News , Guide

Πόσο κρατάει η ανοσία μετά την μετάλλαξη Όμικρον;

Σαν λαίλαπα εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον. Ολόκληρος ο πλανήτης καταγράφει καθημερινά ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 212.00 καθημερινά κρούσματα του στελέχους μόνο στην Αγγλία.

Γνωρίζουμε ότι το να μολυνθούμε από Covid ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι ότι ο εμβολιασμός (και η αναμνηστική δόση) θα μας προσφέρει επίσης μεγάλη προστασία από τον Covid.

Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την Covid εάν έχουμε λάβει ενισχυτική δόση κι έχουμε κολλήσει ήδη την Ομικρον; Πριν, όμως, αρχίσουμε να τρέχουμε νιώθοντας αήττητοι, ιδού μερικά πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε.

Το να κολλήσουμε Covid ενισχύει το ανοσιοποιητικό μας

Τα αντισώματα για τον κορονοϊό από φυσική μόλυνση μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες για την πλειονότητα (88%) των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με μια μελέτη της UK Biobank για το αρχικό στέλεχος. Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά από φυσική μόλυνση μπορεί να «παρέχουν έναν βαθμό προστασίας για τους περισσότερους ανθρώπους».

Σύμφωνα με νέα ανάλυση από την εφαρμογή Zoe Covid Study, το 81% των συμμετεχόντων που έκαναν τεστ αντισωμάτων μετά από γνωστή λοίμωξη Covid-19 βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα αντι-Ν – τα αντισώματα που αποκτήθηκαν από φυσική λοίμωξη και όχι από εμβολιασμό.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας λέει: «Η μόλυνση – είτε με την Ομικρον είτε με οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή – θα ενισχύσει την ανοσία μας. Αυτή η ανοσία θα είναι καλύτερη στην αντιμετώπιση της ίδιας παραλλαγής, αλλά θα ενισχύσει επίσης την ανοσία (και) σε άλλες παραλλαγές, αν και με λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο...»

Το να είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι μας προσφέρει προστασία αλλά για πόσο;

Η ανάλυση από την εφαρμογή Zoe Covid Study, η οποία προσκαλεί τους χρήστες να καταγράφουν τον εμβολιασμό τους για την Covid-19 για να παρακολουθούν τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητά τους, πρότεινε ότι το εμβόλιο Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από Covid-19 ένα μήνα μετά την δεύτερη δόση, αλλά μετά από πέντε στους έξι μήνες, η προστασία μειώθηκε στο 74%.

Το εμβόλιο AstraZeneca προσέφερε 77% προστασία έναντι της μόλυνσης ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες, η προστασία μειώθηκε στο 67%.

Αλλά και πάλι, αυτά τα δεδομένα προέρχονται από το αρχικό στέλεχος της Covid. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον, γι′ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε την αναμνηστική δόση.

Η αναμνηστική δόση θα μας προστατεύσει από την παραλλαγή Ομικρον;

Η έρευνα δείχνει ότι η ενισχυτική δόση προσφέρει περισσότερη προστασία. «Όλα τα εμβόλια στη μελέτη μας δείχνουν μια στατιστικά σημαντική ώθηση», δήλωσε ο καθηγητής Σάουλ Φάουστ, επικεφαλής της δοκιμής και διευθυντής του NIHR Clinical Research Facility στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον NHS Foundation Trust.

Η πιο πρόσφατη έρευνα CovBoost, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, περιέλαβε 2.878 άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω που έλαβαν αναμνηστική δόση 10 έως 12 εβδομάδες μετά τις δυο πρώτες δόσεις.

Αν και η παραλλαγή Ομικρον που εμφανίστηκε πρόσφατα δεν εξετάστηκε στην μελέτη, (αυτή) έδειξε ότι τα αναμνηστικά εμβόλια λειτουργούν καλά έναντι των υπαρχουσών παραλλαγών.

«Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι όλες οι αναμνηστικές δόσεις ενίσχυσαν τουλάχιστον μια πτυχή της ανοσίας μας για την Covid και ότι οι παρενέργειες ήταν, συνολικά, ήπιες», πρόσθεσε ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Ο καθηγητής Κρις Γουίτι, επικεφαλής αξιωματούχος υγείας για την Αγγλία, έχει επίσης στο παρελθόν προτρέψει τους ανθρώπους να λαμβάνουν ενισχυτική δόση για καλύτερη προστασία έναντι της Ομικρον.

«Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία από τον ιό και θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας», αναφέρει. «Κάντε το αναμνηστικό σας εμβόλιο για την Covid-19 για να ενισχύσετε την προστασία σας. Σας παρακαλώ, κάντε την αναμνηστική δόση τώρα».

Μπορούμε να επαναμολυνθούμε με την παραλλαγή Ομικρον;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ναι, αλλά ο καθηγητής Χάντερ προσθέτει μερικούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι.

«Θα είναι δυνατόν να κολλήσουμε την Ομικρον περισσότερες από μία φορές, αν και οι επόμενες λοιμώξεις θα είναι σχεδόν πάντα λιγότερο σοβαρές από την πρώτη φορά», λέει στην HuffPost UK. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλούν την Ομικρον μπορούν πιθανώς να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο για να την κολλήσουν ξανά».

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την Covid, ωστόσο, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως έχουμε δει επανειλημμένα, οι νέες παραλλαγές μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση του παιχνιδιού πολύ γρήγορα.

«Εάν εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσε να ξεφύγει η ανοσία (που έχουμε αναπτύξει απέναντι) στην Ομικρον και να προκληθεί μόλυνση», προσθέτει ο καθηγητής Χάντερ.

«Δεν έχουμε ακόμη δεδομένα σχετικά με το ότι η ενισχυτική δόση μας παρέχει μεγαλύτερη προστασία εάν κολλήσουμε την Ομικρον, αλλά (αυτό) είναι σχεδόν βέβαιο.

Οι καλύτερες ενδείξεις προέρχονται από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που είχαν κάνει δύο δόσεις και παρουσίασαν (και) μια λοίμωξη εμφανίζουν από την καλύτερη ανοσία αντίστοιχη με τα άτομα που έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, - (ανοσία) ειδικά κατά των σοβαρών ασθενειών».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close