Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τα δύο μοναδικά εξωκλήσια του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Άγ. Κωνσταντίνος

Μεγάλη γιορτή αύριο για την Χριστιανοσύνη

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022

21 Μαΐου, η γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης.

Μια μεγάλη γιορτή, μια γιορτή αφιερωμένη στους δύο αυτούς Αγίους...

Φέτος, η γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης πέφτει Σάββατο και με αφορμή το σαββατοκύριακο βρήκαμε δύο πανέμορφα εξωκλήσια για να επισκεφθείς μαζί με την οικογένεια για προσκύνημα προσευχή και ηρεμία.

Στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος στη Λεμεσό με 200 πλέον κατοίκους, βρίσκονται δύο εξωκλήσια αφιερωμένα στον Αγίο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη.

Η παλιά και μικρότερη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού. Από το 2006 όταν λειτούργησε ο νέος ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, λειτουργεί ως παρεκκλήσι. Αξίζει να σημειωθεί πως η παλιά εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης, έχει κηρυχθεί Μνημείο Β’ Βαθμού από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Παρόλο που στοιχεία μαρτυρούν την ύπαρξη του ναού από το 18ο αιώνα, εντούτοις, σύμφωνα με επιγραφή στη βόρεια πλευρά του ναού, εγκαινιάστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1946. Στο σημείο πάντως που είναι χτισμένη η εκκλησία υπήρχε ένα βυζαντινό μοναστήρι. Ο Μουλλωτού, μάλιστα, αναφέρει πως ακόμη και σήμερα στους «κτηματολογικούς τίτλους της περιοχής δίδεται η ονομασία Μοναστήρι»(σ.66).

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο των μονόκλιτων εκκλησιών με ξυλόστεγη σκεπή. Στο εσωτερικό κοσμείται με ένα τέμπλο του 19ου αιώνα με εικόνες μεταξύ των ετών 1830 - 1895.






Η νέα εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται κοντά στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Ανεγέρθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα και πρόκειται για μια σταυροειδή με τρούλο εκκλησία χτισμένη με πέτρα της περιοχής.

Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμείται μ’ ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο και ένα προσκυνητάρι με την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Τριάδος.

Μέσα από το χρονικό ανέγερσης της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο με λεπτομέρεια περιγράφει ο θεολόγος Σάββας Μουλλωτού*, διαφαίνεται πως το σημερινό στολίδι της κοινότητας –όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον ναό - είναι αποτέλεσμα επίπονης, συλλογικής, εθελοντικής και μακροχρόνιας προσπάθειας των κατοίκων της κοινότητας.

Η ανάγκη για ανέγερση νέου ναού καταγράφηκε για πρώτη φορά σε συνεδρία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής στις 28 Ιουλίου του 1999, όταν πλέον οι πιστοί αναγκάζονταν να παρακολουθούν τη λειτουργία από το προαύλιο, αφού ο παλαιός ναός δεν είχε αρκετό χώρο. Στις 6 Μαΐου του 2001, μετά από παγκοινοτική συνεδρία, αποφασίστηκε η ανέγερση του νέου ναού. Ακολούθησε ένας «μαραθώνιος συλλογής χρημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μουλλωτού*. Τελικά, η εκκλησία ολοκληρώνεται στις 18 Μαρτίου 2006.

]Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εθελοντικής προσφοράς των κατοίκων φαίνεται μέσα από την περιγραφή της διαδικασίας συλλογής της πέτρας με την οποία θα χτιζόταν η εκκλησία. Ο Μουλλωτού γράφει «όλη η πέτρα έχει μεταφερθεί από το βουνό Αγιόπετρα που βρίσκεται απέναντι από την Εκκλησία. Σχεδόν κάθε Σάββατο κάποιους από τους κατοίκους μαζί με τον Ιερέα και τον Κοινοτάρχη πήγαιναν στο βουνό και φόρτωναν την πέτρα την οποία μετέφεραν στο χώρο» (σ.63).

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου, για την αυριανή γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο εσπερινός θα γίνει στη νέα εκκλησία του χωριού στις 18:30.

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 06:45 στη νέα εκκλησία του χωριού.







Θερμές ευχαριστίες στον Κοινοτάρχη του χωριού κύριο Χριστάκη Λεοντίου για την πολύτιμη βοήθεια του

Πληροφορίες από agioskonstantinos.org

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close