22 October 2021
Μουσική , Συναυλίες & Events

"Θυμήσου, σώμα…" του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου

Ο κύκλος τραγουδιών του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου στο Θέατρο Ριάλτο την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021

Ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο “Θυμήσου, σώμα…” του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου είναι βασισμένος στην ερωτική ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή. Μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια. 

Στα ερωτικά ποιήματα, τα οποία αποτελούν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από την μνήμη του σώματος δίνοντας στο σώμα μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση. Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό και πεπερασμένο, κάτι άψυχο, αλλά έμψυχο υλικό που έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή ακόμα και την επιθυμία του για το άλλο σώμα. 

O ερωτικός προσανατολισμός του ποιητή σε συνδυασμό με το χώρο και το χρόνο της ζωής του - τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου των αρχών του 20ου αιώνα - κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη. Το έντονο αίσθημα ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτική αλήθειας του, διαπνέουν τόσο τα ποιήματα όσο και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών “Θυμήσου, σώμα…”. Οι λέξεις που μεσουρανούν είναι: “Σώμα”, “Ηδονή”, “Επιθυμία”, “Ομορφιά”, “Αισθήσεις”. Σε εποχές ανέραστες που αναβιώνει ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, ή επιβάλλονται δια της βίας παντιοτρόπως, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.

Συμμετέχουν: Ευάγγελος Χριστοδούλου (φαγκότο),  Νάταλη Νεοφύτου (όμποε), Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο) και ο Γιώργος Καλογήρου (σύνθεση, ερμηνεία, αφήγηση). 

Ο Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε το 1981 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε το 2008 από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν χορδαίς» της Θεσσαλονίκης, με Δίπλωμα Βυζαντινής και Πτυχίο Παραδοσιακής Μουσικής, Λαούτο, Δημοτικό τραγούδι και Θεωρητικά.

Αποφοίτησε το 2005 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Πτυχίο Θεολογίας και από το Εθνικό Ωδείο της Λευκωσίας το 1999 με σπουδές στο Βιολί και στα Ανώτερα Θεωρητικά με τον Δημήτρη Πετρίδη. Μεταξύ των ετών 1989-1996  έκανε σπουδές Βιολιού με τη Γεωργία Ορφανού, ενώ παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη. 
Κυκλοφόρησε δύο προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, «Καλά το λεν για το φεγγάρι...» σε ποίηση κυπρίων ποιητών και σε στίχους του ιδίου και του Παναγιώτη Θωμά, και «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή. Έχει παρουσιάσει συνθετικές εργασίες σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη (“Τραγούδια καταστρώματος”), Γιάννη Ρίτσου (“Αποχαιρετισμός”) και Κώστα Μόντη (“Γράμματα στη μητέρα”). Έχει γράψει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές και συνεχίζει τη συνθετική εργασία στον τομέα της τραγουδοποιείας. 

Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 20.30 Ι Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια
: € 12 /10, E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App

Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45 - Δευτέρα με Παρασκευή 10:00 - 15:00. 
Επίσης, τις μέρες των παραστάσεων, δύο ώρες πριν την έναρξη τους. 
Παρακαλείται το κοινό όπως προσέρχεται έγκαιρα, έχοντας μαζί το Safe Pass του.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close