Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Σ' αυτό το οινοποιείο στο χωριό θα ζήσεις μία αξέχαστη εμπειρία

Μια πολύ συναρπαστική και διδακτική εμπειρία, σε ανάλαφρο και διασκεδαστικό ύφος

Δημοσιεύτηκε στις 08 Νοεμβρίου 2021

Το Οινοποιείο Εκφράσεις εγκαινιάζει από αυτό τον μήνα ένα νέο πακέτο εμπειρίας για τους επισκέπτες του. Το πακέτο ονομάζεται «Δημιουργώ» και υπόσχεται να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία σε όλους τους λάτρεις του κρασιού και γενικά της δημιουργίας.

Οι αναμείξεις, είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ενός οινοποιού. Τα περισσότερα κρασιά είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα πολλών διαφορετικών οίνων. Ένα μεγάλο μέρος του ταλέντου και της ικανότητας του οινοποιού είναι να μπορεί να επιλέξει τα σωστά κρασιά και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο κρασί στο τελικό μείγμα, το cuvée. 

Στο Οινοποιείο Εκφράσεις σού δίνουν την ευκαιρία να μάθεις πώς γίνεται και να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου μέσω του πακέτου «Δημιουργώ». 

Το ερώτημα λοιπόν μπορεί να είναι είναι το ποσοστό που η κάθε ποικιλία, συμμετέχει στο τελικό κρασί. Μπορεί επίσης να είναι θέμα επιλογής του κατάλληλου χαρακτήρα δρύινου βαρελιού. Πόση «νέα δρυς» πρέπει να είναι στο μείγμα; Ή μήπως θα έπρεπε να είναι βαρέλια ενός ή δύο ετών για να έχουμε το καλό τελικό αποτέλεσμα; Τι γίνεται με το «κάψιμο»; Όλα τα βαρέλια κρασιού, είναι καμένα από μέσα, σε διαφορετικές κλίμακες. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι παραγωγικοί παράγοντες έχουν αντίκτυπο στον χαρακτήρα του κρασιού, στη μύτη του, στη γεύση του.

Επίσης ένα άλλο ερώτημα μπορεί να είναι από πόσους και ποιους διαφορετικούς αμπελώνες ή διαφορετικά μέρη της αμπελοοινικής περιοχής θα χρησιμοποιηθούν σταφύλια για το τελικό κρασί. Ακόμα κι αν έχουμε μόνο μία ποικιλία σταφυλιού μπορεί οι αναμείξεις να αφορούν διαφορετικά τμήματα του ίδιου αμπελώνα ή διαφορετικούς αμπελώνες της ίδιας ποικιλίας.Μπορεί μάλιστα να συνδυαστούν και “vintages”, κρασιά δηλαδή διαφορετικών χρονιών από το ίδιο ή διαφορετικά αμπέλια. 

Αυτός είναι ο βασικός τρόπος σκέψης στις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές. Ουσιαστικά όλα τα κρασιά είναι ένα μείγμα κατά κάποιο τρόπο.

Οι δεξιότητες του οινοποιού
Ο οινοποιός αναμειγνύει, δοκιμάζει, φτιάχνει ένα άλλο χαρμάνι, ξαναδοκιμάζει κ.λπ. μέχρι να φτάσει σε αυτό που θέλει, σε ένα ισορροπημένο τελικό προϊόν. Τότε είναι που βρήκε το cuvée του! Ζήτημα επίσης αποτελεί το να μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον του κρασιού. Πώς θα εξελιχθεί αυτό το τελικό μείγμα με την πάροδο του χρόνου;

Ένα εργαστήρι όλο γνώσεις
Ζήσε μόνος σου τις προκλήσεις του οινοποιού μέσω του εργαστηρίου «Δημιουργώ», στο Οινοποιείο Εκφράσεις στα Χανδριά.Το εργαστήρι αυτό θα σου προσφέρει την ευκαιρία να κατανοήσις καλύτερα τη φιλοσοφία και να προσπαθήσεις μόνος σου να φτιάξεις το δικό σου cuvée μέσα από μια σειρά πρακτικών ασκήσεων.

Αρχικά θα σου παρουσιάσουν μια σειρά από «κρασιά βάσης». Με αυτά ως πρώτη ύλη και αφετηρία θα πρέπει να αποφασίσεις ποιο πιστεύεις ότι είναι το καλύτερο μείγμα. Πόσο Μαραθεύτικο πρέπει να χρησιμοποιήσω; Ίσως λίγο περισσότερο Pinot Noir; Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο δρύινο χαρακτήρα ή έχει ήδη γίνει πολύ κυρίαρχος; Και ούτω καθεξής.

Στο τέλος θα γευτείς τι έχουν φτάσει οι άλλοι. Γεύομαι, συγκρίνω, ψηφίζω. Ποιος έφτιαξε το πιο επιτυχημένο μείγμα; Τι έκαναν για να φτάσουν εκεί; Ποια η σχέση του κρασιού με το στυλ και το χαρακτήρα του οινοποιείου;

Μια πολύ συναρπαστική και διδακτική εμπειρία, σε ανάλαφρο και διασκεδαστικό ύφος, που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου για τις προκλήσεις της οινοποίησης.

Επίλεξε το πακέτο «Δημιουργώ» και πάμε να φτιάξουμε όμορφα κρασιά. 

Επιοσκέψου το www.ekfraseis.com/episkepseis για να δεις τα πακέτα εμπειριών που προσφέρνται στο οινοποιείο και το https://ekfraseis.skedda.com/ για online κρατήσεις. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close