Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 εικόνες από το (υπό ανέγερση) Πλανητάριο Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021

Προχωρούν με γοργό ρυθμό οι κατασκευαστικές εργασίες για το πρώτο Πλανητάριο που θα γίνει στην Κύπρο και θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στη Λευκωσία.

Χορηγός και υποστηρικτής του έργου είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Vyacheslav Zarenkov, ο οποίος χρηματοδότησε και την ανέγερση του ρωσικού ναού στην Μητρόπολη Ταμασού.

Αναμένεται ότι σε ένα χρόνο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το Πλανητάριο Κύπρου.

Πρόκειται για μια ιδέα ριζωμένη από τα παιδικά χρόνια του Μητροπολίτη Ησαΐα, λόγω της αγάπης του του για το διάστημα και τον κόσμο.

«Από μικρό παιδί με εντυπωσίαζε ο ουρανός με τα άστρα. Σε  παλαιότερες εποχές είχαμε περισσότερη επαφή με το περιβάλλον, με τις αλάνες και τα δάση. Όταν είμασταν παιδιά αρκετά βράδια κοιμόμασταν βλέποντας τα άστρα και παρατηρώντας όλο αυτό το υπερθέαμα του ουράνιου στερεώματος. Αργότερα αυτό μετατράπηκε σε προβληματισμό και δημιουργήθηκαν ερωτήματα που προσπάθησα μέσα από τις εμπειρίες της ζωής μου και τις σπουδές μου να απαντήσω», εξήγησε ο Μητροπολίτης μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στο Πρωτοσέλιδο.

Πρόσθεσε πως όταν σπούδασε Θεολογία συνειδητοποίησε ότι «ο τεράστιος ζωγραφικός πίνακας είναι ένα δώρο Θεού και πίσω από το πίνακα υπάρχει ένας δημιουργός που συντονίζει  τα πάντα».

Το πλανητάριο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασού  και οι εργασίες ήδη άρχισα. Θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος θόλος  με τεχνοτροπία θα  «κατεβάζει» τον ουρανό και τα άστρα στο θόλο και σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί κάποιος να παρακολουθείς τα πλανητικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού, στο κτίσμα θα δημιουργηθεί αίθουσα για εκθέσεις και βιβλιοθήκη. «Θα είναι ένα συγκρότημα όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται και να εκπαιδεύονται.

Φωτογραφίες Savvides Architects - Cyprus


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close