Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Προσωρινή έκθεση: Ένδυμα Ψυχής στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και 12 κυπριακές φορεσιές

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει την εικαστική έκθεση Ένδυμα Ψυχής, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Πρόκειται τόσο για μια έκθεση-αφιέρωμα στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όσο και για μια έκθεση-φόρο τιμής στην ελληνική ιστορία αλλά και στη δική μας παράδοση, στον τόπο μας.

Ένας από τους κύριους στόχους του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας υπήρξε διαχρονικά η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και του νησιού μέσω της διοργάνωσης θεματικών εκθέσεων. Η έκθεση Ένδυμα Ψυχής επιτυγχάνει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό την παράδοση της Κύπρου και της Ελλάδας γενικότερα, όμως αυτήν τη φορά μέσα από τη ματιά της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Η προσέγγιση του παρελθόντος υπό το πρίσμα ενός πρωτότυπου και επιβλητικού εικαστικού αποτελέσματος, σίγουρα θα ελκύσει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, ανεξάρτητα από το ηλικιακό και γνωστικό υπόβαθρο. 

 Κοντογούνι της ρόζας Μπότσαρη, Αυλή της Βασίλισσας Αμαλίας, 19ος αι. Christina Hilla Fameli © Βαγγέλης Κύρης και Anatoli Georgiev

Στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης Ένδυμα Ψυχής, ανεκτίμητης αξίας παραδοσιακές ενδυμασίες, ελληνικές και κυπριακές από τη Λαογραφική Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, βγαίνουν από προθήκες και μπαούλα μετά από δεκάδες χρόνια. Φοριούνται από ανθρώπους του σήμερα και συναντούν τον διεισδυτικό φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Κύρη. Έρχονται έπειτα σε επαφή με την κεντητική τέχνη του Anatoli Georgiev, ο οποίος κατορθώνει να ιχνηλατήσει με τη διαδρομή της κλωστής του σύμβολα πίστης και προστασίας πάνω σε ποδιές, κοντογούνια, ντουλαμάδες, φερμέλες και σιγκούνια περίτεχνα σχήματα που αντλούνται από τη φύση σε ρούχα που «μιλούν» για την αγάπη, τη δύναμη, τον πλούτο, την ψυχή και, εν τέλει, την ίδια την ιστορία.

Για την επίτευξη του εγχειρήματος, φωτογραφήθηκαν 100 άνθρωποι σε διάρκεια ενός και πλέον χρόνου, ενώ η διαδικασία κεντήματος διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια. Οι δύο δημιουργοί ενώνουν την ευαισθησία και την αγάπη τους για την τέχνη και μας παρουσιάζουν ένα ενιαίο αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και 12 κυπριακές φορεσιές, τις οποίες δώρισε ο Πατριωτικός Σύνδεσμος των Κυπρίων εν Αθήναις στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το 1901, έπειτα από έκθεση που οργάνωσε στο Ζάππειον Μέγαρον. Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας υποδέχεται με κατάνυξη τις 12 αυτές κυπριακές φορεσιές, που ύστερα από 120 χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αυτήν τη φορά κουβαλώντας όλο το ιστορικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό νήμα που τις ύφανε, τις ενσάρκωσε και τις ανήγαγε σε κειμήλια παγκόσμιου πολιτισμού. 

Κάπως έτσι λοιπόν, τα ευρέως γνωστά έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev ταξιδεύουν στην Κύπρο και δίνουν το δικό τους «παρών» στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. 

Την έκθεση επιμελήθηκε η Έρικα Βασιλείου, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η Υποδιευθύντρια Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν φυσικές και διαδικτυακές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 Χειροποίητο χρυσοκέ ντημα, με χρυσό κορδόνι, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά (λεπτομέρεια) © Βαγγέλης Κύρης και Anatoli Georgiev

Διάρκεια έκθεσης Ένδυμα Ψυχής: 30 Νοεμβρίου 2021 - 03 Απριλίου 2022
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Πρωτοβουλία 1821-2021

* Σημείωση για τη χρήση του φωτογραφικού υλικού:
Το φωτογραφικό υλικό παραχωρείται για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου και στο πλαίσιο της προβολής της έκθεσης Ένδυμα Ψυχής. Απαγορεύεται η ολική ή η μερική ανατύπωση, αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς την έγγραφη άδεια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close