Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Βόλτα στο ολοκαίνουργιο Θεματικό Πάρκο Μέλισσας της Κύπρου

Η Κύπρος απέκτησε ένα μοναδικό πάρκο αφιερωμένο στη μέλισσα

Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2021

Το Antelia Bee Park βρίσκεται δίπλα στο Φράγμα Άχνας και πρόκειται να αποτελέσει ένα φανταστικό αξιοθέατο για την περιοχή της ελ. Αμμοχώστου.

Αν και το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι και η είσοδος είναι δωρεάν.

Ο ιδιοκτήτης του πάρκου, κ. Αντώνης Ηλία από την κατεχόμενη Άχνα, προέρχεται από πέντε γενιές μελισσοκόμων και είναι ξεκάθαρο ότι έχει πραγματικό πάθος για τη δουλειά του και την περιοχή και το περιβάλλον. Εξ ου και η λειτουργία του πάρκου στοχεύει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού καθώς και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και της φυσικής ομορφιάς του Φράγματος Άχνας.

Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ καλύπτει έκταση 18,5 περίπου δεκαρίων και εφάπτεται του δρόμου (άσφαλτος) που οδηγεί στο Φράγμα της Άχνας και στην Κοινότητα Αυγόρου. Η προσβασιμότητα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εύκολη, ενώ οι επισκέπτες έχουν στη διάθεση τους έναν αρκετά μεγάλο χώρο στάθμευσης.

Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ περιλαμβάνει κυλικείο, στην οροφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο, κυρίως για παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του Φράγματος της Άχνας. Σε διαφορετική οικοδομή στεγάζονται στο υπόγειο της χώροι υγιεινής, αποθηκευτικός χώρος και εργαστηριακός χώρος, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος του Πάρκου, στον οποίο θα υπάρχουν εκθέματα που αφορούν τις διαδικασίες παραγωγής μελιού, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί, καθώς επίσης και τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή νέων βασιλισσών και η τεχνητή γονιμοποίηση βασιλισσών.

Το Πάρκο περιλαμβάνει διάφορα κιόσκια σε εξάγωνο σχηματισμό, που παραπέμπουν στους σχηματισμούς στις κηρήθρες, ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους περιήγησης στο Πάρκο, λίμνη, διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. πηγάδι), εκτεταμένους χώρους πρασίνου, που αποτελούνται από 750 δέντρα (50 διαφορετικά είδη) και από περίπου 5.000 αρωματικούς και άλλους θάμνους. Όλα τα είδη χλωρίδας έχουν άμεση σχέση με τη μέλισσα. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί κήποι με διάφορα κακτοειδή.

Οι υπαίθριοι χώροι εμπλουτίζονται με το υπαίθριο μουσείο εκθεμάτων μελισσοκομίας και με τον παιδότοπο. Στο υπαίθριο μουσείο θα βρίσκονται παραδοσιακά εκθέματα σε λειτουργία (τζιβέρτια) με δυνατότητα οπτικής επαφής με το εσωτερικό του τζιβερτιού με ζωντανή εικόνα και ήχο. Στο χώρο του παιδότοπου έχουν γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις και τοπιοτεχνήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα ελκυστικός χώρος για τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιμέρους κυπριακά παραδοσιακά κατασκευάσματα θα διακοσμούν τους χώρους του Πάρκου, ενώ όλοι οι χώροι του Πάρκου είναι προσβάσιμοι από ανάπηρους. Παράλληλα, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Πάρκου, θα υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα) με τις ονομασίες και άλλα στοιχεία των αντικειμένων, της χλωρίδας και της πανίδας.

Το ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ είναι μοναδικό στο είδος του, όχι μόνο σε επίπεδο Κύπρου, αλλά ξεχωρίζει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

(99 306140) Άχνα, ελ. επ. Αμμοχώστου.
Ανοικτό: Τρ-Κ 10.00-18.00 (και σαββατοκύριακα έως τις 20.00).


 


 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close