30 November 2021
Μουσική , Συναυλίες & Events

Λήξη για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαββέρια Μαργιολά τραγουδούν μελοποιημένη ποίηση από τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, έπειτα από 30 ημέρες γιορτής, ένα ζωντάνεμα του κέντρου της πόλης, με 22 παραγωγές, 28 παραστάσεις, δεκάδες καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου να απολαμβάνει τις δράσεις του, ρίχνει αυλαία, ανανεώνοντας το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά. 

Η λήξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένη στον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή,  Μίκη Θεοδωράκη. 
Αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας θα φιλοξενήσει μία νύχτα μαγική, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τον Δημήτρη Μπάση και την Σαββέρια Μαργιολά, να τραγουδούν την μελοποιημένη ποίηση από τον αιώνιο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.  

Μετονομασία της οδού Μουσείου σε Μίκης Θεοδωράκης
Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, στις 19:30, ο Δήμος Λευκωσίας παρουσία του Δήμαρχου της πόλης κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη θα πραγματοποιήσουν σεμνή τελετή στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, όπου η σημερινή οδός Μουσείου που βρίσκεται μπροστά από το θέατρο, μετονομαστεί, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε οδό Μίκη Θεοδωράκη ως ύστατος φόρος τιμής στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.  

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επανειλημμένα δηλώσει την μεγάλη του αγάπη για την Κύπρο την οποία απέδειξε εμπράκτως καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. 

Η συγκεκριμένη συναυλία έρχεται να μας επισημαίνει το πως ο Μίκης Θεοδωράκης με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο, γι’ αυτό και μελοποίησε Ρίτσο, Σεφέρη, Ελύτη, Αναγνωστάκη, Καρυωτάκη, Γκάτσο, Καβάφη, Σολωμό, Σικελιανό και τόσους άλλους. Εξίσου αλήθεια είναι ότι και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  έτσι  που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας. 

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από μουσικούς-συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς, με τον Θανάση Βασιλά στη μουσική επιμέλεια και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση.

Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι, κορυφαίος)
Γιάννης Ματσούκας (μπουζούκι)
Δημήτρης Ανδρεάδης (πιάνο)
Ξενοφών Συμβουλίδης (πνευστά)
Νίκος Γκιόλιας (κιθάρα)
Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)
Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν)
Θεόδωρος Κουέλης (μπάσο)
Νίκος Σκομόπουλος (ντραμς)
Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης (κρουστά) 
Μιχάλης Αλεξάκης, Σάκης Καρασαρίνης (ηχοληψία)

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χρυσός Χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Τουρισμού, 
Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χάλκινος Χορηγός: ECOMMBX 

Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Travelhouse, Vassos Psarolimano

Πληροφορίες:
Τρίτη 30 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30 
Εισιτήρια: Δίκτυο καταστημάτων Stephanis (παγκύπρια), www.soldoutticketbox.com &  ταμείο θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-14:00).
Τηλέφωνο: 22797979.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close