13-20 October 2021
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Οι γυναικείες ιστορίες της Μαρίας Χριστοφόρου σε μία έκθεση

Η 5η ατομική δουλειά τηςΜαρίας Χριστοφόρου έχει τίτλο«Women’s Stories» (γυναικείες ιστορίες).

Δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021

Ξεφεύγοντας από τις συμβατικές μορφές τέχνης, η καλλιτέχνιδα-εικαστικός Μαρία Χριστοφόρου και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων, παρουσιάζει την πέμπτη της έκθεση με τίτλο: «Women’s Stories» (γυναικείες ιστορίες).

Η Μαρία Χριστοφόρου προσεγγίζει ανατρεπτικά το θέμα της γυναικείας υπόστασης παρουσιάζοντάς την μέσα από αφηγήσεις γυναικών που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα, όπως ίσως μια γυναίκα καλλιτέχνις, με πολυσύνθετη προσωπικότητα και πολύπλευρους ρόλους, προσεγγίζει το θέμα αυτό.

Απελευθερώνοντας η Μαρία τον εαυτό της από τα στερεότυπα, περνά τα δικά της μηνύματα με μια διάθεση εξερεύνησης στον εικονικό και υπαρκτό κόσμο, η οποία αποπνέει θεατρική ατμόσφαιρα και συνδυάζει, με έναν πειρατικό τρόπο, νέες μεθόδους εικαστικής έκφρασης και προσέγγισης μέσα από την ψηφιακή τέχνη, 3D, 360 immersive video, μαζί με μουσική, μεικτά υλικά, κατασκευές, γλυπτική και performance.

Η πειραματική χρήση του immersive 360 degree video μεταφέρει ένα βήμα παραπέρα το storytelling (αφήγηση) στο Story experiencing (εμπειρία αφήγησης). Η εκβύθιση στον εικονικό κόσμο στοχεύει σε μια νέα εμπειρία γεμάτη πληθώρα συναισθημάτων που αποπνεύσει διάθεση αναθεώρησης και ανασύστασης.

Η έκθεση αποτελείται από πολλά project μαζί, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη γυναικεία υπόσταση.

Το πρώτο project είναι το corona haikus και η ιδέα άρχισε από δύο γυναίκες ακαδημαϊκούς, τη Δρα Sandra Gaudenzi και τη Sandra Tabares Duque, και εξελίχθηκε με 1000 και πλέον συμμετέχοντες από 30 χώρες. Καλλιτέχνες, ποιητές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών απ’ όλον τον κόσμο αισθάνονται ενωμένοι γιατί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον ίδιο εχθρό και μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα, φόβους, προβλήματα, ενώ βρίσκονται όλοι «εγκλωβισμένοι» στα σπίτια τους. Ο κυβερνοχώρος γίνεται εργαλείο έκφρασης και τους οδηγεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι εμπειρίας και αυτοεξέλιξης. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της πανδημίας covid-19, μοιράζεται μέσα από την καθημερινότητά του τρεις φωτογραφίες και μια ποιητική haiku σύνθεση. Η Μαρία ως μέλος του corona haikus project αλλά και ως co curator (συν-επιμελήτρια) βίωσε το project ως μια μορφή κάθαρσης και ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.

Το δεύτερο project είναι το immersive storytelling «Women’s stories» (γυναικείες ιστορίες), όπου ο χρήστης με QR code θα συνδεθεί με το κινητό του και θα προηγηθεί στην ιστορία. Παράλληλα, εάν επιθυμεί, μπορεί να βιώσει την εμπειρία με την χρήση VR helmet ή VR cardboard.

Το «Women's stories» είναι μια συναρπαστική αφήγηση που περιλαμβάνει 360 degree immersive βίντεο (βίντεο 360 μοιρών). Μέσα σε 8 λεπτά περίπου ο χρήσης μεταφέρεται από την Ελένη, στην Αντιγόνη, από τη γυναίκα στην αρχαιότητα στη σύγχρονη γυναίκα, το τώρα συνδέεται με το παρελθόν και σκιαγραφεί το μέλλον μέσα από ένα μαγικό ψηφιακό ταξίδι σε ένα καθηλωτικό περιβάλλον, όπου ο χώρος, ο χρόνος και οι ανθρώπινες αισθήσεις επαναπροσδιορίζονται, εξελίσσονται και αμφισβητούνται.

To τρίτο project «Leave the hens alone» «άφησε τις κότες ήσυχες» είναι ένα τρισδιάστατο ψηφιακό έργο τέχνης με ήχο και transition. Το έργο στοχεύει να απεικονίσει τον αγώνα των γυναικών για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων της κοινωνίας, όπως η γονιμότητα, το ζευγάρωμα…

Η παρέμβαση από performers, η συνύπαρξη εικονικού και υπαρκτού κόσμου, ο ήχος, η μουσική, οι κατασκευές, τα γλυπτά, οι διάφοροι συμβολισμοί με πρωταγωνιστή το κόκκινο φόρεμα, συμπληρώνουν το ένα το άλλο και δημιουργούν ένα ομοιογενές μείγμα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την αυτονομία τους.

Εγκαίνια την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021, στις 19.30, στο ΕΚΑΤΕ (Παιόνος 11, 1521 Λευκωσία, τηλ.: 22466426).
Διάρκεια: 13-20 Οκτωβρίου και ώρες λειτουργίας: 14-20 Οκτωβρίου: 17.00 - 21.00 και Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 18:00: workshop & round table discussion.

Μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται στο Nottingham Trent University, στον εικονικό κόσμο Second Life & στην Bergen National Academy of Art and Design.

Curator: Professor Duncan Higgins, UK, virtual world co-ordinator: Dr. Andrea Moneta, UK. Ηθοποιοί: Νικολέττα Χριστοφόρου & Αντρέι Κρουπά, Μαρία Μαργέτη, μουσική: Αντρέας Καμέρης. Συμμετέχοντες: Coronahaikus community, Dr. Sandra Gaudenzi, Sandra Tabares Duque & Άλεξ Τζαβέλλα.

Χορηγός: Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

* Όλα τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφάλειας για την πανδημία.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close