26-27 November 2021
Μουσική , Συναυλίες & Events

10 σχήματα παρουσιάζουν τις νέες τους δημιουργίες στο Ριάλτο

Στο πλαίσιο του8ου Cyprus Jazz World Music Showcase

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021

Δέκα μπάντες θα παρουσιάσουν τη νεότερη δουλειά τους στο πλαίσιο του φετινού Cyprus Jazz & World Music Showcase, που οργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο. Οκτώ σχήματα θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Ριάλτο και δύο στον διπλανό, αναβαθμισμένο χώρο του Art Studio 55.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Θέατρο Ριάλτο 26 Νοεμβρίου, ώρα 19:30

The French Experience
Η μπάντα The French Experience θα παρουσιάσει κομμάτια από τον τελευταίο της δίσκο, με τίτλο Treat Beats. Κεντρικό ρόλο στο ντουέτο αυτό, που αποτελείται από συνθεσάιζερ και ντραμς, διαδραματίζει το στοιχείο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, με την μπάντα να αντλεί έμπνευση από μουσική για κινηματογράφο και άλλα είδη όπως ambient, τζαζ και χιπ χοπ.

Μάριος Τακούσης: Συνθεσάιζερ, Στέλιος Ξυδιάς: Ντραμς 

Social Plexus 
Το σχήμα Social Plexus είναι το νέο πρότζεκτ του κιθαρίστα και συνθέτη Γιώργου Μπίζιου που εστιάζει στη δυαδικότητα που προκύπτει από τις βασικές παραμέτρους που αποτελούν τη μουσική του, όπως η ατομικότητα σε σύγκριση με τη συλλογικότητα ή η σχέση της ελευθερίας με την ευθύνη μέσα σε ένα σύγχρονο μουσικό σύνολο. Η μουσική τους βασίζεται σε πρωτότυπες συνθέσεις που χρησιμοποιούν τόσο συμβατικές όσο και αντισυμβατικές μεθόδους σημειογραφίας. Αυτό περιλαμβάνει παρτιτούρες που μπορεί να βασίζονται σε οπτικά σύμβολα, σχήματα ή λέξεις με στόχο να δημιουργήσουν μια συνθήκη που εκθέτει τους μουσικούς στην ποικιλομορφία του αυτοσχεδιασμού και πυροδοτεί τη φαντασία τους πέρα από τις παραδοσιακές παραμέτρους της μουσικής δημιουργίας.

Γιώργος Μπίζιος: Ηλεκτρική κιθάρα / Συνθέσεις, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα, 
Όμηρος Μιλτιάδους: Τύμπανα

Ermis Michail – Electric World
Συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες από τη μουσική κληρονομιά της Κύπρου και των γειτονικών περιοχών με στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής, ο Ερμής Μιχαήλ και η μπάντα του προσεγγίζουν με φρεσκάδα και πρωτοτυπία γνώριμα μουσικά θέματα της Μεσογείου. Τους Electric World αποτελούν ορισμένοι από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους μουσικούς του νησιού –  ο καθένας προερχόμενος από διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο – οι οποίοι συνεισφέρουν στο πρότζεκτ με τη δική τους ξεχωριστή φωνή και χροιά. Η μπάντα παρουσιάζει πρωτότυπες διασκευές, ενώ o κάθε μουσικός έχει την ελευθερία, χάρη στον αυτοσχεδιαστικό και διαδραστικό χαρακτήρα της, να συνδράμει στο μουσικό αποτέλεσμα μέσα από τη δική του οπτική, γεγονός που καθιστά κάθε συναυλία μοναδική και ανεπανάληπτη. Επιδεικνύοντας πάντοτε σεβασμό προς την παράδοση, η μπάντα έχει το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

Ερμής Μιχαήλ: Ηλεκτρική Κιθάρα / Συνθέσεις, Βασιλική Αναστασίου: Φωνητικά Χάρης Ιωάννου: Σαξόφωνο, Μάριος Χαραλάμπους: Σαξόφωνο, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα , Αντρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο, Όμηρος Μιλτιάδους: Τύμπανα

Macumba
Το συγκρότημα Macumba θα παρουσιάσει ένα εκρηκτικό ρεπερτόριο από δικές τους καινούριες αυθεντικές συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη λάτιν, την τζαζ και τις μουσικές του κόσμου. Το μουσικό ύφος αποτελεί κυρίως μια συνένωση λάτιν, βραζιλιάνικων, ισπανικών μουσικών, τζαζ και παραδοσιακής μουσικής, βασισμένο στο πολιτισμικό υπόβαθρο κάθε μέλους της μπάντας, με αισθητό το μοντέρνο ηχόχρωμα. Πρόκειται, επίσης, για μια διαφορετική προσέγγιση της λάτιν μουσικής, ένα μείγμα βραζιλιάνικης φανκ, σάμπα, ρούμπα, γουαγουανκό, αφρο-κουβανέζικης μουσικής, μέσα από μια σύγχρονη jazz αισθητική. Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το μουσικό σχήμα Macumba στις παραστάσεις του, είναι η έντονη σκηνική παρουσία, καθώς και ο επικοινωνιακός χαρακτήρας των μελών της μπάντας σε συνδυασμό με την αμεσότητά τους με το κοινό. Πέρα από την παρουσίαση μιας ζωντανής παράστασης γεμάτης ρυθμό, δυναμισμό και αυτοσχεδιασμό, το μουσικό σχήμα Macumba επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συμμετοχή του κοινού κατά τη διάρκεια των παραστάσεών του. 

Ρόδος Παναγιώτου: Τύμπανα / Κρουστά, Rodrigo Caceres: Ηλεκτρικό Μπάσο Γιώργος Μορφίτης: Πιάνο, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα, Γιώργος Κούλας: Κρουστά, Ανδρέας Θεοχάρους: Τρομπόνι, Γιάννης Κουδουνάς: Τρομπέτα, Χρίστος Ζένιος: Σαξόφωνο

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Θέατρο Ριάλτο 27 Νοεμβρίου, ώρα 19:30

Trio Rondine
Οι Trio Rondine, μια νεοσύστατη μπάντα, θα παρουσιάσουν μια συλλογή τραγουδιών από τις όχθες της Μεσογείου και μια επιλογή δικών τους συνθέσεων για συνδυασμό φωνών, μαντολίνου, κιθάρας και ακορντεόν. Σε ένα ασφυκτικό και περιοριστικό για την καλλιτεχνική έκφραση διάστημα, τρεις φίλοι, καταξιωμένοι μουσικοί, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποδώσουν ηχητικά το μουσικό πεδίο της Μεσογείου. Rondine, πάει να πει χελιδόνι. Στον χάρτη των αποδημητικών πουλιών εξερευνούν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ξεκινώντας από τον ελλαδικό χώρο, για να πετάξουν στις περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Κάθε σταθμός τους ένα τραγούδι από μια άλλη παράδοση, ανάλογα με το σημείο που προσγειώθηκαν. Κι όπως το μακρινό ταξίδι των χελιδονιών συνεχίζεται, την παράδοση θα διαδέχεται η σύγχρονη τραγουδοποιεία και η κινηματογραφική μουσική, για να τα οδηγήσει πίσω στις ζεστές φωλιές τους, με ένα σωρό τραγούδια που θα ψιθυρίζουν στα μικρά τους. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια από την Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ευρώπη κ.α, καθώς και γνωστά θέματα από ταινίες-σταθμούς του κινηματογράφου. 

Παυλίνα Κωνσταντοπούλου: Κιθάρα / Φωνή, Αντρέας Παπαπέτρου: Ακορντεόν / Πιάνο / Φωνή
Μαρία Ζαννέτου: Μαντολίνο

Odysseas Toumazou Trio
Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστούν συνθέσεις που περιλαμβάνονται στον δίσκο του Οδυσσέας Τουμάζου Trio με τίτλο Ένστικτο. «Ένστικτο» είναι η έμφυτη ικανότητα να ανταποκρίνεσαι στη δεδομένη στιγμή. Μια εσωτερική φωνή που καθοδηγεί με φυσικότητα και ανήκει στον καθένα μας προσωπικά. Το μουσικό ένστικτο δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να αφουγκράζεται αυτό που ακούγεται γύρω του και να προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση αναλόγως. Παρόλο που πρόκειται για καταγεγραμμένες συνθέσεις, τα κομμάτια που αποτελούν τον δίσκο δεν παίζονται ποτέ με τον ίδιο τρόπο, καθώς αυτή είναι η ουσία του να λειτουργεί κανείς με βάση το ένστικτο, να εκφράζεται μουσικά κάθε φορά σύμφωνα με αυτό που βιώνει τη δεδομένη στιγμή.

Οδυσσέας Τουμάζου: Κιθάρα, Γιώργος Κούλας: Τύμπανα, Αντρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο 

Alexis Kasinos Quartet Featuring Marios Charalambous
Το κουαρτέτο θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις που έχουν γραφτεί μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου της μπάντας. Το νέο υλικό πρόκειται να ηχογραφηθεί για καινούργιο δίσκο. Ο Μάριος Χαραλάμπους θα συμμετάσχει με το κουαρτέτο ως φιλοξενούμενος. Το Κουαρτέτο του Αλέξη Κάσινου αποτελείται από νεαρούς μουσικούς, οι οποίοι έχουν ως κοινό στόχο τη δημιουργικότητα και την έκφραση της προσωπικής τους μουσικής ταυτότητας μέσω των συνθέσεων της μπάντας. Οι συνθέσεις του Αλέξη Κάσινου ανήκουν στο ευρύτερο είδος της μοντέρνας τζαζ. Ο πρώτος δίσκος της μπάντας με τίτλο Right Place, Right Time κυκλοφόρησε το 2019 και, έκτοτε, το κουαρτέτο έχει δώσει συναυλίες σε φεστιβάλ, αλλά και άλλους χώρους ανά την Κύπρο. 

Αλέξης Κάσινος: Κιθάρα, Αντρέας Παντελή: Πιάνο, Cahit Kutrafali: Ηλεκτρικό Μπάσο
Στέλιος Ξυδιάς: Ντραμς, Φιλοξενούμενος ο Μάριος Χαραλάμπους: Τενόρο Σαξόφωνο

Ελεονώρα Ρούσου – Χαρά 
Η μουσική της «Χαράς» έχει επιρροές από τις μουσικές του κόσμου όπως λάτιν, τζαζ, ποπ, κλασική, Ανατολικής Μεσογείου, φλαμένκο, σόουλ, και εκφράζει τις εμπειρίες που δημιουργούνται από τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Χαρά είναι εδώ για να μας θυμίσει την ανεμελιά και την απλότητα με την οποία η μουσική μπορεί να μας μεταφέρει από το ένα συναίσθημα στο άλλο. Η μπάντα απαρτίζεται από μουσικούς με ποικίλες μουσικές επιρροές και εκπαιδεύσεις, παρόλο που σχεδόν όλοι έχουν κοινό παρονομαστή τις σπουδές τους στην Ολλανδία, στο τμήμα της τζαζ, και την αγάπη τους για την πρόσμιξή της με τις μουσικές του κόσμου. Οι συνθέσεις της Ελεονώρας Ρούσου έχουν ως αφόρμηση προσωπικά βιώματα και εξερευνούν πρωτίστως τη μορφολογία και τις ανατροπές των συναισθημάτων. Έχουν επιρροές από μια μεγάλη παλέτα μουσικών ειδών με κυρίαρχο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

Ελεονώρα Ρούσου: Φλάουτο / Φωνή /Πιάνο, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα, Στέλιος Ξυδιάς: Ντραμς
Γιάννης Κουτής: Ούτι / Μαντολίνο / Κιθάρα, Χρίστος Γερολατσίτης:  Πιάνο / Μελόντικα
Οδυσσέας Τουμάζου: Ηλεκτρική Κιθάρα, Αντρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο


Παράλληλο Πρόγραμμα @Art studio 55, ώρα 22:00

26/11 - Nastazio Goumas Trio
Το συγκρότημα Nastazio Goumas Trio ιδρύθηκε το 2018. Δύο χρόνια αργότερα, απέκτησε νέο μπασίστα, τον Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος αποτελεί έκτοτε ενεργό μέλος του συγκροτήματος. Η μουσική του τρίο είναι εμπνευσμένη από την τζαζ, fusion, λάτιν και έθνικ, έχοντας μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της πέντε άλμπουμ.

Τάσος Γκούμας: Κιθάρα, Δημήτρης Παπανικολάου: Μπάσο, Ραφαήλ Κυριακίδης: Κρουστά


27/11 - Trio Frisson 
Οι Trio Frisson θα παρουσιάσουν αυθεντικές συνθέσεις από το ρεπερτόριό τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δικών τους καινούριων κομματιών. Οι στίχοι, οι συνθέσεις και η ερμηνεία του Jamie Paul (πλήκτρα, φωνητικά) αποδεικνύουν την εξέλιξη του μουσικού μέσα από τα χρόνια και την καινοτόμο προσέγγισή του στον συνδυασμό διαφορετικών μουσικών ειδών όπως σόουλ, φανκ, χιπ χοπ και τζαζ, καθώς ο Βύρωνας Αθηνοδώρου (εξάχορδο μπάσο, β’ φωνητικά) συνδυάζει αριστοτεχνικά αρμονίες, πλούσια μπάσα και ειδικά εφέ χάρη στο έμφυτο μουσικό ταλέντο του και την πολυετή του πείρα. Τέλος, ο Αλεξάντερ Παπαδόπουλος (ντραμς) εκτελεί επιδέξια τα μπιτ στα ντραμς καθοδηγώντας το τέμπο. Παρά το μικρό μέγεθός της, η μπάντα διακρίνεται για τον «μεγάλο» ήχο της. Από νοσταλγικές σερενάτες για πιάνο μέχρι ρυθμικά «πιασάρικα» φανκ κομμάτια, το τρίο θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες συνθέσεις του που ανέδειξαν το σχήμα εδραιώνοντάς το ως μία από τις πιο δημοφιλείς μπάντες του νησιού.

Jamie Paul: Φωνητικά / Πιάνο, Βύρωνας Αθηνοδώρου: Μπάσο / Β’ Φωνητικά́, 
Αλεξάντερ Παπαδόπουλος: Τύμπανα

Διοργανωτές: Υπ. Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Θέατρο Ριάλτο

Εισιτήρια:  €10 / 8 (€15 για τις 2 μέρες)Ι Ταμείο: 77 77 77 45  E-tickets: www.cyprusjazzworldmusicshowcase.com, www.rialto.com.cy 

Πληροφορίες: www.cyprusjazzworldmusicshowcase.com, www.rialto.com.cy
Facebook page: Cyprus Jazz & World Music Showcase 
Instagram: cyjazzandworldmusicshowcase

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close