News , Guide

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως:

1)    Από τις 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

  • Στην απόφαση περιλαμβάνονται και τα σχολεία Δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας 6 ετών που φοιτούν στη προδημοτική εκπαίδευση. Εκτός σχολείου τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μάσκα σε όλους τους χώρους όπου είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας βάσει των διαταγμάτων.
  • Εξαιρούνται άτομα με απώλεια συνείδησης ή που αδυνατούν να αφαιρέσουν τη μάσκα τους χωρίς βοήθεια λόγω σοβαρής κινητικής ή νοητικής νόσου.
  • Εξαιρούνται άτομα με βαριάς μορφής αυτισμό και άτομα με διαγνωσμένες οξείες ή χρόνιες καταστάσεις σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας.

2)    Από τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε εβδομαδιαία βάση, μέσω των κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.

  • Επιτρέπεται στα παιδιά να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες κατά τη πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου χωρίς να έχουν προβεί σε εργαστηριακή εξέταση, καθώς αυτή θα τους διενεργηθεί στο χώρο του σχολείου.
  • Κατευθυντήριες οδηγίες θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας

3)    Από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδηλώσεις. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: healthservices@mphs.moh.gov.cy

  • Επιτρέπονται οι σχολικές φωτογραφήσεις ανά ένα άτομο, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, νοουμένου ότι οι φωτογράφοι θα έχουν στην κατοχή τους έγκυρο SafePass.

4)    Από τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

  • Επιτρέπεται και η προσκόμιση του ψηφιακού πιστοποιητικού σε έντυπη μορφή.

5)    Από τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapidtestμέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

  • Οι χώροι υψηλού κινδύνου θα καθορίζονται από τη Μονάδα Ιχνηλάτησης και Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και θα ενημερώνονται οι επηρεαζόμενες δομές ή τοπικές αρχές.

6)    Από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self-test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

  • Διευκρινίζεται ότι τα self-test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR για σκοπούς SafePass και πως σε περίπτωση θετικής ένδειξης το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR και θα πρέπει να ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση και χρήση θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

7)    Από τις 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται ΜΟΝΟ άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapidtest).

(i)   κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

  • Εξαιρούνται οι επαγγελματίες αθλητές, εργαζόμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις και άτομα ηλικίας 12 μέχρι 18 ετών, που προπονούνται ή διαγωνίζονται στους αθλητικούς χώρους.

(ii)  θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων

  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι προσκομίζοντας αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

(iii)  νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα)

  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι προσκομίζοντας αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
  • Εξαιρούνται οι ένοικοι των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους εστίασης εντός των ξενοδοχείων, νοουμένου ότι κατέχουν έγκυρο SafePass.
  • Εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, νοουμένου ότι κατέχουν SafePass ενώ για τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους που δεν αναφέρονται πιο πάνω, συνεχίζουν να ισχύουν οι υφιστάμενες πρόνοιες με βάση τα διατάγματα.
  • Για τους τουρίστες εφαρμόζονται οι πρόνοιες του διατάγματος που είναι σε ισχύ.

8)    Από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Ωστόσο, για τα άτομα που έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης, θα μπορούν να εισέρχονται στους πιο πάνω χώρους ΜΟΝΟ με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapidtest), σε ψηφιακή μορφή.

  • Το Υπουργείο θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες την μείωση του ηλικιακού ορίου για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω.
  • Σε περιπτώσεις ατόμων τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, ισχύει η εξαίρεση μόνο μετά από έγκριση από την Ad Hoc επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
  •  Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν νοσήσει, νοουμένου ότι δεν έχουν παρέλθει 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.


Προϋποθέσεις SafePass ανά ηλικία:

  • 0-5 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.
  • 6-11 ετών απαιτείται αρνητική εργαστηριακή εξέταση σε εβδομαδιαία βάση (εξαιρούνται παιδιά 6 ετών που φοιτούν στην προδημοτική εκπαίδευση).

Προϋποθέσεις SafePass ανά ηλικία με τη λήψη μίας τουλάχιστον δόσης εμβολίου, ή πιστοποιητικό νόσησης διάρκειας μέχρι 6 μηνών:

  • 12-17 ετών απαιτείται αρνητική εργαστηριακή εξέταση διάρκειας 72 ωρών (PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test).
  • 18 και άνω απαιτείται αρνητική εργαστηριακή εξέταση διάρκειας 72 ωρών σε περίπτωση PCR και 48 ωρών σε περίπτωση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Διενέργεια Εξέτασης Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapidtest)

  • Τα άτομα που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου θα δικαιούνται δωρεάν εργαστηριακή εξέταση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, για περίοδο 3 εβδομάδων μετά από τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioΝTech και 4 εβδομάδων μετά από τη χορήγηση του εμβολίου Moderna.
  • Τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα και δεν έλαβαν την 3η δόση δεν θα δικαιούνται δωρεάν εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μετά την πάροδο των 7 μηνών από τον αρχικό τους εμβολιασμό.


Για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 15η Δεκεμβρίου και εντεύθεν, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση με περαιτέρω διευκρινίσεις και διάταγμα.


(ΜΒ/ΣΧ)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close