News , Guide

Πότε λήγει το safe pass και ποιοι περιορισμοί υπάρχουν σε κάθε κατηγορία;

Καθημερινές είναι οι ερωτήσεις πολλών αναφορικά με το τι ακριβώς ισχύει με τα safe pass.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022

Τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας αναθεωρούνται συχνά και πολλές φορές οι πολίτες μπερδεύονται σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν. 

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με το safe pass ατόμων με μια δόση, δύο δόσεις και την 3η ενισχυτική δόση, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η διάρκεια του safe pass των νοσούντων. 

Μη εμβολιασμένοι 

Όσοι δεν έχουν λάβει καμιά δόση εμβολίου δεν μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ.

Μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές και φαρμακεία με την επίδειξη του safe pass.

Παιδιά από 12 ετών και άνω υποχρεούνται να κατέχουν safe pass (τεστ ή εμβόλιο).

Για παιδιά κάτω των 6 δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Safe pass νοσούντων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από τις 31 Ιανουαρίου μειώνεται η χρονική περίοδος του πιστοποιητικού νόσησης με covid-19 από 6 μήνες σε 3 μήνες.

Το συγκεκριμένο μέτρο όμως δεν επηρεάζει μόνο όσα άτομα νοσήσουν από τις 31 Ιανουαρίου και μετά αλλά και άτομα που νόσησαν από πριν.

Δηλαδή αν κάποιος έχει νοσήσει στις 30 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό νόσησης του δεν θα είναι για 6 μήνες, άρα ως τις 28 Ιουνίου (180 ημέρες), αλλά για 3 μήνες (90 ημέρες), δηλαδή ως τις 28 Μαρτίου.

Έλεγχος όσων έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου

Μέσω της εφαρμογής CovScan θα ελέγχονται όσα άτομα έχουν κάνει μια δόση του εμβολίου και θα υπάρχει προσθήκη μιας νέα κατηγορίας, χρώματος μωβ, η οποία θα υποδεικνύει στους υπεύθυνους των υποστατικών ότι το συγκεκριμένο άτομα έχει μια δόση, άρα χρειάζεται να υποδείξει και αρνητική εργαστηριακή εξέταση.

Άρα χρειάζονται δύο κωδικοί QR για έλεγχο. Ο ένας θα είναι για τον εμβολιασμό με μία δόση, στον οποίο κατά τον έλεγχο θα δίνει μωβ χρώμα, και ο άλλος θα είναι της αρνητικής εξέτασης.  

Όσοι έχουν δύο δόσεις εμβολίου

Από τις 18 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η εξέταση Rapid test θα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

Έτσι σε αντίθεση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, στα συγκεκριμένα άτομα θα επιτρέπεται η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων, και σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφoυς, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης  με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.

Επιπλέον προβλέπεται και η εβδομαδιαία εξέταση με rapid τεστ για σκοπούς εργασίας.

Ενισχυτική δόση εμβολίου 

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης χωρίς να πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close