Καρύδης. Την παράσταση ωστόσο κλέβουν πιάτα όπως η καπνιστή Burrata με φύλλα ρόκας και μέντας, νιφάδες sourdough και chutney εσπεριδοειδών και το Risotto alla Zucca, ριζότο με κολοκύθα, κόκκινο λάχανο, τσίλι, πεκάν και τραγανές νιφάδες χαλουμιού. Το φρέσκο λαβράκι ψημένο σε sous vide συνοδευμένο με πουρέ κολοκυθιού, κινόα, και beurre blank sauce ή το φιλέτο Ribeye από βοδινό Black Angus επίσης θα σου αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Όσο δε για τα υπέροχα signature cocktails και perfect serve classic cocktails του Mouson, κι αυτά είναι το ίδιο δημιουργικά όσο τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα. Η δυναμική συνύπαρξη ποτού και φαγητού είναι κι αυτή που χαρίζει φέτος το βραβείο για το καλύτερο Bar/Restaurant στο Mouson.
(22664444) Μπουμπουλίνας 15, Λευκωσία. Τρ-Παρ 17.00-01.00 & Σ-Κ 10.00-02.00.

Πυξίδα
Η αναζήτηση του τέλειου τηγανητού ψαριού, της νόστιμης σουπιάς και του φρέσκου αστακού θα σε οδηγήσει και σένα στην Πυξίδα της Λευκωσίας, το εστιατόριο που αποτελεί πλέον ένα κλασικό οικογενειακό fish restaurant. Από το 2004, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, σου στρώνει τραπέζι μεσημέρι και βράδυ, σερβίροντάς σου τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά, με επαγγελματισμό και άριστη εξυπηρέτηση! Το εστιατόριο της Λευκωσίας σε υποδέχεται τον χειμώνα στην άνετη σάλα του, σε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον, ενώ τα καλοκαίρια ανοίγει τον δροσερό του κήπο και σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι στους εύγευστους θαλασσινούς θησαυρούς που χρόνια τώρα σερβίρει στα πιάτα του. Όσο, δε, για το λούσιο μενού του, αυτό αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαρικών και θαλασσινών και απευθύνεται αποκλειστικά σε απαιτητικούς ουρανίσκους και καλοφαγάδες. Εδώ έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τον πλούσιο μεζέ, να δοκιμάσεις ένα από τα εύγευστα πιάτα, όπως μακαρονάδες με θαλασσινά, ή να διαλέξεις από τη βιτρίνα τα ψάρια και τα θαλασσινά, που ακολούθως θα ψηθούν όπως ακριβώς επιθυμείς (στη σχάρα ή στο τηγάνι). Στον κατάλογο υπάρχουν και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα πιάτα (όπως οι σουπιές μαγειρευτές), αρκετές ωμές παρασκευές (όπως κυδώνια, γυαλιστερές, λαβράκι σεβίτσε και καρπάτσιο), σαλάτες (χωριάτικη, με φύκια, με κάβουρα και γαρίδες), τα σπιτικά ορεκτικά, κρύα (ταχίνι, ταραμά, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή) και ζεστά (χαλλούμι σχάρας, κροκέτες ψαριού), μέχρι και ψαρόσουπα. Ακόμα, στο μενού θα βρεις και υπέροχες μακαρονάδες, όπως η γαριδομακαρονάδα. Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με ετικέτες ωραίων κρασιών και κοκτέιλ, απολαμβάνοντας την ηρεμία του περιβάλλοντος... και το γλυκό που έρχεται στο τέλος!
(22445636) Μενάνδρου 5, Λευκωσία.

Αιγαίον
Tο Αιγαίον αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές και θρυλικές παραδοσιακές ταβέρνες της πρωτεύουσας. Βρίσκεται στα στενά δρομάκια της παλιάς Λευκωσίας, σε ένα παλιό αρχοντικό σπίτι με μία υπέροχη ατμοσφαιρική αυλή με τα λαμπάκια, τις βουκαμβίλιες και τα μεσογειακά χρώματα, να σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές! Στην αυλή λοιπόν, που σε μεταφέρει κατευθείαν στα νησιά του Αιγαίου, τιμώντας το όνομά του, θα απολαύσεις ελληνικές και κυπριακές συνταγές, φτιαγμένες με ολόφρεσκα υλικά και μεσογειακές γεύσεις. Όλα τα πιατάκια που θα φτάσουν στο τραπέζι σου είναι σπιτικά και νόστιμα, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Από τις σαλάτες, τις αλοιφές, τα εκλεκτά κρεατικά, τις πεντανόστιμες χορτοφαγικές επιλογές αλλά και τα ζυμαρικά που θα λατρέψεις. Δοκίμασε τις τραγανιστές ελιές, που θα σε ενθουσιάσουν, την τυροκαυτερή, τα μαλακά σουβλάκια του, τη γευστική μοσχαρίσια μπριζόλα, αλλά και το γιουβέτσι με κατσικάκι που φτιάχνουν με περισσή μαεστρία. Επίσης, ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι οι τηγανητές πούλλες όπως και το καβουρδισμένο κουνουπίδι. Το ίδιο δυνατή όμως είναι και η παλέτα επιδορπίων, με την ολόφρεσκια πορτοκαλόπιτα και το λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι να γράφουν τον πιο γλυκό επίλογο στο γεύμα σου! 
(22253030) Έκτορος 40, παλιά Λευκωσία.

Scale, Map Boutique Hotel
Έναν υπέροχο all-day πόλο έλξης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όποιον θέλει να τον ανακαλύψει, δημιούργησε το Map Hotel στο ισόγειό του, στο κέντρο της Λευκωσίας. Ο λόγος για το Scale Restaurant, η φιλοσοφία του οποίου κινείται γύρω από την ισορροπία. Εμείς το ξεχωρίσαμε από την πρώτη στιγμή τόσο για το πολύ εκλεπτυσμένο ντεκόρ του και την ισορροπημένη φιλοσοφία του όσο, βεβαίως, και για τις υπέροχες γεύσεις που φέρουν τη σφραγίδα του πολυβραβευμένου Ελλαδίτη σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος σεφ αναζητά με πάθος τις καλύτερες πρώτες ύλες και προτείνει εντυπωσιακά πιάτα μέσα από μια σύγχρονη και elegant προσέγγιση, με πολύ ωραίες ιδέες για κάθε στιγμή της ημέρας. Άλλωστε, στο Scale θα πας από νωρίς το πρωί για breakfast και brunch, θα επιστρέψεις το μεσημέρι για να απολαύσεις γευστικά πιάτα για μεσημεριανό, ενώ σε περιμένει και το βράδυ, μαζί με το ταίρι ή την παρέα σου, για να σε οδηγήσει σε μια γαστρονομική εμπειρία με εκλεπτυσμένες γεύσεις από τη Μεσόγειο. Μοσχαρίσια μάγουλα με μπεσαμέλ, κυπριακό ραβιόλι και σος βοδινού, ceviche λαβράκι, καπνιστή μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι, ρόδι και καβουρδισμένα καρύδια, θεσπέσια γλυκά, όπως η πάβλοβα, ακόμα και vegan επιλογές... σε περιμένουν για να απογειώσουν τον ουρανίσκο σου. Συνόδευσε το φαγητό σου με ένα από τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ που ετοιμάζουν οι έμπειροι bartender ή με ένα καλό κρασί. Ο χώρος, με τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό και τη μοναδική βεράντα, είναι σχεδιασμένος για να ταιριάζει στη φιλοσοφία του Scale, που δεν είναι άλλη από την ουσιαστική απόλαυση της υψηλής κουζίνας, με την οικειότητα της φιλοξενίας και την ισορροπία.
(22444999) Στασίνου 15, Λευκωσία.

Olio
Από την είσοδο ακόμα, παρατηρείς την προσοχή στη λεπτομέρεια και την προσεγμένη ποιότητα σε κάθε του γωνιά. Ένα εστιατόριο κομψό, που αποπνέει ωστόσο χαλαρή διάθεση και είναι ιδανικό για όλους καθώς διαθέτει εσωτερικό χώρο και μία υπέροχη βεράντα με θέα την πλατεία. Το εστιατόριο Olio εμπνέεται από τη γαστρονομική κληρονομιά της μαγειρικής στα κάρβουνα και το πλούσιο λάδι ελιάς, το οποίο θα βρεις σε όλα τα πιάτα του μενού. Γεύσεις ντελικάτες, που δημιουργούνται από υψηλής ποιότητας καυσόξυλα, τα καλύτερα υλικά του νησιού και από εξέχουσες φάρμες από όλο τον κόσμο. Επικεφαλής ο executive chef Νίκος Ψηλός, ο οποίος ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη κουζίνα δημιουργώντας ένα μενού με πλούσια παλέτα γεύσεων καλύπτοντας και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες. Ακολουθώντας τις εποχές της συγκομιδής αλλά και τη δημιουργικότητα του σεφ, το μενού του εστιατορίου και τα πιάτα ημέρας περιλαμβάνουν αποκλειστικά τα πιο φρέσκα διαθέσιμα υλικά της περιόδου. Το Olio για το μεσημέρι σού προτείνει ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού και πιάτα ημέρας. Ο chef του εστιατορίου έχει παντρέψει τα παραδοσιακά πιάτα, όπως καλαμάρι με κινόα, λαβράκι στη λαδόκολλα, σιγομαγειρεμένο χταπόδι με μαυρομάτικα φασόλια, κριθαρώτο λαχανικών και ψητό μπιφτέκι γαλοπούλας, με μοντέρνες τεχνικές. 
(99997700) Στασικράτους 26, Λευκωσία.

Moondog’s Bar & Grill
Tο δημοφιλές gastropub της πρωτεύουσας έχει πετύχει να σερβίρει τις πιο εκλεκτές μπίρες από όλο τον κόσμο, αλλά και εξαιρετικό φαγητό. Έχοντας ως σλόγκαν του ‘Great food, Great music, Great sports’, o ιδιοκτήτης Μάριος Κυπριανού σε υποδέχεται καθημερινά στην κατάμεστη pub του, φροντίζοντας να μοιράζεται τις γνώσεις του όσον αφορά στο πάντρεμα των 250+ μπιρών του (Draught, Weisse, Stout, Porters, Dark lagers, Lagers και Pilsner, Dark, Blond και Amber Ales, Ipa κ.ά.), αλλά και των 180+ εκλεκτών ουίσκι του, με ένα από τα 64 καλοφτιαγμένα πιάτα που θα βρεις στο μενού του. Ένα διεθνές μενού φτιαγμένο με αγάπη και καλές πρώτες ύλες, επιμελημένο από τον σεφ Ανδρέα Αγαθαγγέλου. Φοβερά burgers, νόστιμα sandwiches & wraps, γιγάντια μπριζόλα, δροσερές σαλάτες, πλούσια platters to share, ακόμα και healthy επιλογές είναι μερικά από τα πιάτα που λατρεύουν να γεύονται οι φανατικοί του θαμώνες. Λίγο πριν φύγεις, φρόντισε να δοκιμάσεις και ένα από τα γλυκά του αλλά και να ενημερωθείς για τα events που προγραμματίζει (όπως οι ροκ Παρασκευές και το Βurger Week!).
70006300) Μυκηνών 7, Λευκωσία.

Bao Pau
Το Bao Pau είναι ένα αυτοσχέδιο γλωσσικό ιδίωμα ασιατικής έμπνευσης που εκφράζει την αγάπη για τα πια γνωστά κινέζικα αφράτα ψωμάκια (τα bao) που είναι ψημένα στον ατμό, γεμιστά με διάφορα υλικά. Tο pau είναι το εξειδικευμένο αλεύρι που χρησιμοποιείται. Αυτή η αγάπη, λοιπόν, ήταν η κινητήριος δύναμη, που ώθησε τον σεφ Μάριο Μαλέκκο και την παρέα του να δημιουργήσουν τη δική τους νόστιμη γωνιά στη Λευκωσία, επί της οδού Αγαπήνωρος. Το Bao Pau θα το βρεις στην πάροδο της Μακαρίου, σε έναν χώρο μοντέρνο, φτιαγμένο με πολλή αγάπη και αφοσίωση, με λιγοστά όμως τραπεζάκια, τα οποία συνήθως είναι πλημμυρισμένα από λάτρεις της κουζίνας του! Μίας κουζίνας που σερβίρει γεύσεις που αποτελούν ένα κράμα πολιτισμών. Έχοντας ως βάση τη Nikkei κουζίνα, σερβίρει γεύσεις από την Ιαπωνία και το Περού, με επιρροές από την Κίνα, και πιάτα αποτέλεσμα πολλών πειραματισμών, αφού ο ιδιοκτήτης-σεφ του Bao Pau, Μάριος Μαλέκκος, έχει ως κύριο μέλημά του την ποιότητα. Γι’ αυτό άλλωστε δεν θα μπορούσε να μην έχει σαν βάση τις καλύτερες πρώτες ύλες και όλοι ξέρουν πως η πρώτη ύλη είναι το Α και το Ω για το καλό και ποιοτικό sushi. Στη Λευκωσία, λοιπόν, αποτελεί κορυφαία επιλογή για ιαπωνικό καθώς προσφέρει μεγάλη ποικιλία τόσο σε sushi, sashimi, poke bowls, ταρτάρ (σολομού ή τόνου), ceviche (με τόνο, λαβράκι ή γαρίδες) και ασιατικές σαλάτες. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα handmade bao buns τα οποία μπορείς να δοκιμάσεις με σολομό, κάβουρα, τόνο, γαρίδες, χοιρινό, τραγανό κοτόπουλο, και φυσικά πάπια -αλλά και vegan. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα!
(22443300/ www.baopau.com) Αγαπήνωρος 6Β, Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close