Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Μια έκθεση για τις γυναίκες αρχιτέκτονες

Έκθεση: Ένας αιώνας και πλέον - γυναίκες στην αρχιτεκτονική

Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021

Η έκθεση FRAU ARCHITEKT εξετάζει την ιστορία της παρουσίας των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής στη Γερμανία και στην Κύπρο τα τελευταία 100 χρόνια, μέσα από τα παραδείγματα 33 γυναικών αρχιτεκτόνων. Η έκθεση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (Deutsches Architekturmuseum, DAM), συμπληρώθηκε με κυπριακά πορτραίτα σε συνεργασία με τις Τερέζα Τούρβα και Müge Riza και θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου από τις 7 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2022. 

Η ιστορία της αρχιτεκτονικής των τελευταίων 100 ετών είναι και μια ιστορία των γυναικών αρχιτεκτόνων. Η έκθεση FRAU ARCHITEKT εξετάζει την παρουσία των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής στη Γερμανία και στην Κύπρο, τα επιτεύγματά τους, την καθημερινή τους πραγματικότητα και τον αγώνα τους για εδραίωση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών. Η έκθεση αναπτύσσει τη θεματική μέσα από 33 πορτρέτα - 22 από τη Γερμανία και 11 από την Κύπρο - με παραδείγματα έργων και προσωπικές ιστορίες γυναικών, οι οποίες επηρέασαν και ακόμα επηρεάζουν σημαντικά την Αρχιτεκτονική.

Ξεκινώντας από τη γενιά εκείνων των λίγων πρωτοπόρων γυναικών που στις αρχές του 20ου αιώνα έσπασαν τα ταμπού της εποχής για τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, φτάνουμε στο σήμερα και σε μια νέα γενιά γυναικών οι οποίες αναπτύσσουν σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο στις χώρες καταγωγής τους αλλά και το εξωτερικό. Ενώ οι γυναίκες αρχιτέκτονες επηρέασαν σημαντικά τον κόσμο στον οποίο ζούσαν, η αρχιτεκτονική ιστοριογραφία έχει αδιαφορήσει σε μεγάλο βαθμό για τις προσπάθειές τους. Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας πρόσφατης ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας, προκειμένου να αποτυπωθεί δικαιότερα η συμβολή των γυναικών.
Η έκθεση ξεκινά με τις πρωτοπόρες Γερμανίδες, οι οποίες άρχισαν να σπουδάζουν Αρχιτεκτονική γύρω στο 1900 και στη συνέχεια προσπάθησαν να καθιερωθούν σε αυτό το επάγγελμα. Ολοκληρώνεται με την οικοδόμηση κατά την περίοδο μετά την επανένωση στο Βερολίνο καθώς και στα νέα ομόσπονδα κράτη - δηλαδή στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Το κυπριακό κεφάλαιο της έκθεσης FRAU ARCHITEKT στη Λευκωσία παρουσιάζει τα πορτρέτα 6 Ελληνοκυπρίων  και 5 Τουρκοκυπρίων  γυναικών αρχιτεκτόνων μέσα από τα ατομικά και ομαδικά τους έργα, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδιασμένα και υλοποιημένα έργα, δράσεις και προτάσεις από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και έργα που αφορούν τον ακτιβισμό, την κοινωνική εμπλοκή και συμμετοχή, τη βιωσιμότητα, την πολεοδομία και τη συντήρηση. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά το έργο της Μάρως Ευθυμιάδη-Ατζίνη (1937-1997), της πρώτης Κύπριας γυναίκας αρχιτέκτονα. Αυτή άνοιξε τον δρόμο σε άλλες σύγχρονές της, όπως τις Solmaz Feridun (1961), Eλένη Ρωμανού Δημητριάδου (1969), Ανδρούλα Δημητρίου (1970), Sevim Altan (1972). 

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (Deutsches Architekturmuseum, DAM) και συμπληρώθηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με τις Τερέζα Τούρβα και Müge Riza με τα πορτρέτα των Κυπρίων γυναικών αρχιτεκτόνων.
Η έκθεση στη Λευκωσία παρουσιάζει τις εξής γυναίκες αρχιτέκτονες; Emilie Winkelmann, Marie Frommer, Margarete Schütte-Lihotzky, Lotte Stam-Beese, Lucy Hillebrand, Wera Meyer-Waldeck, Merete Mattern, Iris Dullin-Grund, Verena Dietrich, Ingeborg Kuhler, Gesine Weinmiller, Almut Grüntuch-Ernst, Μάρω Ευθυμιάδη-Ατζίνη, İlkay Feridun, Αθηνά Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Δανού, Σεβίνα Φλωρίδου, Münevver Özgür Özersay, Esra Can, Meltem Nalbantoğlu, Χριστιάνα Ιωάννου, Simzer Kay, Βερόνικα Αντωνίου.

ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 7 Δεκεμβρίου 2021, 19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 7 Δεκεμβρίου 2021 – 5 Φεβρουαρίου 2022 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη – Παρασκευή, 14:00-19:00, Σάββατο 10:00-14:00
(Safepass και χρήση μάσκας απαραίτητα. Δεν χρειάζεται κράτηση για επίσκεψη κατά τις ώρες λειτουργίας. Ομαδικές επισκέψεις εκτός των ωρών λειτουργίας κατόπιν ραντεβού. Κλειστά  από 24 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 6 Ιανουαρίου 2022.)
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close