11 May 2022
Θέατρο , Μη χάσετε

Δύο εξαιρετικές παραστάσεις φιλοξενούνται τον Μάιο στον ΘΟΚ

Αρίστος του Γιώργου Παπαγεωργίου και Θέλω να σου κρατάω το χέριτου Τάσου Ιορδανίδη

Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαΐου 2022

Δύο εξαιρετικές παραστάσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες θα φιλοξενήσει ο ΘΟΚ τον Μάιο στην Κεντρική του Σκηνή.  Πρόκειται για τα έργα Αρίστος του Γιώργου Παπαγεωργίου και Θέλω να σου κρατάω το χέρι του Τάσου Ιορδανίδη, που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και την καθολική αποδοχή του ελλαδικού κοινού.

Αρίστος
του Γιώργου Παπαγεωργίου 

«H παράσταση αποτέλεσε στο σύνολό της μια εξαιρετική δραματική θεατρική απόδοση της πικρής και έρημης ζωής, του πόνου και της αδικίας των περιθωριοποιημένων ατόμων από την ίδια την κοινωνία αλλά και μια κοινωνιολογική κριτική στην υποκρισία των «ευυπόληπτων» και «καθωσπρέπει» αστών».
Σιμόνη-Μαρία Γκολούμποβιτς, parallaximag.gr

Παραστάσεις 

Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ
Σάββατο 7 Μαΐου 2022, 20:30
Κυριακή 8 Μαΐου 2022, 20:30

Λεμεσός
Θέατρο Ριάλτο
Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, 20:30
Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 20:30

Στην βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου Αρίστος, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη Ο γύρος του θανάτου, εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέιχ Σου» μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια – οι δύο έρωτες του, ζωντανεύουν γλαφυρά επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.

Οι ερμηνευτές ενσαρκώνουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές γωνιές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξήδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε έναν σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960, όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», που ο Τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Γιώργος Δούσος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα 
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη

Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Γιώργος Δούσος (Μουσικός επί σκηνής)

Θέλω να σου κρατάω το χέρι
του Τάσου Ιορδανίδη

Το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» [...] αποκαλύπτεται στο θεατή δυναμικό και ρέον. Στο μικροσκόπιό του μπαίνουν διάφορες εκφάνσεις των σύγχρονων σχέσεων, τις οποίες ο συγγραφέας μεταχειρίζεται με αβίαστη φυσικότητα, σαν να φέρνει μπροστά μας ένα κομμάτι ζωής της διπλανής πόρτας, χρησιμοποιώντας καθημερινό ύφος, που αποδεικνύεται σκηνικά λειτουργικό... Οι ήρωες είναι άνθρωποι σαν εμάς, και ο Ιορδανίδης τους αντιμετωπίζει με κάτι παραπάνω από προσωπική φροντίδα. 
Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα

Παραστάσεις 

Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ
Τετάρτη 11 Μαΐου 2022
1η παράσταση: 18:00
2η παράσταση: 20:30

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). 
Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση στον Τάσο Ιορδανίδη για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που ήδη μετρά 46 συνεχή sold out στην Ελλάδα.

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές.

Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. 
Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.
Θα τα καταφέρουν;

Ο Τάσος Ιορδανίδης για το έργο του:
«Μία νύχτα στην  καραντίνα. H Θάλεια Ματίκα ξενυχτούσε μαζί μου. Σιγοτραγουδώντας για να μην ξυπνήσουμε τα παιδιά μας αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα που μας  κυνηγά, μας κάνει ευτυχισμένους και που εν τέλει είναι η ζωή μας.
Λίγες ώρες μετά βρέθηκα να γράφω ασταμάτητα. Αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσης με τη Θάλεια, οι γέννες των παιδιών μας, η κοινή μας επαγγελματική ζωή, οι ώρες στο σπίτι. Το έργο περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Για πράγματα που έχουμε βιώσει, για πράγματα που έχω παρατηρήσει, για κάποιες προσωπικές εμπειρίες ζωής. Για τη συμβίωση. Για τον έρωτα. Για την κοινή πορεία. Για τα προβλήματα. Για τις  αμφισβητήσεις. Για τις ανάγκες, τον σεβασμό, την απόγνωση, την αγάπη, την έννοια της συντροφικότητας.
Εύχομαι το κοινό αποτέλεσμα να μην απογοητεύσει κανέναν θεατή».

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα
Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης - Θάλεια Ματίκα

Πληροφορίες/Εισιτήρια

Αρίστος

Τιμές Εισιτηρίων: €20 / €15 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

▪Λευκωσία: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

▪Λεμεσός: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy
Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77 77 77 45 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00)

►Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Τιμές Εισιτηρίων: €20 / €15 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

▪Λευκωσία: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19
Ο ΘΟΚ, εφαρμόζοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που ακολουθεί καθορίζεται από τους κανονισμούς του εν ισχύι Διατάγματος, ημερομηνίας 8 Απριλίου 2022, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από τις 11 Απριλίου  έως τις 11 Μαΐου 2022. 

Η είσοδος θα επιτρέπεται σε όσους και όσες διαθέτουν ένα από τα κατωτέρω:

●εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID 19
●εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19
●για πρόσωπα ηλικίας 6 ετών και άνω πιστοποιητικό αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών
●για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 6 ετών δεν απαιτείται η επίδειξη αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΘΕΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΟΚ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.

Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00. Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων.

Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Λόγω της έναρξης εργασιών ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ από τον Δήμο Λευκωσίας –που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 24 μήνες– δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο και τα Γραφεία του ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:

●Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
●Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close