Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

12 υπέροχα ταβερνάκια με αυλή και πολύ νόστιμο φαγητό

Νόστιμα μεζεδάκια, σε υπέροχες αυλές, ιδανικάγια δροσερά βράδια ως αντίδοτο στις ζεστές μέρες που έρχονται.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου 2022

Είναι αυτά τα βράδια της εβδομάδας αλλά και του Σαββάτου, κι εκείνα τα μεσημέρια της Κυριακής που θα ήθελες να βρίσκεσαι σε μία καταπράσινη, δροσερή αυλή με τα δέντρα να προσφέρουν τη σκιά τους. Να τρως μεζέδες, να πίνεις παγωμένες μπύρες και να απολαμβάνεις την ηρεμία του μέρους.

Δεν χρειάζεται να διανύσεις χιλιόμετρα για να βρεις την αυλή των ονείρων σου, αφού σε κάθε πόλη υπάρχουν αρκετά καλές επιλογές έτσι ώστε να περάσεις τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού που έρχονται.

Από τη Λευκωσία, που φημίζεται έτσι κι αλλιώς για τις ταβέρνες με άνετη αυλή οι οποίες θυμίζουν χωριό, μέχρι και τη Λεμεσό, που αποτελεί εδώ και χρόνια τον νούμερο ένα προορισμό για μεγάλες παρέες και οικογενειακές εξόδους, αλλά και την ελ. επ. Αμμοχώστου που κρύβει θησαυρούς, υπάρχουν μαγαζιά τα οποία συνδυάζουν καλό φαγητό και καταπράσινους εξωτερικούς χώρους.


Αλέτρι
Στον παραδοσιακό πυρήνα της Γερμασόγειας, από το 1986 δεσπόζει η ταβέρνα Αλέτρι, μία ταβέρνα που σε υποδέχεται στον χώρο της και σε φιλεύει τα καλύτερα. Η ταβέρνα αυτή διατηρεί την εικόνα των παλιών, κυπριακών σπιτιών, όπου η αυλή είχε πάντα κεντρικό ρόλο... Μία φιλόξενη αυλή, μάλιστα, που μοιάζει σαν ένα μικρό μουσείο, μιας και φιλοξενεί θυμητάρια του παρελθόντος, όπως πιθάρια, και που είναι ό,τι χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινούν οι ζέστες. Ένας όμορφος και γραφικός χώρος, που εντυπωσιάζει, ενώ ξεχωρίζει και για τη φιλική, σχεδόν οικογενειακή της ατμόσφαιρα καθώς επίσης και για τις φθηνές τιμές της. Προσφέρει νόστιμα, καλομαγειρεμένα και οικεία φαγητά, που ακολουθούν την παράδοση και τις συνταγές της κυπριακής κουζίνας.

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Στο Αλέτρι λοιπόν τα βράδια συναντιόμαστε με φίλους για ένα χαλαρό, παρεΐστικο δείπνο. Ακριβώς όπως παλιά: νόστιμα, απλά και χωρίς άγχος και επιτήδευση, μιας και σερβίρει νόστιμα πιάτα από το à la carte μενού, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη, κι έναν πλούσιο μεζέ που αποτελείται από 20 και πλέον απολαυστικά πιάτα, όλα φτιαγμένα με πρώτης ποιότητας υλικά και με σεβασμό στις παραδοσιακές γεύσεις. Παραδοσιακός κυπριακός ταβάς στον ξυλόφουρνο που έρχεται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος, κεφτέδες που μοσχομυρίζουν, μαλακά σουβλάκια και απίθανες σεφταλιές, είναι μερικά από τα πιάτα που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν. Ο μεζές προσφέρεται σε πολύ προσιτή τιμή και τον απολαμβάνεις με εκλεκτό ποτό από την κάβα που διαθέτει. γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με χαλβά και σιροπιαστά δάχτυλα.
ΤΙP: Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το εξαιρετικό τους κλέφτικο που ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
(25325212, 99058143) Αγίας Παρασκευής 35, Γερμασόγεια, Λεμεσός. Δ-Σ 18.00-24.00.
FacebookAletri-Tavern

 

Γραβέλλα τζιαι Καπνιά 
Τα καλοκαίρια θέλουμε την αυλή μας, θέλουμε την καλοπέρασή μας, θέλουμε και το φαγητό να είναι μούρλια. Και όλα αυτά μαζεμένα τα βρίσκουμε στη βραβευμένη με Cyprus Eating Award, Γραβέλλα τζιαι Καπνιά στον Στρόβολο, η οποία εδώ και χρόνια συνεχίζει να προσφέρει άψογη εξυπηρέτηση με την ίδια αγάπη, ποιότητα και αφοσίωση. Ένα μοντέρνο σουβλακοπωλείο με διάθεση ταβέρνας, που φιλοξενείται σε έναν χώρο μερακλίδικο και συνάμα πολύ ζεστό και προσεγμένο. Για τα καλοκαίρια δε έφτιαξε το τέλειο σκηνικό, απλώνοντας τραπεζάκια στην αυλή, που από τη μία θυμίζει παλιά ελληνική ταινία, από την άλλη έχει μοντέρνες πινελιές: και κλασική, και χαλαρή και τίμια, και λίγο πειραματική, λίγο ιδιαίτερη, πλημμυρισμένη από αρώματα βασιλικού και δάφνης!

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Γραβέλλα τζαι Καπνιά ψήνει ένα από τα πιο νόστιμα, ζουμερά και παραδοσιακά σουβλάκια της πόλης. Ωστόσο δεν μένει εδώ… Οι μεζέδες σχάρας που σερβίρει είναι πιάτα ένα κι ένα! Κάνε αρχή με φρέσκια σαλάτα και ορεκτικά (όπως ταχίνι, τζατζίκι και γιαούρτι), προτού φτάσει στο τραπέζι σου το βαρύ πυροβολικό των κρεατικών! Οι μυρωδάτες σεφτιαλιές, το χοιρινό μπέικον κρασάτο, το λαχταριστό συκωτάκι, το χωριάτικο λουκάνικο, τα καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια και η ζουμερή μπριζόλα, αλλά και οι φρεσκοκομμένες πατάτες με τη ρίγανη, θα σε κάνουν να επιστρέφεις εκεί ξανά και ξανά. Όλα εδώ είναι φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγμένες, τις οποίες μετουσιώνουν με πολύ μεράκι σε λαχταριστά μεζεδάκια! Εξ ου λοιπόν και αξίζει να τα δοκιμάσεις. Σημείωσε ακόμα ότι οι νοστιμιές της φημισμένης ταβέρνας, μπορειίς να τις απολαύσεις είτε καθισμένος σε ένα από τα τραπεζάκια τους, είτε take away είτε ακόμα και μέσω delivery (από τον Foody).
(22358060) Λεωφ. Αρχαγγέλου Mιχαήλ 54 και Καληδονίων 7, Έγκωμη, 2410 Λευκωσία Δ-Σ 19.00-23.00.

 

Η Φωλιά του Δράκου
Όταν τα δύο νεαρά παιδιά, πριν από μερικά χρόνια, πήραν στα χέρια τους το καφενείο του παππού τους στο Πεντάκωμο, δεν φαντάζονταν ότι το υπέροχο περιβάλλον που δημιούργησαν θα γινόταν τόσο γρήγορα προορισμός για καλό φαγητό. Ο λόγος για το παραδοσιακό κυπριακό μεζεδοπωλείο "Η Φωλιά του Δράκου’, το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της Λεμεσού (περίπου 10 λεπτά οδικώς), κι είναι ακριβώς αυτό το διαφορετικό που έψαχνες για να "γεμίσεις" τα βράδια σου με γεύση και διασκέδαση, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, χωρίς πολλά-πολλά, αλλά με μία νοσταλγική αύρα. Τις νύχτες με κρύο σε υποδέχονται στο ρετρό -μοναδικής αισθητικής- εσωτερικό χώρο τους, όπου ξεχωρίζει μία υπέροχη κάβα με καλόγουστα ποιοτικά κρασιά, ενώ τα καλοκαίρια η γραφική εσωτερική αυλή, μετατρέπεται στο ιδανικό σημείο για να αποδράσεις.



ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Εδώ θα απολαύσεις νόστιμα μαγειρευτά, καλοψημένους μεζέδες και λαχταριστό οφτό κλέφτικο, όλα φτιαγμένα με αυθεντικές κυπριακές γεύσεις στην πιο απλή και νόστιμη εκδοχή τους! Το μυστικό της νοστιμιάς τους, βρίσκεται στην αγάπη για την κυπριακή κουζίνα και κυρίως στον σεβασμό και στη σημασία που δίνουν στις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες. Οι λαχταριστοί κρεατομεζέδες της "Φωλιάς του Δράκου" που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου, προέρχονται από γνήσιο ντόπιο κρέας που μαγειρεύεται με πολύ σεβασμό και ακόμα περισσότερο μεράκι! Αλλά και τα εύγευστα συνοδευτικά και χορτοφαγικά πιάτα, είναι φτιαγμένα με αγνές και ολόφρεσκες πρώτες ύλες, που διαλέγονται με πολλή προσοχή και αγάπη προς το καλό φαγητό… Εάν λοιπόν αποζητάς μια όμορφη, εναλλακτική εμπειρία σε έναν πανέμορφο χώρο με παρεΐστικη ατμόσφαιρα και παραδοσιακό καλό φαγητό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κανονίσεις άμεσα μια εξόρμηση στη "Φωλιά του Δράκου".
TIP: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στον νόστιμο και πολύ πλούσιο μεζέ τους, προστίθεται και λαχταριστό οφτό κλέφτικο.
(25632535 & 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού.
Facebook: Η Φωλιά Του Δράκου

Πινιά
Το 1976 στις γειτονιές του Παραλιμνίου έκανε την εμφάνισή του το εστιατόριο Πινιά. Αμέσως έγινε γνωστό για τα νόστιμα καλούδια που ετοίμαζε. Έκτοτε το εστιατόριο εξελίχθηκε, μεγάλωσε αλλά κρατά σταθερή και αναλλοίωτη τη γεύση της κυπριακής κουζίνας και φιλοξενίας… Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία του εστιατορίου ξεκινά το 1976, όταν ο Σπύρος Φλοκκάς άνοιξε τις πόρτες της ομώνυμης ταβέρνας στις γειτονιές του Παραλιμνίου για όλους τους συγχωριανούς του. Η ιδέα της ταβέρνας γεννήθηκε μέσα από την αγάπη και το μεράκι του ιδιοκτήτη για το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, φτιαγμένο με τα καλύτερα φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Πολύ σύντομα η φήμη της ταβέρνας εξαπλώθηκε και οδήγησε το 1992 στη δημιουργία του εστιατορίου «Πινιά» που γνωρίζουμε σήμερα. Οι άνθρωποι του εστιατορίου «Πινιά», με εμπειρία πέραν των 45 χρόνων, πιστεύουν στις διαχρονικές αξίες που το καθιέρωσαν ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στην επαρχία Αμμοχώστου. Σήμερα λοιπόν, που τη σκυτάλη έχει αναλάβει η νέα γενιά, το εστιατόριο εξακολουθεί να εκπλήσσει τους ουρανίσκους μας, χάρη στις μυστικές συνταγές της γιαγιάς, το καλό κρασί και την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Ο εσωτερικός χώρος της είναι άνετος και χαλαρός, χωρίς πολλά πολλά φτιασίδια. Η δε αυλή της, σκέτη ομορφιά! Χαίρεσαι να κάθεσαι και να απολαμβάνεις το φαγητό σου! 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Σαν πάρεις θέση στον φιλόξενο χώρο του, κάτω από την κλιματαριά που θα σου ξυπνήσει μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια, θα ζήσεις την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία. Η μεγάλη ποικιλία στο μενού θα σε ταξιδέψει γαστριμαργικά σε κάθε γωνιά του νησιού αφού στα τραπέζια καταφθάνουν πλούσιοι κρεατομεζέδες, ψαρομεζέδες και άλλα παραδοσιακά κυπριακά σπιτικά φαγητά, πεντανόστιμα και μαγειρεμένα όπως παλιά. Ο μουσακάς, τα μακαρόνια του φούρνου, τα κουπέπια, οι κεφτέδες και φυσικά το ξεχωριστό οφτό κλέφτικο κλέβουν τις εντυπώσεις και μας κάνουν να το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά. Στην Πινιά λοιπόν θα έρθεις πεινασμένος και θα εμπιστευτείς την καθοδήγηση των ιδιοκτητών που θα σου φέρουν ό,τι νόστιμο φτιάχνουν στην κουζίνα τους με αγάπη και μεράκι και θα τα απολαύσεις με ένα καλό κρασί ή μια παγωμένη μπίρα. Και σαν χορτάσεις από το κυρίως φαΐ, κράτησε χώρο και για το φρούτο και επιδόρπιο που θα κλείσει τη γευστική σου εμπειρία στο μοναδικό αυτό εστιατόριο με τον καλύτερο τρόπο. Νόστιμα, απλά και απολαυστικά.
ΤIP: Στην Πινιά, όχι μόνο θα φας καλά, αλλά θα διασκεδάσεις και με την ψυχή σου αφού κάθε Πέμπτη φιλοξενεί ζωντανή, λαϊκή μουσική και ανεβάζει το κέφι.
(23831004) Πινιάς 32, Περνέρα, Παραλίμνι, ελ. επ. Αμμοχώστου.
FacebookPinia Restaurant

 

Σκουρουβίννος 
Το πετρόκτιστο γραφικό ταβερνάκι, με την πανέμορφη αυλή, που θα βρεις στο κέντρο της παλιάς κοινότητας του Αγίου Αθανασίου αποτελεί διαχρονική αξία για τους μερακλήδες του μεζέ. Στέκι καλοφαγάδων εδώ και 21 χρόνια, προσφέρει γεύσεις παραδοσιακές, εγγυημένες και βραβευμένες (με τρία) Cyprus Eating Awards. Στου Σκουρουβίννου λοιπόν, θα πας, θα καλοφάς και θα φύγεις ευχαριστημένος! Εδώ θα απολαύσεις τις πιο αυθεντικές, κυπριακές νοστιμιές που φτιάχνονται με τα καλύτερα υλικά και τις πλέον πατροπαράδοτες συνταγές. Και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε σερβίρει φρούτα και λαχανικά δικής τους παραγωγής από το χωράφι τους, που με αγάπη και μεράκι συντηρούν και μεγαλώνουν, σε μία εντυπωσιακή  πλακόστρωτη, καταπράσινη αυλή! Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ο γνωστός Γιαννάκης, θα φέρει στο τραπέζι σου ό,τι πιο φρέσκο, μαγειρεμένο με μεράκι. Γιατί στου Σκουρουβίννου έχεις να κάνεις με μερακλήδες, που θέλουν να σου φτιάχνουν και να σου προσφέρουν ό,τι πιο ντόπιο και σπιτικό.

 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Επίλεξε οπωσδήποτε τους μεζέδες, και κάνε αρχή με ορεκτικά φτιαγμένα με αγάπη, χωριάτικη σαλάτα που φτιάχνεται με φρέσκα χόρτα από το περιβόλι του ιδιοκτήτη, λούντζα και χαλλούμι ψημένα όπως πρέπει στη σχάρα και καταπληκτικό πουργούρι. Αξίζει να δοκιμάσεις επίσης το φλαμαντζέρι (μπέικον στη σχάρα) και τα spare ribs με χαρουπόμελο, τα εποχιακά χόρτα μαζί με αβγά, ενώ στους καλοφαγάδες, σίγουρα θα κάνουν αίσθηση τα χωριάτικα μακαρόνια με το αρνίσιο  κεφαλάκι του Σκουρουβίννου. Μην παραλείψεις όμως να βάλεις στο πιάτο σου το βοδινό συκωτάκι, τα παραδοσιακά σαλιγκάρια του, όπως και τους απολαυστικούς τυροκεφτέδες του, που θα θυμάσαι για καιρό. 
TIP: Όποια βραδιά κι αν διαλέξεις να πας, θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου συντροφιά με ζωντανή μουσική.
(25720692) Φειδία και Πολυξένης Διαμαντή 2, Αγ. Αθανάσιος, Λεμεσός. Δ-Σ 18.00-24.00.
FacebookTaverna Skourouvinnos


 

Ταβέρνα Καμασιάς
Όταν μιλάμε για αυθεντικό κυπριακό φαγητό, η ταβέρνα Καμασιάς έρχεται πρώτη στο νου μας! Η πασίγνωστη και αγαπημένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, με 50 χρόνια εμπειρία, σερβίρει αυθεντικό κυπριακό φαγητό, αποτελούμενο από μία πλούσια ποικιλία καλομαγειρεμένων πιάτων και μεζέδων. Μία ταβέρνα που θα λατρέψεις τόσο για τη φιλική ατμόσφαιρα, όσο και για τα νόστιμα πιάτα της αλλά και την υπέροχη αυλή της, πλημμυρισμένη από πράσινο, που σε φιλοξενεί τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Εδώ όλα είναι φτιαγμένα ακολουθώντας κυπριακές, παραδοσιακές συνταγές, με εποχικά υλικά, αγνές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς και ντόπια κρέατα.Στο μενού θα βρεις πληθωρικό κρεατομεζέ, που αποτελείται από ορεκτικά όπως  σαλάτα χωριάτικη, ελιές, ταχίνι, ταραμά, τζατζίκι, πλιγούρι, καραόλους, το χαλούμι, τη λούντζα και το λουκάνικο που θα ψηθούν στη σχάρα, τσιπς κολοκασιού, κολοκυθάκια, μανιτάρια σχάρας, σουβλάκι χοιρινό, σούβλα χοιρινή, φιλέτο κοτόπουλο με σπανάκι και φέτα, κουνέλι λεμονάτο, συκώτι βοδινό και πατάτες τηγανητές, όλα ένα κι ένα! Πέρα από τον κρεατομεζέ, στο μενού θα βρεις και μεζέ με ολόφρεσκο ψάρι αλλά και πιάτα à la carte, όπως σοουβλάκια, παϊδάκια, black angus steak, φιλέτο χοιρινό με κουμανταρία κ.ά. Ωστόσο πρωταγωνιστής είναι το κλέφτικο, που το φτιάχνουν με μεράκι σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο και το σερβίρουν με πατάτες λουκούμι! Ρώτα όμως και για το φιλέτο χοιρινό με κουμανταρία, ένα πιάτο που θα σε καταπλήξει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίσκεψή σου στον Καμασιά θα σου χαρίσει μια μοναδική, ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων, αφού το μαγαζί ετοιμάζει πιάτα που έχουν ως πρωταγωνιστές τα αγνά, εποχικά χόρτα και κρέατα που παράγει ο τόπος μας. Η πλούσια κάβα του μαγαζιού, διαθέτει σίγουρα το κατάλληλο κρασί για κάθε γούστο και περίσταση… το οποίο θα συνοδεύσει ιδανικά τα μεζεδάκια σου! 
ΤΙP: Σημείωσε ότι το τριήμερο του Κατακλυσμού στον Καμασιά θα στηθεί ένα τριήμερο γλέντι (το οποίο θα διαρκέσει από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα, μεσημέρι και βράδυ), με πρωταγωνιστές φυσικά τα ωραία μεζεδάκια και το λαχταριστό οφτό κλέφτικο. Γι' αυτό κάνε έγκαιρα την κράτησή σου, ώστε να βρεις σίγουρα μία θέση.
(23825144) Δαιδάλου 23, Παραλίμνι. Τρ-Σ 18.00-24.00, Κ και αργίες 12.00-24.00.
Facebook: Taverna kamasias

 

Ταβέρνα Όμορφος
O ξακουστός Όμορφος είναι μία από τις πιο παλιές και καλές ταβέρνες του νησιού. Πρόκειται για μία οικογενειακή ταβέρνα, με εξαιρετική κυπριακή κουζίνα και μία καταπράσινη αυλή, στο χωριό Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας. Ο Αντρέας και η Ειρήνη Όμορφου πρωτολειτούργησαν την ταβέρνα το 1969. Εποχές αξέχαστες, με τον Χορό του Καππαρκού, της Γουρουνιάς και του Χοιρομερκού να έχουν την τιμητική τους. Από το 1969 πιστοί στην παράδοση σερβίρουν καλοφτιαγμένα πιάτα όπως το παστίτσιο, οι κεφτέδες, το συκωτάκι και η κυριακάτικη σούβλα, που φτιάχνουν με εκλεκτά δικά τους προϊόντα (ελαιόλαδο από τους ελαιώνες τους, ελιές από τα δέντρα τους), και που μαγειρεύονται από τα χέρια τους. Τα τελευταία 14 χρόνια τα ηνία ανέλαβε η Ευθυμία, η 6η κόρη τους, που τηρεί πιστά την παράδοση. Στην καταπράσινη αυλή απολαύστε το καλοκαίρι τους εύγευστους μεζέδες με σούβλα και οφτό κλέφτικο, που σου ετοιμάζουν με μεράκι.

 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Εδώ όλα όσα ετοιμάζει η Ευθυμία είναι φτιαγμένα με αγάπη! Τα κρεατικά είναι ολόφρεσκα και καλοδιαλεγμένα, και τα ψήνει της ώρας, το ίδιο και τα συνοδευτικά και τα μαγειρευτά του που έχουν σπιτική γεύση. Άλλωστε, στην ταβέρνα Όμορφος μπορούν να περηφανεύονται για το γεγονός ότι σερβίρουν πολύ καλό σπιτικό φαγητό, με κλασικές συνταγές και αγνά προϊόντα (μερικά από τα οποία παράγουν οι ίδιοι), που φέρνουν στον νου τα παιδικά μας χρόνια, όπως παστίτσιο, κεφτέδες, συκωτάκι και κυριακάτικη σούβλα! Και, βεβαίως, οι σπιτικές, χειροποίητες πίτες με το μέλι που κερνά στο τέλος, είναι ο καλύτερος επίλογος γεύσης.
TIP: Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου και ζήτησε να σου μαγειρέψουν ό,τι επιθυμείς, αν θες να τα απολαύσεις μεσημεράκι ή ακόμα κι αν προτιμάς βραδάκι, φτάνει να ενημερώσεις την Ευθυμία από νωρίς.
(99468015) Κάτω Μονή, επ. Λευκωσίας. Δ-Παρ μόνο με κράτηση & Σ-Κ 13:00-16:30 και βράδυ (και όλες τις ώρες με έγκαιρη κράτηση). Απο Ιούνιο μέχρι Αύγουστο ανοικτά κάθε Παρασκευή βράδυ.

 

Ταβερνείο Το Ιστορικόν 
Στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, σε μια γραφική τοποθεσία, μακριά από την κίνηση και τους έντονους ρυθμούς της πόλης, θα βρεις ένα μικρό ταβερνείο. Το αυθεντικό αυτό ταβερνάκι λοιπόν, άπλωσε τα τραπεζάκια του στον ανανεωμένο εξωτερικό του χώρο, ο οποίος είναι χάρμα οφθαλμών, και σε περιμένει για να σου σερβίρει νόστιμη κυπριακή κουζίνα. Πέρα από την αυλή, Το Ιστορικόν ανανέωσε και μενού του, εμπλουτίζοντάς το με λαχταριστά μεζεδάκια, φτιαγμένα με αγάπη, πολλή μεράκι αλλά και τα πιο φρέσκα υλικά! 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Ο πληθωρικός μεζές με 18 πιάτα κλέβει τις εντυπώσεις. Χωριάτικα λουκάνικα και ζεστό χαλλούμι, μανιτάρια, ρόκα με αβγά, ζουμερό σουβλάκι, θεϊκή σεφταλιά, καλοψημένο ζουμερό σουβλάκι κοτόπουλο και χοιρινή πανσέτα, είναι μόνο μερικά από τα πιάτα του μεζέ του που θα λατρέψεις! Αν πάλι θες να απολαύσεις το σουβλάκι σου στην πίτα ή σε μερίδα, έχεις την επιλογή, ενώ θα βρεις και σπιτικά μαγειρευτά φαγητά να γλείφεις τα δάκτυλά σου. Τι άλλο να παραγγείλεις; Μα φυσικά τις μελιτζάνες με φέτα και το συκωτάκι αρνίσιο στην κατσαρόλα, τα οποία είναι επίσης από τα πιο "δυνατά" πιάτα του μενού, καθώς επίσης και τον μουσακά, το χοιρινό και αρνίσιο κότσι, τους κολοκυθοκεφτέδες και τις χειροποίητες ραβιόλες που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα είναι φτιαγμένα με σπιτικές συνταγές που θα σου θυμίσουν το φαγητό της μαμάς! Σημείωσε όμως ότι οι Τρίτες εδώ είναι ξεχωριστές, μιας και το Ιστορικόν σερβίρει το καθιερωμένο του πλέον οφτόν κλέφτικο
TIP: Αν θέλεις να συνδυάσεις την έξοδό σου με ζωντανή μουσική, τότε κλείσε θέση την Παρασκευή, καθώς φιλοξενεί live βραδιές με τον Μάριο Σιάτη.
(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος. Τρ-Σ 17.00-24.00 & Κ 12.00-16.00.
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν

 

Ταβερνάκι Φίλιππος
Το βραβευμένο με Cyprus Eating Awards 2021 στην κατηγορία Ταβέρνα είναι ένα αυθεντικό, παρεΐστικο ταβερνάκι, το οποίο θα εντοπίσεις σε μια πολύ γραφική γειτονιά του Στροβόλου. Σε ένα χώρο λιτό αλλά φιλόξενο, το Ταβερνάκι Φίλιππος υποδέχεται καθημερινά τους καλοφαγάδες της πρωτεύουσας και όχι μόνο! Η ταβέρνα πέρα από το πολύ φιλόξενο εσωτερικό της, διαθέτει και μία θαυμάσια αυλή, ιδανική για να αράξεις με την παρέα σου τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, πλέον η αυλή του Φίλιππου αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά σημεία καλοκαιρινής παρεΐστικης συνάντησης. Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις πλούσιο μεζέ, αποτελούμενο από πολλά νόστιμα πιάτα, εποχικά και κλασικά, όλα φτιαγμένα με πολύ μεράκι, τον οποίο θα συνοδεύσεις με παγωμένη μπιρίτσα, ουζάκι ή φίνο κυπριακό κρασί σερβιρισμένο σε καράφα.

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Στο Ταβερνάκι Φίλιππος οι πρώτες ύλες είναι όλες φρέσκες, τα προϊόντα εποχής, οι γεύσεις καθαρές και οικείες, και οι συνταγές απλές αλλά πολύ νόστιμες. Δοκίμασε από ψαρονέφρι σχάρας με ρίγανη και λαχταριστή μπριζόλα στα κάρβουνα, μέχρι βοδινό συκώτι και σαλιγκάρια γιαχνί, ζουμερή σούβλα αρνί και αρνίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε σουμάκι, που τα σερβίρει με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ντομάτα και μαϊντανό. Ωστόσο, τα καλοκαίρια, ο ξυλόφουρνος της αυλής ετοιμάζει οφτό κλέφτικο λουκούμι, το οποίο μπορείς να απολαύσεις σε ένα από τα φιλόξενα τραπεζάκια του ή ακόμα και να το πάρεις στο σπίτι σου (μέσω delivery ή take away). Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γλείφεις τα δάχτυλά σου με όσα φτιάχνει, γιατί είναι της ώρας, καλομαγειρεμένα και όσα μπαίνουν στα κάρβουνα ψήνονται από μάστορα του είδους.
ΤΙP: Αν δεν βρεις χώρο στη φιλόξενη αυλή του, μπορείς να παραγγείλεις τα πιάτα του και για take away και για delivery. 
(22316307, 99407767) Δήμητρας 2ΑΒ, πάροδος Σταδίου, Στρόβολος, Λευκωσία.
FacebookΤαβερνάκι Φίλιππος
Instagramtaverna_filippos 


 

Ταβέρνα Φόρσος
Η ταβέρνα Φόρσος, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού Μουταγιάκκα, μόνο λίγα λεπτά έξω από τη Λεμεσό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μίας και πρόκειται για μίαν από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για φαγητό (εδώ και 40 χρόνια, με φανατικό κοινό τόσο στην πόλη όσο και σε ολόκληρο το νησί. Αυτό αποδεικνύεται μάλιστα και από τις σημαντικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει, με τελευταία τη βράβευσή της ως την «Καλύτερη ταβέρνα της Κύπρου», στα Cyprus Eating Awards 2020. Όσο δε για τον χώρο της, αυτός θα σε εντυπωσιάσει μεμιάς. Τον χειμώνα λοιπόν ο Φόρσος σε υποδέχεται σε ένα καλαίσθητο εσωτερικό, με τζάκι, ενώ το καλοκαίρι τα τραπέζια στρώνονται σε μια πανέμορφη -περιποιημένη και ταυτόχρονα χαλαρή- αυλή με φωτισμένα ελαιόδεντρα και αρωματικά, 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Η  ταβέρνα του φημίζεται για τα σωστά διαλεγμένα και πάντα ολόφρεσκα υλικά της. Εξ ου κι εδώ θα γευτείς την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα στην καλύτερή της εκδοχή! Κάθε μπουκιά θα σε ταξιδεύει στα ξέγνοιαστα παιδικά σου χρόνια που απολάμβανες αυθεντικό και πεντανόστιμο φαγητό από τα χεράκια της γιαγιάς σου…Βάλε λοιπόν στα οπωσδήποτε τα σπιτικά λουκάνικα, την κρασάτη λούντζα αλλά και τις καλοψημένες σεφταλιές που μοσχομυρίζουν παράδοση, το χοιρινό μπέικον, τα καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια, το συκωτάκι κοτόπουλου, καθώς επίσης και τα μανιτάρια. Όσο για το πιάτο που δεν μπορεί ποτέ να λείπει από το τραπέζι, φτιαγμένο με τη σπιτική συνταγή της μαμάς, είναι οι κεφτέδες που όλοι βάζουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους. Το μενού του μεζέ συμπληρώνουν τα εποχιακά πιάτα, όπως χόρτα με αβγά, αλλά και το γλυκό, που δεν είναι άλλο από τους τραγανούς και σωστά μελωμένους λουκουμάδες!
TIP: Ατού της ταβέρνας, είναι ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικό τους περιβόλι, από το οποίο προμηθεύονται τις πιο αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες που απογειώνουν τις μοναδικές παραδοσιακές συνταγές τους. Από τα ζαρζαβατικά μέχρι τις ελιές και το λάδι, όλα είναι προϊόντα σπιτικής παραγωγής!  
(25329490) Αγίου Ελευθερίου, Μουταγιάκκα, Λεμεσός. Δ-Σ 19.00-24.00. 

 

 

Το Στέκι της Σχάρας
Όποιον κι αν ρωτήσεις πού να πας για καλή σχάρα και σπιτικό φαγητό στη Στασικράτους, θα σου πει στο «Στέκι της Σχάρας». Μια από τις ιστορικές, οικογενειακές ταβέρνες της πόλης -μετρά πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας- που ξεχωρίζει για τη φιλική της ατμόσφαιρα, τη γρήγορη εξυήρέτηση, τις καλές τιμές και τις νόστιμες γεύσεις κυπριακής κουζίνας. Αν σε όλα αυτά μάλιστα προσθέσεις τον ανανεωμένο χώρο της, την ήσυχη -παρόλο που βρίσκεται στο πολύβουο κέντρο- βεράντα της, αλλά και τις βραδιές με ζωντανή μουσική, τότε μάλλον βρήκες το στέκι σου. 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Εδώ και χρόνια το Στέκι της Σχάρας διατηρεί εξαιρετική ποιότητα στην ποικιλία των μεζέδων και των καλομαγειρεμένων πιάτων ημέρας που σερβίρει, προσφέροντας φαγητό απλό, νόστιμο, τίμιο και σε καλές τιμές. Εξ ου και επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα πιάτα σχάρας που ετοιμάζει με περίσσια μαστοριά, ανάμεσά τους την υπέροχη χοιρινή μπριζόλα του και το κρασάτο χοιρινό, τις μυρωδάτες σεφταλιές αλλά και το μαλακό σουβλάκι του. Το μεσημέρι εδώ θα πας για να απολαύσεις σπιτικό φαγητό, όπως όσπρια, ολόφρεσκες σαλάτες, είδη σχάρας ή ψαρικά, που είναι όλα καλομαγειρεμένα της ημέρας. Το δε βράδυ το τραπέζι σου θα γεμίσει με παραδοσιακά μεζεδάκια, ψημένα στη σχάρα, καλοφτιαγμένα ορεκτικά, κρεατικά, ακόμα και  T-Bone Steak, burger, καλαμάρι αλλά και ψάρι. Μην διστάσεις να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασάκι.
TIP: Και αν είσαι τύπος του γλεντιού και της διασκέδασης, φρόντισε να κλείσεις τραπέζι σε μια από τις "Μουσικές Παρασκευές" που διοργανώνει με ζωντανή μουσική.
(22671787) Στασικράτους 8 Α, Λευκωσία.
FacebookΤο Στέκι της σχάρας
Instagramto_steki_tis_sxaras

 

Το Στενορύμι
Μία απρόσμενη αυλή σε περιμένει στην πλακόστρωτη πλατεία της Αγλαντζιάς, σε ένα καλά "κρυμμένα" απάχικο ταβερνάκι. Ο λόγος για Το Στενορύμι, το παρεΐστικο ταβερνάκι που αναδεικνύεται σε νούμερο ένα προορισμό όταν αναζητάς εύγευστο φαγητό, παρέα με ούζο, ρετσίνα, τσίπουρο ή και ζιβανία, σε καλές τιμές και φιλόξενο περιβάλλον! Η δε πανέμορφη και δροσερή αυλή του, στην οποία σε υποδέχεται τα καλοκαίρια, σε βοηθά να ξεφύγεις από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι της πρωτεύουσας! 

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: Το Στενορύμι φημίζεται για τις χορταστικές μερίδες του. Εδώ θα βρεις φυσικά επιλογές στα κάρβουνα, δεν λείπουν όμως και τα μαγειρευτά, οι σαλάτες και τα διάφορα συνοδευτικά όπως οι ολόφρεσκες κυπριακές πατάτες. Ιδανική πρόταση, πέρα από τον πλούσιο και νόστιμο μεζέ τους, αποτελούν και τα διάφορα σχάρας στα οποία περιλαμβάνονται πιάτα όπως μαλακό σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μυρωδάτες σεφταλιές, χαλλούμι, μανιτάρια, συκωτάκια κοτόπουλου και λαχταριστά παϊδάκια κρασάτα που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάκτυλά σου. Στα οπωσδήποτε που πρέπει να δοκιμάσεις σημείωσε και τη σπεσιαλιτέ τους, που είναι τα κρασάτα παϊδάκια, τα οποία ετοιμάζονται με τη συνταγή που οι ιδιοκτήτες έμαθαν από τον παππού τους.  Πρωταγωνιστής ωστόσο του καλοκαιριού είναι το οφτό κλέφτικο που ψήνεται σε φουρνί και σερβίρεται με πατάτες, πουργούρι και κάππαρη.
TIP: Κάνε την κράτησή σου την Παρασκευή ή  το Σάββατο για να ακούσεις λαϊκή πενιά.
(22876543) Πλατεία Κυριάκου Καραολή 3, Αγλαντζιά. Δ-Σ 12.00-15.00 & 18.00-23.00.
FacebookΤο Στενορύμι

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close