24-28 November 2021
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Το μουσικο-ποιητικό performance «Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» επιστρέφει

Η παράσταση είναι μια συν-δημιουργία της ηθοποιού Σαλώμης Ιεροπούλου και του συνθέτη Σάββα Σάββα.

Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021

Το μουσικο-ποιητικό performance «Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» επιστρέφει για δύο ακόμα παραστάσεις στη Λευκωσία, στο Θέατρο Αιγαία, την Τετάρτη 24/11/2021 στις 20:30 και τη Κυριακή 28/11/2021 στις 19:30. 

Η παράσταση είναι μια συν-δημιουργία της ηθοποιού Σαλώμης Ιεροπούλου και του συνθέτη Σάββα Σάββα.  

Ένα μουσικοποιητικό performance εμπνευσμένo και βασισμένo σε επιλογές ποιημάτων του τολμηρού, καυστικού και απόλυτα ερωτικού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Με επιλογές από τις ποιητικές συλλογές «Ποιήματα», «Μικρά ποιήματα» και «Πεζά ποιήματα». Ποιήματα εντελώς ερωτικά, με κυρίαρχο θέμα τον ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο. Τολμώντας να απενοχοποιήσει λέξεις, που έγινε και λόγος για τον οποίο σχολιάστηκε έντονα. Άλλωστε ο έρωτας είναι έκθεση, υπέρβαση όσων γνωρίζουμε, μας καθιστά ευάλωτους, αλλά και μας απελευθερώνει.  


 
Οι επιρροές μας για την παράσταση, προέρχονται από το απωθημένο, το αλγεινό υπέδαφος της μνήμης, το οποίο αποτελεί το βασικό υλικό πολλών ποιημάτων. Η αίσθηση της μοναξιάς του υποκειμένου, η σύλληψη της αδυναμίας του να επικοινωνήσει και να κοινωνήσει στον άλλο πόθους, πάθη κι επιθυμίες, γίνεται για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος έγινε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του συγκεκριμένου δρώμενου. Μας συνεπήρε η αλήθεια του λόγου του και η τολμηρή και υπερευαίσθητη γραφή του. Η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μεστή εικόνων και συναισθημάτων αποτελεί το μέσον για την δημιουργική ομάδα μας να καταθέσει την έννοια του έρωτα και της αγάπης όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκφράζει μέσα από τα έργα του. Μετακινούμαστε από το ένα ποίημα στο επόμενο, δραματοποιώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτόν το χρόνο, δημιουργώντας μια ροή διαμέσου του λόγου, του ήχου, της μουσικής του πιάνου και της φαντασίας. Δίνοντας έτσι στα ποιήματα την μορφή παράστασης.  
 
«..Ακόμα μια φωτιά  
αντί να με κάψει, με ζέστανε..»  


 
Ντίνος Χριστιανόπουλος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1931 ήταν σύγχρονος Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως "Κύκλος της Διαγωνίου " και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Κυρίαρχο θέμα της ποίησής του, η εφήμερη ομοφυλοφιλική σχέση και το ερωτικό πάθος που οδηγεί στην ταπείνωση και στη μοναξιά.Κατά καιρούς κυνηγήθηκε πολύ από το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής. Η τολμηρότητα της πρώτης του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων »,σόκαρε ιδιαίτερα, καθώς τη χαρακτήριζε μια εξομολογητική διάθεση ερωτικού χαρακτήρα. Η επόμενη συλλογή του «Ξένα γόνατα» ενόχλησε ακόμα και τους υποστηρικτές του. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του "Εναντίον". Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου του 2020, σε ηλικία 89 ετών.  
 
«..και τι δεν κάνατε για να με θάψετε  
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος..» 
 
Tα βιβλία του ΝΤ.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις IANOS στο Ιανός.gr  
  
Ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου  
Επί σκηνής/ Κείμενα: Σαλώμη Ιεροπούλου  
Σύνθεση/Επί σκηνής: Σάββας Σάββα  
Μακιγιάζ: Ραφαέλα Ιεροπούλου  
Φωτισμοί / τεχνικά: Λήδα Καραγιάννη 
Φωτογραφία: Π. Μιλτιάδους

Χώρος: Θέατρο Αιγαία, Αγίων Ομολογητών 81,1080, Λευκωσία
Τετάρτη 24/11 στις 20:30 και Κυριακή 28/11 στις 19:30
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλέφωνο 99149081
Γενική είσοδος €12

«Κάθε που πέφτει επικίνδυνα το βράδυ,   
ξυπνάει η φωνή σου μέσα μου και με ρημάζει.» 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close