Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

6+1 λόγοι να πάμε στη Δορά τον Οκτώβριο

Παιδικό φεστιβάλ στο χωριό Δορά το σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021

Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές του βουνού Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Η πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Στην συντριπτική πλειονότητα τους τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, πάρα πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Κάνοντας μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού εντυπωσιάζεσαι και ξαφνιάζεσαι ευχάριστα με την όλη αρχιτεκτονική, με τα πετρόκτιστα σπίτια, τα γραφικά ανώγια και τα μακρινάρια, τις πλακόστρωτες λουλουδιασμένες αυλές με τα πιθάρια, τις ξύλινες πόρτες και τα ξωπόρτια που προσδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά και γοητεία.

Ανηφορίζοντας από την πλατεία βρίσκεσαι στην κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται το πάρκο Αγνοουμένων, που είναι αφιερωμένο στον αγνοούμενο της Δοράς Ανδρέα Σάββα.

Προχωρώντας την ανηφόρα αντικρίζεις από χαμηλά, να ορθώνεται στο μέσο του βουνού Κορδυλάς 500 περίπου μέτρα πιο πάνω από το χωριό, την εκκλησία της Παναγίας Φωτολάμπουσας της Δοράς. Φωτολάμπουσα ονομάστηκε γιατί η Παναγία αυτή έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει τις οποιεσδήποτε παθήσεις στα μάτια, αλλά και να αποκαθιστά το φως σ’ αυτόν που το έχασε. Το θέαμα από την αυλή της εκκλησίας είναι μαγευτικό και πανοραμικό.

Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, είναι πολλά αυτά που έχεις να δεις και να κάνεις στη Δορά Λεμεσού! Ωστόσο το Παιδικό Φεστιβάλ που προγραμματίζεται στο χωριό στις 24 Οκτωβρίου σού δίνει επιπλέον λόγους για να την επισκεφθείς! 

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η Δορά ετοιμάζει ένα υπέροχο Φεστιβάλ αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους, όπου θα λάβει χώρα από τις 10:30 π.μ. στην πλατεία του χωριού και θα περιλαμβάνει: Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραστάσεις από ταχυδακτυλουργό και μάγο καθώς και διάφορα παιχνίδια και φουσκωτά για τα παιδιά. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με γλυκά - λουκουμάδες. Επίσης οι ταβέρνες του χωριού θα προσφέρουν εδέσματα για όσους επιθυμούν.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα τηρούνται όλα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τι άλλο μπορώ να κάνω στη Δορά:

1.    Να επισκεφτώ το Μουσείο «Το Σπίτι του Βοσκού» και θα θαυμάσω αυθεντικά εκθέματα, εργαλεία και χρειώδη του βοσκού του περασμένου αιώνα.
2.    Να επισκεφτώ την έκθεση φωτογραφίας που δημιούργησε το Κοινοτικό Συμβούλιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Δοράς.
3.    Να περπατήσω στο Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Κορδυλάς» με τα υπέροχα σημεία θέας και την όμορφη διαδρομή στο βουνό Κορδυλάς.
4.    Να επισκεφτώ την εκκλησία Παναγίας Φωτολάμπουσας με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να θαυμάσω την πανοραμική θέα.
5.    Να περιδιαβώ στα στενά λιθόστρωτα του χωριού με τις χρωματιστές εξώπορτες και τις λουλουδιασμένες αυλές.
6.    Να δοκιμάσω και να αγοράσω τα τοπικά προϊόντα του χωριού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close