Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Νέα εποχή στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας

Παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021

Παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου, το νέο λογότυπο της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας.

Η νέα εικόνα της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας (ΥΚΧ) εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που διεξάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) τον τελευταίο χρόνο, για διάσωση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διατήρηση της παράδοσης και των τεχνικών χειροτεχνίας, ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων ως χώρου επαγγελματικής σταδιοδρομίας με προοπτικές, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και ανάπτυξη του τομέα της χειροτεχνίας ως χώρου οικονομικής δραστηριότητας και εξωστρέφειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Υπουργός αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων δράσεων, πέραν της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΥΚΧ, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού που ολοκληρώθηκε και έχει τεθεί σε εφαρμογή, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. Όπως εξήγησε, προωθείται η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των δομών της Υπηρεσίας, ώστε αυτή να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας, η παροχή κινήτρων σε χειροτέχνες για να αυξήσουν την παραγωγή τους, η δημιουργία Μητρώου Κύπριων χειροτεχνών και σχεδιαστών για άμεση επικοινωνία, συνεργασία και προώθηση της δουλειάς τους, η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΥΚΧ και η δημιουργία e-shop, η ανακαίνιση του πωλητηρίου του Κέντρου Χειροτεχνίας, η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά.

Όσον αφορά στην καταγραφή των Κυπρίων χειροτεχνών και στη δημιουργία του Μητρώου, ξεκίνησε με τις κεντήτριες των Λευκάρων, με ταυτόχρονη έναρξη τον Μάρτιο του 2021 εργαστηρίων κεντητικής, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, όπου δύο κεντήτριες του λευκαρίτικου μεταλαμπαδεύουν τη τεχνογνωσία και την τεχνική του κεντήματος σε 10 νέες κεντήτριες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται.

Το 2022 τα εκπαιδευτικά προγράμματα, πρόσθεσε η κα Πηλείδου, θα εντατικοποιηθούν και θα διεξάγονται πλέον σε πιο επιστημονική βάση. Γι’ αυτό τον λόγο υπογράφηκε, τον περασμένο Ιούνιο, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΥΕΕΒ και Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρεις, σε πρώτη φάση, παραδοσιακές τεχνικές: την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική. Τα προγράμματα θα προσφέρονται από το ΥΕΕΒ μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου (ΑΝΑΔ). Η συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ η ΥΚΧ έχει ήδη εγκριθεί ως Πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και ως Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΑΝΑΔ.

Η Υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της εφαρμογής ενός πιλοτικού Σχεδίου Στήριξης Τεχνιτών Κεντητικής μέσω της ΥΚΧ. Όπως εξήγησε, η αναγκαιότητα του Σχεδίου έγκειται στη ραγδαία μείωση του ενεργού δυναμικού τεχνιτών κεντητικής. Εκτιμάται, σημείωσε, ότι την περίοδο ‘70 – ‘80 ασχολούνταν ενεργά με τη συγκεκριμένη τέχνη πέραν των 500 ατόμων, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 50 άτομα, με την πλειονότητά τους να είναι μεγάλης ηλικίας. Στόχος του σχεδίου, πρόσθεσε, θα είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού κεντήματος, αξιοποιώντας τις τεχνικές της Κύπρου που είναι καταχωρημένες στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας. Ανάμεσα στους στόχους είναι και η ανάπτυξη και βελτίωση του επιχειρείν από τους τεχνίτες του κλάδου. Ορίζοντας υλοποίησης του Σχεδίου είναι το 2022.

«Όραμά μας», κατέληξε η κα Πηλείδου, «είναι η προστασία, η αναβίωση, η ανάδειξη και η ανάπτυξη του τομέα της χειροτεχνίας, η εξωστρέφειά του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να επιτύχουμε χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων σας, των χειροτεχνών, των σχεδιαστών, των τοπικών αρχών και όλων όσοι συμφωνούν ότι η χειροτεχνία έχει μέλλον και προοπτική».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close