Θέατρο , News

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και μουσικός, Γιώργος Λώρης

Δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σήμερα το πρωί, ο γνωστός ηθοποιός και μουσικός, με πολύχρονη δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου, Γιώργος Λώρης.

Ο Γιώργος Λώρης έχει στο ενεργητικό του πλειάδα συμμετοχών σε θεατρικές παραστασεις, τηλεοπτικές σειρές, συνεργασίες με θεατρικά σχήματα κι ευρύτερα αξιόλογη πνευματική, δραστηριότητα.

Συμμετείχε σε συναυλίες με Έλληνες Καλλιτέχνες, όπως Φαραντούρη και Μητσιάς, ενώ συνεργάστηκε με Κύπριους συνθέτες στην Κύπρο και στο Εξωτερικό, όπως ο Μάριος Τόκκας και ο Φαίδρος Καβαλλάρης.

Ο Γιώργος Λώρης διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού για 2 θητίες από το 1986 μέχρι το 1996.

Ο Γιώργος Λώρης γεννήθηκε στη Πάφο το 1958 και από την ηλικία των έξι ετών ζει στη Λεμεσό. Είναι Αριστούχος Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1981 με διευθυντή της Σχολής τότε το Νίκο Τζόγια και καθηγητές εκτός από το κ.Τζόγια, τη Μαίρη Αρώνη, το Στέλιο Βόκοβιτς και την Ελένη Χατζηαργύρη, 

Θα επιστρέψει στη Κύπρο αμέσως μετά την αποφοίτηση του.
Ως ηθοποιός και Μουσικός συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για 32 χρόνια από το 1981 μέχρι το 2013, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές σειρές, Κυπριώτικα σκετς, Παιδικά εκπαιδευτικά Προγράμματα και Τηλεοπτικά Προγράμματα αναψυχής. Συνεργάστηκε με αρκετά θεατρικά σχήματα, με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Οι νεότεροι τον γνώρισαν μέσα από το ρόλο του Μαξή, σε μία από τις καλύτερες σειρές εποχής που προβλήθηκαν από τη Κυπριακή Τηλεόραση τα «Βήματα στην άμμο», σε σκηνοθεσία Κορίννα Αβρααμίδου και Κώστας Ορθοδόξου. Πήρε μέρος και σε άλλες σειρές του ΡΙΚ όπως «Γαλατείας και Πυγμαλίωνος» και «Αηδόνι της Σμύρνης» στο ρόλο του Σπύρου και τα δυο σε σκηνοθεσία Κύρος Ρωσσίδης, στη τηλεταινία «Γύρω-γύρω όλοι» και ο Τζίζουρος στη δραματική σειρά «Η κυρά του μεταξιού» και τα δυο σε σκηνοθεσία Κώστας Ορθοδόξου, στα Κυπριώτικα σκετς «Η ραδιενέργεια» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κωνσταντινίδη, «Η γιορτή του σπιθκιού μας σήμερα» σε σκηνοθεσία Μαρία Αβρααμίδου και «Ο γαλίνες του Νικόλα» της Πόπης Δανιήλ. Το 2014 συμμετείχε στη σειρά Κυπριώτικα σκετς, στο επεισόδιο «Πε μου το καφέ» σε σκηνοθεσία Νίκου Θεοφάνους.

Συμμετείχε σε ραδιοφωνικά Προγράμματα όπως παιδικά, λογοτεχνικά και θεατρικά ενώ έκανε αρκετές αφηγήσεις σε τοπικά ντοκιμαντέρ. Έκανε ακόμη Dubbing(ντουμπλάρισμα) σε σειρές εξωτερικού και ταινίες μικρού μήκους στα ελληνικά. 

Με τον ΑΝΤ1 συνεργάστηκε τη περίοδο 2000-12 σε σειρές όπως «Για την αγάπη σου» σε σκηνοθεσία Κώστα Χατζησταύρου-Γιάννου Σαββίδη, «Οι χωραίτες» σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου και «Πανσέληνος» σε σκηνοθεσία Σπύρου Χαραλάμπους ενώ με το Mega το 2001 στη σειρά «Τα ψάρκα» σε σκηνοθεσία Νίκος Θεοφάνους και στη σειρά «Μηδέν» σε σκηνοθεσία Γιώργος Σιούγας το 2012.

Με το Sigma συνεργάστηκε στη σειρά «Θα γυρίσει ο τροχός» στο ρόλο του Σκεύου σε σκηνοθεσία Κύρου Ρωσσίδη και στη σειρά «Κρυφός Καιάδας» της Άντρης Πολυδώρου σε σκηνοθεσία Σάββα Χατζηγεωργίου-Αθηνάς Ξενίδου. 

Με τον Alpha συνεργάστηκε στη σειρά Κάρμα της Χριστιάνας Αρτεμίου, στο επεισόδιο «Ο μονάκριβος μου» στο ρόλο του Φίλιππου σε σκηνοθεσία Ναστάζια Χριστοδούλου. 

Ήταν ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Θέατρο 81 τη διετία 1981-83 που είχε σαν στόχο να γνωρίσει το Κυπριακό κοινό το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο, σε μια εποχή που πέραν από το ΘΟΚ, λειτουργούσε μόνο η επιθεώρηση. Μετάξυ άλλων το Θέατρο 81 ανέβασε τα έργα «Νυχτοφύλακες», «Εσωτερικαί Ειδήσεις», «Φαύστα» και «Ο φονιάς». 

Ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις 5 γνωστοί ηθοποιοί, η Νανά Γεωργίου, η Μάρω Καυκαρίδου, Νεόφυτος Ταλιώτης, Λίνα Ζένιου-Παπά και Λιάνα Χαλκιά. 

Στις 24 Νοεμβρίου 1981 ανεβάζουν στο Ριάλτο Λεμεσού το πρώτο τους έργο «Μάνα…μητέρα…Μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου. Ακολουθούν «Οι νυχτοφύλακες» του Καρρά σε σκηνοθεσία Νεόφυτος Ταλιώτης που δόθηκε στο Θεατράκι του ΡΙΚ και στη Λεμεσό στο Θέατρο Γιορδαμλή. Ακολουθούν το έργο «Κομμέντια ή οι πανουργίες του Μπερτόλδου» του Γιώργου Σκούρτη σε σκηνοθεσία Νεόφυτος Ταλιώτης. Στη «Φαύστα ή η απολεσθείσα κόρη» του Μέντη Μποσταντζόγλου και στο «Φονιά» του Μήτσου Ευθυμιάδη σε σκηνοθεσία Νεόφυτος Ταλιώτης. «Εσωτερικαί Ειδήσεις» του Μάριου Πόντικα σε σκηνοθεσία Μόνικα Βασιλείου.

Το 1984 συναντάμε το όνομα του με τη Κινητή Μονάδα της Παιδικής Σκηνής του ΘΟΚ στο παιδικό έργο «Κουτί, κουτί, κουτάκι» του Πολ Μαρ σε σκηνοθεσία Φαίδρου Στάσίνου που έκανε πρεμιέρα στο Συνοικισμό Κολοσσίου στη Λεμεσό στις 5 Νοεμβρίου και συνέχισε με περιοδεία σε πολλά χωρία της επαρχίας Λεμεσού. Μαζί του έπαιξαν οι Τάκης Χριστοφάκης και Μιχάλης Παπαευαγόρου. Ένα χρόνο μετά συμμετέχει σε δυο Κυπριακά παραμύθια «Το Θερκό» και στον «Πιττόριο» και έγιναν διασκευή από τη Μόνικα Βασιλείου. 

Στο Θέατρο συνεργάστηκε με την ΕΘΑΛ που υπήρξε και ιδρυτικό μέλος για 4 χρόνια συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπως «Ο ανακριτής έρχεται του Τζον Πρίσλευ σε σκηνοθεσία Θάνου Σακέττα στο ρόλο του Έρικ Μπέρλινγκ, ο Φάιλ στο «Βροχοποιό» του Ρίτσαρντ Νας και «Τα δένδρα πεθαίνουν όρθια» σε σκηνοθεσία Μόνικα Βασιλείου, ο Γιώργος στο «Υπάρχει και φιλότιμο» των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Φαίδρος Στασίνος, ο Γκλεν Κούπερ στις «Φήμες» του Νηλ Σάιμον σε σκηνοθεσία του αξέχαστου Τάσου Αναστασίου, Άιζενρινγκ στο «Μπήτερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις και «Τανγκό» του Σλαβομίρ Μρόζεκ στο ρόλο του Άρθουρ και τα δυο σε σκηνοθεσία Νίκος Χαραλάμπους, «Εσωτερικαί Ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Χρύσανθος Χρυσάνθου, ο Ρίκα Βεντουριάνο σε «Μια ταραγμένη νύχτα» του Λούκα Καρατζάλε σε σκηνοθεσία Σβετλάνα Χαραλάμπους. Με τη Παιδική Σκηνή συνεργάστηκε σε έργα όπως «Η Ντουντου» της Ιωάννας Αργυρού σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μαραγκού, «Ειρήνη, Ειρηνάκι, Ειρηνούλα» της Βασιλικής Φωτίου σε σκηνοθεσία Τάσος Αναστασίου, «Ο Τεμπελχανάς και η Κουτορνίθω» της Έλλης Παιονίδου σε σκηνοθεσία Χρύσανθος Χρυσάνθου, «Τα ρούχα του Βασιλιά» του Κρίστιαν Άντερσεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξύστρα.

Στο κινηματογράφο συνεργάζεται στα πρώτα του βήματα με τον αξέχαστο Σωτήρη Μουστάκα στη ταινία «Εγώ και το πουλί μου» ή «Νοκ άουτ στον έρωτα» σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού, γυρισμένη στη Κύπρο, σε παραγωγή Γ. Διογένους, και έκοψε 156.321 εισιτήρια Α Προβολής Αθηνών και ήρθε 8ηαπό τις 48 ταινίες της σεζόν 1982-83 και ελληνοκυπριακής παραγωγής. Το δεύτερο τίτλο το πήρε όταν έπρεπε να προβληθεί και από τη τηλεόραση. Το 2012 συμμετέχει στη ταινία του Ανδρέα Πάντζη, «Η χαρά και η θλίψη του σώματος».

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close