Τέλος η πλαστική σακούλα από τις υπεραγορές

Οριστικά αναμένεται να απαγορευτεί η διάθεση λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων. Η ενέργεια αυτή αναμένεται ότι θα ελαχιστοποιήσει τη χρήση τους σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πλαστική σακούλα χρεώνεται στην τιμή των €0,05 συν Φ.Π.Α και με αυτό τον τρόπο μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης περίπου στο 80%.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά την εξέταση τροποποιητικού σχεδίου κανονισμών που κατέθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι βιομηχανίες παρασκευής της πλαστικής σακούλας ζήτησαν πίστωση χρόνου στην εφαρμογή της νομοθεσίας υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, διαφωνούν με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κύκλου εργασιών και των κερδών τους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος θα υπάρχουν επιπτώσεις στους παραγωγούς πλαστικών σακούλων μεταφοράς, τόσο αρνητικές που αφορούν τη μείωση της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος όσο και θετικές που αφορούν την αύξηση της παραγωγής για τις εταιρείες που παράγουν εναλλακτικές λύσεις, όπως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχουν επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στην παραγωγή πλαστικών σακούλων μεταφοράς, όσο και θετικές στην παραγωγή φιλικότερων προς το περιβάλλον μεθόδων μεταφοράς, όπως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.

Αναμένεται να υπάρξει μικρό κόστος συμμόρφωσης για τους καταναλωτές, εφόσον θα πρέπει να αγοράσουν και να έχουν πάντα μαζί τους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μεταφοράς.

Η υιοθέτηση αυστηρότερου μέτρου που προνοεί την απαγόρευση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης, είναι μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη στιγμή που από τον Ιούλιο του 2018 που εφαρμόστηκε η νομοθεσία για χρέωση της σακούλας μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξευρεθεί μηχανισμός για τη συλλογή του ποσού χρέωσης από τις πλαστικές σακούλες, και επομένως το κόστος που χρεωνόταν ο καταναλωτής έμενε ως κόστος στους λιανεμπόρες.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30