Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (τη Δευτέρα)

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων με θεματική την «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή»

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2022

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, κάθε χρόνο προωθείται διαφορετική θεματική και διοργανώνονται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των πολιτών.

Η φετινή θεματική για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, έχει τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή». Το Διεθνές ICOMOS αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που έχει η πολιτιστική κληρονομιά και την αναγκαιότητα για εφαρμογή μιας ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση, όρισε τη θεματική με στόχο την διοργάνωση εκδηλώσεων που θα αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους η κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης και προβληματισμού για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στον άξονα της κεντρικής αυτής θεματικής, οι φετινές εκδηλώσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων επιδιώκουν να προβάλουν τους ποικίλους τρόπους αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης του ανθρωπογενούς πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους κατάφερε να δημιουργήσει πολιτισμό, που ως δράση αποτελεί παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Αντιστοίχως, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η ίδια η φύση καθορίζει την ανθρώπινη παρέμβαση, σε ένα συνεχές, διαμέσου των αιώνων, παιχνίδι ισορροπίας. Αυτή την ισορροπημένη σχέση αλληλεξάρτησης, την οποία η κληρονομιά του παρελθόντος έμπρακτα αναδεικνύει, οι σύγχρονες κοινωνίες καλούνται να την ανακαλύψουν εκ νέου, εφόσον η ανθρωπότητα βιώνει πλέον την ανισορροπία και την έλλειψη ορίου που προκύπτει από την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, ως κλιματική αλλαγή. Η επιβίωση των ανθρώπων, του πολιτισμού τους και των μνημείων τους συνδέονται άρρηκτα με τη φύση. Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Σημειώνεται ότι, όπως κάθε χρόνο, την Δευτέρα 18 Απριλίου, οι επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο :

  • Σάββατο, 16 Απριλίου, 19:30, αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Λεμεσός.

Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης του εικαστικού Αντρέα Καλλή με τίτλο «HAPPY FEW».  Το βράδυ των εγκαινίων ο μουσικός Freedom Candlemaker με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του, θα παρουσιάσει τη μουσική εκδοχή των κοινών με το εικαστικό έργο σκέψεων και προβληματισμών. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 16 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου.

  • Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου

Δωρεάν είσοδος για όλους στους Αρχαιολογικού Χώρους και Μνημεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. 

  • Τετάρτη, 27 Απριλίου, 19:30, Υδραγωγείο Σιλιχτάρ (Οίκημα ICOMOS), Οδός Περσέως, Λευκωσία.

Ο Δρ. Αντώνης Χατζήκυριακου, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλά για το θέμα «Άνθρωποι, Περιβάλλον και Νερό στην Κύπρο των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων».

  • Πέμπτη, 28 Απριλίου, 20:00, μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, Λευκωσία.

Προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου «Πενταδάκτυλος». Με το πέρας της προβολής το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον σκηνοθέτη.

  • Πέμπτη, 5 Μαΐου, 19:30, Αρχαιολογικός Χώρος αρχαίου Κιτίου, Λάρνακα.

Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και της Μικράς Ασίας.

  • Κυριακή, 8 Μαΐου, 11:00, Πλατεία Κοινότητας Χούλου, Πάφος.

Παρουσίαση του Αρχαίου Μνημείου Βρύση της Χούλου από την Εύη Φιούρη, Αρχαιολογική Λειτουργό, Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη Σεβίνα Φλωρίδου, Αρχιτέκτoνα.

  • Παρασκευή, 13 Μαΐου, 17:45, Διαδικτυακά.

Διαδικτυακή ημερίδα ICOMOS – Τμήμα Κύπρου με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή». Στη διαδικτυακή ημερίδα θα συμμετάσχουν οι Δρ. Ανθή Καλδέλη, Αρχαιολογική Λειτουργός, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Δρ. Γιώργος Κωνσταντίνου, πρώην Διευθυντής Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και κ. Γιάννος Οικονόμου, Εικαστικός.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close