Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η Ιωάννα φτιάχνει υπέροχα μαύρα μελομακάρονα και ψωμί από όσπρια

Το Οσπρίων Θρέψις είναι μια καινοτόμα σειρά τροφίμων που έχουν ως βάση τους διάφορων ειδών όσπρια ή/και σπόρους και τα οποία αξίζει να γνωρίσεις

Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021

«Δηλαδή, θα τρώω muffins και θα είναι σαν να τρώω φασόλια;», ρωτώ ενθουσιασμένος, μετά που μου έδωσε να δοκιμάσω γλυκά και αλμυρά muffins, ψωμί αλλά και μελομακάρονα, φτιαγμένα από όσπρια, σπόρια και φυσικά μέλια.

Η Ιωάννα Χριστοδουλίδου, Τεχνολόγος Τροφίμων στο επάγγελμα, εμπνεύστηκε και δημιούργησε κάτι πολύ σπουδαίο, αφού με τα αρτοπαρασκευάσματά της, τα αλμυρά και τα γλυκά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, ζωικά προϊόντα, τεχνητά χρώματα και αρώματα, όπως επίσης και από συντηρητικά, μάς δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε χωρίς καμιά ενοχή όλα όσα μας αρέσουν αλλά συνήθως αποφεύγουμε για πολλούς και διάφορους λόγους.

«Θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να αυξήσουμε την κατανάλωση διάφορων ειδών οσπρίων, σπόρων και φυσικών μελιών στα παιδιά, που μεμονωμένα, λόγω γεύσης, δεν είναι τόσο εύκολο να τα καταναλώσουν», αναφέρει μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της κουβέντας που κάναμε, απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα πολύ νόστιμα και θρεπτικά παρασκευάσματά της.

Θα τρώω muffins και θα είναι σαν να τρώω φασόλια;
Θα τρως μελομακάρονα και θα είναι σαν να τρως μαύρα φασόλια κατ’ ακρίβεια! Αν τρως κέικ τότε είναι σαν να τρως ένα μείγμα από κόκκινες και κίτρινες φακές, βρώμη και πολλά άλλα. Αλλά ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις τα όσπριά σου με ένα από τα προϊόντα του «Οσπρίων Θρέψις» (σ.σ. έτσι ονομάζεται το brand της), αν αυτό εννοείς, και με το παραπάνω! Για παράδειγμα, μπορείς να φας ένα πρωινό με το ψωμί οσπρίων και αργότερα μέσα στη μέρα σου να φας ένα γλυκό κέικ ή μια μικρή ελιωτή οσπρίων ή ένα άλλο σνακ που εσύ θα επιλέξεις ανάλογα με τα γούστα σου. Οπότε, δεν χρειάζεται να φας επιπλέον ένα γεύμα με όσπρια. Το έχεις ήδη καλύψει.

Σε ποιους απευθύνονται τα προϊόντα που φτιάχνεις;
Σε όλους! Από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες. Όμως καλύπτουν και τις πιο ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή στη λακτόζη, άτομα με διαβήτη, άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας, άτομα με υψηλή χοληστερίνη, αυστηρά χορτοφάγους όπως και άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους.

Από τι είναι απαλλαγμένα;
Τα προϊόντα Οσπρίων Θρέψις, εκτός από γλουτένη και λακτόζη, είναι απαλλαγμένα από ζάχαρη, ζωικά προϊόντα, τεχνητά χρώματα και αρώματα όπως επίσης και από συντηρητικά. 

Ποια η διατροφική τους αξία;
Λόγω των πολλαπλών ωφέλιμων συστατικών που διαθέτουν τα προϊόντα, είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων αλλά και ιχνοστοιχείων. Επίσης, διαθέτουν κάποιες «λειτουργικές» ιδιότητες, όπως το ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, βοηθούν στην καταπολέμηση και εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνοντας τον κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Επίσης, λόγω και των σπόρων που περιέχουν είναι υψηλά σε Ω3 λιπαρά οξέα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπρόσθετα, τα γλυκά προϊόντα μας περιέχουν και ένα συνδυασμό από 100% χαρουπόμελο, σταφυλόμελο και φοινικόμελο, που τα καθιστά ακόμα και πιο ευεργετικά και απαραίτητα για κατανάλωση με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Θα έλεγες πως είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να δίνουμε όσπρια στα παιδιά μας;
Θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να αυξήσουμε την κατανάλωση διάφορων ειδών οσπρίων, σπόρων και φυσικών μελιών στα παιδιά, που μεμονωμένα, λόγω γεύσης, δεν είναι τόσο εύκολο να τα καταναλώσουν. Με τον δικό μας τρόπο λοιπόν είναι όλοι ευχαριστημένοι! Τα παιδιά τρώνε χωρίς καμία πίεση και περιορισμό τα σνακ τους και οι γονείς τους ξέρουν ότι πίσω από αυτό υπάρχει καλά κρυμμένος ένας απαραίτητος συνδυασμός για την ανάπτυξη και την υγεία τους, χωρίς να χρειαστεί να τσακώνονται! 

Τι είδους προϊόντα φτιάχνονται στο εργαστήρι σου;
Αρχικά, σίγουρα φτιάχνονται ΜΟΝΟ προϊόντα χωρίς γλουτένη. Από εκεί και πέρα το είδος των προϊόντων είναι κυρίως αρτοπαρασκευάσματα, αλμυρά και γλυκά, και όχι μόνο. Η φιλοσοφία είναι η συνεχής ανάπτυξη προϊόντων με βάση τα διάφορα είδη οσπρίων και εννοείται έχοντας και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν. Όπως για παράδειγμα ο πουρές σκόνη με σπιρουλίνα που μπορεί να ετοιμάσει κάποιος στο σπίτι ακολουθώντας τις απλές οδηγίες, σε μόλις ένα λεπτό. Φτιάχνονται επίσης και κάποια εποχιακά προϊόντα όπως τα «μαύρα μελομακάρονα» από μαύρα φασόλια. Παράλληλα με τα ήδη διαθέσιμα προϊόντα υπάρχουν πάντα και κάποια καινούργια υπό ανάπτυξη.

Ποιο είναι το background σου; Έχεις σχέση με το φαγητό και τη γεύση;
Ναι. Έχω σπουδάσει Γεωπόνος με ειδικότητα στην Τεχνολογία Τροφίμων και αργότερα έκανα το μεταπτυχιακό μου σε όλα τα συστήματα που αφορούν τη Βιομηχανία Τροφίμων. Από εκεί και πέρα συνέχισα μόνη μου να μελετώ (και θα συνεχίσω εννοείται), ψάχνοντας να ανακαλύψω την ακριβή ταυτότητά μου στο χώρο και νομίζω ότι τη βρήκα. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν θα μπορούσα να ασχολούμαι με κάτι άλλο με τόσο πάθος και αγάπη εκτός από την Επιστήμη Τροφίμων. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην όσφρηση και τη γεύση των τροφίμων και νομίζω αυτό αντανακλάται και στα προϊόντα μου. Εδώ, θέλω να σημειώσω κάτι σημαντικό. Στα προϊόντα χρησιμοποιούνται διάφορες φυσικές τεχνικές για τη βελτίωσή τους, όπως για παράδειγμα μια φυσική διαδικασία που εφαρμόζεται για να αποβάλει από τα όσπρια τις ουσίες που προκαλούν το πρήξιμο και έτσι τα κάνει πιο εύπεπτα. Είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς καταναλωτές και γι' αυτό το αναφέρω. Η τροφή είναι το Α και το Ω για την επιβίωσή μας. Η καλή τροφή προσφέρει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι αλληλένδετα. Δώσε το σωστό καύσιμο στον οργανισμό σου για να σε πάει πιο μακριά.

Δουλεύεις μόνη σου ή υπάρχει ομάδα πίσω από αυτό το πρότζεκτ;
Αν και είμαι άτομο που πιστεύει πάρα πολύ στην έννοια της ομάδας, τα προϊόντα σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και παράγονται από τα δικά μου χέρια μου μέχρι στιγμής. Όμως έχω άτομα τα οποία με στηρίζουν σε διάφορα άλλα κομμάτια που συσχετίζονται με το εργαστήριο και τους είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων γι’ αυτό. Νομίζω ότι η αγάπη και η στήριξη πολλές φορές είναι και η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για να συνεχίζουμε. Παρόλα αυτά η ομάδα μου έχει αρχίσει δειλά-δειλά να δημιουργείται και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει στη συνεχή εξέλιξή μας. 


Από ποια ανάγκη ξεκίνησες το εν λόγω πρότζεκτ;
Εργάζομαι σε πολλούς τομείς του κλάδου μου εδώ και 10 χρόνια περίπου. Ως Υπεύθυνη Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων σε Βιομηχανίες της Κύπρου, ως Σύμβουλος Συστημάτων Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, ως Επιθεωρήτρια και ως Συνεργάτης για την Έρευνα και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων - Τροφίμων και Ποτών. Διαπίστωσα λοιπόν ότι το κομμάτι που με γέμιζε περισσότερο ως Τεχνολόγο Τροφίμων και ως άνθρωπο είναι η ανάπτυξη νέων τροφίμων που συνδυάζουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την επιστήμη, γεμίζοντας παράλληλα τα «κενά» της αγοράς. Σκεπτόμενη όλα αυτά και σε μια εποχή όπου ο κόσμος τείνει να καταναλώνει πιο υγιή και εύκολα σε κατανάλωση τρόφιμα, εντόπισα ένα σημαντικό κενό στην αγορά. Το κενό αφορούσε την κατανάλωση διαφόρων ειδών οσπρίων, κάτι που πιστεύω πως οφείλεται στο συνδυασμό της μη ευχάριστης (για αρκετούς) γεύσης τους  και του μεγάλου χρόνου μαγειρέματος που απαιτούν. Πολλά είδη ωφέλιμων οσπρίων με υψηλή διατροφική αξία έχουν μπει στο περιθώριο για τους λόγους που προανέφερα. Οι τρόποι που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τα όσπρια από μικροί είναι οι «κλασικοί» που μας έχουν υποδείξει οι προηγούμενες γενιές. Τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, με κάποια από αυτά να περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπου παράλληλα με τα πολλαπλά οφέλη (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες, πρόληψη διαφόρων ασθενειών) που προσφέρουν στην υγεία μας τα καθιστούν απαραίτητα για το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο. Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά προϊόντων με βάση τα όσπρια και διάφορους σπόρους διατηρώντας παράλληλα τη μορφή (ψωμιά, σνακ, γλυκά) και γεύση γνώριμων και ευχάριστων γεύσεων στους καταναλωτές.

Ξέρεις αν είσαι η μόνη/πρώτη που το κάνεις στην Κύπρο;
Ένας από τους στόχους μου προτού δημιουργήσω τα προϊόντα ήταν να είναι καινοτόμα. Δηλαδή, να είναι πρωτοποριακά και να μην υπάρχουν στην αγορά. Έκανα μια έρευνα αγοράς και επιβεβαίωσα ότι δεν υπάρχουν παρόμοια προϊόντα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά -με επιφύλαξη το λέω- ίσως και παγκόσμια. Αυτή η έρευνα βέβαια έγινε περίπου πριν από τρία χρόνια όταν ξεκίνησα τα πειράματά μου. Πλέον υπάρχουν σαφώς κάποια προϊόντα με όσπρια στο εμπόριο, εφόσον υπάρχει συνεχής εξέλιξη στον κόσμο. Όμως για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω απόλυτα αν υπάρχουν με όσπρια και σπόρια που ταυτόχρονα να είναι φρέσκα, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα χρώματα και αρώματα, vegan και χωρίς αλλεργιογόνα (με εξαίρεση κάποια limited edition που παράγονται) που είναι τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που έχω δημιουργήσει. 

Πού βρίσκουμε τα προϊόντα σου;
Σε πρώτη φάση θα βρείτε τα μελομακάρονα στο κατάστημα βιολογικών προϊόντων Organico, στη λεωφ. Τσερίου, στον Στρόβολο. Σύντομα, θα είναι διαθέσιμη εκεί όλη η γκάμα προϊόντων Οσπρίων Θρέψις, ενώ θα διατεθούν και σε ορισμένα άλλα καταστήματα.


 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close