Εστιατόρια , Νέες Αφίξεις

Η νέα άφιξη είναι ένα μοντέρνο παντοπωλείο με zero waste φιλοσοφία

Άνοιξε το πρώτο zero waste κατάστημα στη Λεμεσό

Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021

Το agno zero waste grocery, το πρώτο κατάστημα μηδενικών απορριμμάτων στη Λεμεσό άνοιξε επίσημα και υποδέχεται το κοινό από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο agno grocery θα βρει κανείς ποικιλία μη-πλαστικών αξεσουάρ, χύμα καθαριστικά προϊόντα με δυνατότητα ξαναγεμίσματος, καλλυντικά, καθώς και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Στο agno grocery διατίθεται ακόμα μεγάλη ποικιλία τροφίμων: παστά φρούτα, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, βότανα, ποικιλίες τσαγιών και μπαχαρικά – όλα σε προσιτές τιμές, ακριβώς επειδή δεν είναι συσκευασμένα. Οι καταναλωτές μπορούν να φέρουν τα δικά τους δοχεία ή να προμηθευτούν τις ανακυκλώσιμες χάρτινες σακούλες που προσφέρονται στο κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, παράγονται λιγότερα απορρίμματα όσο εσείς εξοικονομείτε χρήματα!

Από τις βασικότερες αρχές των ιδρυτών του agno grocery, είναι η στήριξη ηθικών εφοδιαστικών αλυσίδων: πολλά από τα τρόφιμα, βιολογικά και μη, που πωλούνται στο agno grocery προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς και προμηθευτές. Κανένα από τα προϊόντα του καταστήματος δεν είναι γενετικά τροποποιημένο.

Η ιδέα ενός καταστήματος στη Κύπρο απαλλαγμένου από τη χρήση του πλαστικού απασχολούσε τη σκέψη των ιδρυτών του για καιρό. Επιστρέφοντας πίσω στην Κύπρο από το Λονδίνο, ο Δημήτριος (εικαστικός) και η Κριστίνα (διευθύντρια ανάπτυξης επιχειρήσεων), θέλησαν να πραγματοποιήσουν αυτή την ιδέα.

“Ο χρόνος που αναλώθηκε στο πρώτο lockdown μάς έδωσε την ευκαιρία να αναζητήσουμε λύσεις για μια επένδυση που θα βοηθήσει να μειώσει την αλόγιστη χρήση πλαστικού κάθε είδους: πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, πλαστικά καλαμάκια και πλαστικές σακούλες που βλέπουμε πεταγμένα στους δρόμους και τις παραλίες.

Θέλουμε να αναπτύξουμε μια δραστηριότητα που μαζί με τους πελάτες μας να αναδείξουμε  ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος. Η ίδρυση ενός καταστήματος μηδενικών απορριμμάτων ήταν για μας λοιπόν η μόνη λογική κίνηση. Έτσι γεννήθηκε το agno zero waste grocery!

Τόσο οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής όσο και η μαζική κατανάλωση ανά το παγκόσμιο οδηγούν σε μια συσσώρευση απορριμμάτων, αποτελούμενα από πλαστικά μιας χρήσης, συσκευασίες και περιτυλίγματα φαγητών, καλαμάκια, ποτήρια, μπουκάλια κ.λπ.

Ό,τι χωράει η φαντασία, υπάρχει ήδη σε πλαστική μορφή. Τα πλείστα από αυτά τα προϊόντα δεν ανακυκλώνονται σωστά και ρυπαίνουν το περιβάλλον και τις πόλεις.”  

Οι αγορές τόσο της Κύπρου όσο και άλλων χωρών καθιστούν αδύνατη τη μη χρήση πλαστικού για τη συσκευασία προϊόντων, κάτι το οποίο οι ιδρυτές του agno grocery θεωρούν πως επιβάλλεται να αλλάξει. Στην Κύπρο ειδικότερα, η πρακτική των μηδενικών απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τηρηθεί: τα τρόφιμα ακόμη και αν δεν είναι συσκευασμένα, ακόμη και αν πωλούνται χύμα μπαίνουν σε πλαστικές σακούλες ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να βρει κανείς υγρά, καθαριστικά προϊόντα ή καλλυντικά, εκτός συσκευασίας. Προτεραιότητα του agno grocery είναι να παρέχει μια βιώσιμη εναλλακτική στα καθημερινά ψώνια, και να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων ανά νοικοκυριό. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μια ζωή 100% μηδενικών απορριμμάτων, αφού αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί, με όποια μέσα διαθέτει.  

Το agno zero waste grocery θα θέλαμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας φιλικής πρός το περιβάλλον αγοράς που θα συμβάλει στην πραγματοποίηση ενός μεγαλύτερου προτάγματος. Να απαλλαγούμε από πράγματα που δε μας είναι αναγκαία, να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγονται, να επαναχρησιμοποιούμε τα άδεια δοχεία, και να τα ανακυκλώνουμε όταν δε μας χρησιμεύουν πια. Κάθε προσπάθεια ενάντια στη ρύπανση από πλαστικό, όσο μικρή κι αν φαίνεται συνεισφέρει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια αειφόρα ανάπτυξη.

agno zero waste grocery (25 255048) Οδός Γλάδστωνος 59, Λεμεσός, 3040.

Μάθετε περισσότερα για το agno zero waste grocery, μέσω των σελίδων μας στο Facebook και στο Instagram:   
https://www.facebook.com/agnogrocery
https://www.instagram.com/agnogrocery

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close