Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι παραδοσιακές γιορτές του Οκτώβρη που δεν πρέπει να χάσεις

Κι αυτόν τον μήνα παίρνουμε τα χωριά, απολαμβάνουμε τοπικά προϊόντα και φιλοξενία

Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς.

Ωστόσο τον Οκτώβριο γιορτές θα στηθούν και στις πόλεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μας.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

Γιορτή του Ζυμωτού Παλουζέ!
Ο ζυμωτός παλουζές...έχει πιο ωραία γεύση! Κατοχυρωμένος από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ο ζυμωτός ππαλουζές παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρασκευής του σε σχέση με τον συνηθισμένο ππαλουζέ (τη γνωστή μουσταλευριά) και συναντάται μέχρι τις μέρες μας στο χωριό Πάχνα. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι η διαδικασία παρασκευής ξεκινάει ζυμώνοντας αλεύρι και μουστάρι(ν), γι’ αυτό λέγεται και ζυμωτός. Οι οικοκυρές φτιάχνουν αρχικά ένα γλυκό ψωμί με το μουστάρι(ν) και στη συνέχεια το αραιώνουν για να γίνει χυλός και να καταλήξει στο ρευστό μείγμα του ππαλουζέ. Η διαδικασία αυτή προσδίδει στον παλουζέ μια ιδιαίτερη γεύση και υφή. Η παράδοση του ζυμωτού παλουζέ διατηρείται ακόμη στην Πάχνα, διότι οι Παχνιώτες που γνωρίζουν να τον φτιάχνουν παραδέχονται πως έχει μεγάλη διαφορά από τον ππαλουζέ που φτιάχνεται στην υπόλοιπη Κύπρο. 
>> Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, 2021, Κεντρική Πλατεία Πάχνας (καφενεία), 15.00.
 

Πάμε παραδοσιακά
Την ερχόμενη Κυριακή 3/10/21, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα διοργανώσει ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και κουλτούρας με μουσική και ψυχαγωγία με τίτλο «ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ».Μια ξεχωριστή εκδήλωση με μεγάλη ποικιλία προτάσεων φαγητού, καφέ και γλυκού στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ» που διοργανώνονται κάθε Κυριακή με σκοπό την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων! Αυτή την Κυριακή θα προσφέρονται επιλογές street food από διάφορους παραγωγούς της περιοχής, εναλλακτικές επιλογές (vegan) αλλά και παραδοσιακές γευστικές προτάσεις του τόπου μας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πλαισιώνεται από μουσική και χορό, ενώ περίπτερα τύπου street food θα βρίσκονται εκεί με πολλές γευστικές προτάσεις. Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιάζονται διάφορες παραδοσιακές τέχνες όπως η παρασκευή του παλουζέ, «μακαρονιών της σμίλας», χαρουπόμελου και απόσταξη των βοτάνων με την χρήση αποστακτήρα.  Όπως και κάθε Κυριακή, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα φρέσκα εδέσματα όπως ζεστό παλουζέ, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, φρέσκα χαλούμια, μείγματα μπαχαρικών, παστελλάκι, τσάι και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα! Όπως κάθε Κυριακή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και πολλά άλλα ολόφρεσκα τοπικά προιόντα και εδέσματα».
>> Κυριακή 3 Οκτωβρίου, υπαίθριος χώρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, Άγιος Θεόδωρος, 10.00-16.00. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείστε με το 99 151358.

Το Κοιλάνι ετοιμάζεται για τη (διαφορετική) γιορτή του παλουζέ
Ένα από τα πιο όμορφα Κρασοχώρια της Λεμεσού, το Κοιλάνι, αποφάσισε να γιορτάσει φέτος διαφορετικά τη γιορτή του παλουζέ! Εξ ου λοιπόν και το πρώτο Σάββατο του Οκτώβρη (2 του μήνα), ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου μας προσκαλούν για μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με δωρεάν παλουζέ. Η όλη εκδήλωση αφιερώνεται στα Αφάμια τα οποία δυστυχώς λόγω των μέτρων κατά του περιβόητου κορωνοϊού δεν θα διοργανωθούν φέτος, ωστόσο πραγματοποιείται μία διαφορετική γιορτή, με θέατρο σκιών και μουσική βραδιά, αλλά και άφθονο, δωρεάν παλουζέ. Εξάλλου, τα Αφάμια, μία γιορτή που σχετίζεται με τον τρύγο και την παραγωγή του κρασιού, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επισκεφθούμε το χωριό, να δοκιμάσουμε το ντόπιο κρασί και τις νοστιμιές και να γνωρίσουμε την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κοιλάνι προσκαλεί ντόπιους και ξένους να έρθουν στο χωριό να γευτούν ζεστό παλουζέ, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, να επισκεφτούν τα οινοποιεία του χωριού και να περάσουν μία όμορφη μέρα.
Δες το πρόγραμμα, εδώ
>> Σάββατο 2 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 19.00.

Κάθε Κυριακή θα πηγαίνουμε στο Φοινί για παλουζέ
Το Φοινί είναι ένα χωριό με ιστορία, με παράδοση, γνωστό σε όλη την Κύπρο και τον κόσμο για την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα Πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού, τον καταρράκτη της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα Λουκούμια του. Αυτό το πολύ όμορφο και ενδιαφέρον χωριό φιλοδοξεί να γίνει γνωστό πλέον και για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Κι επειδή Φθινόπωρο χωρίς παλουζέ στο Φοινί δεν γίνεται, το ΣΚΕ Φοινιού κάθε Κυριακή πρωί ξεκινώντας από αυτήν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, θα φτιάχνει παραδοσιακό παλουζέ στην Πλατεία Κέντρου Νεότητος Φοινιού. Ο παλουζές θα διατίθεται προς πώληση για τη στήριξη της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων & Αναπήρων Φοινιού. Λόγω μεγάλης ζήτησης, παρακαλείσθε όπως κάνετε παραγγελίες εκ των προτέρων.
>> Για παραγγελίες επικοινωνήστε στα γραφεία του ΣΚΕΦ: τηλ.: 96349216 & ske_foini@hotmail.com. 

Γιορτή της Τσακκιστής Ελιάς
Ο πολιτιστικός Όμιλος Παλμός Επισκοπής διοργανώνει και φέτος τη Γιορτή της Τσακκιστής Ελιάς. Η κοινότητα που έχει τη δική της παράδοση τόσο για τις ελιές της όσο και για το παραδοσιακό τσάκκισμα, μας προσκαλεί να τιμήσουμε τη γιορτή της. Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να αναβιώσουν τα ήθη και έθιμα της κοινότητας. Πάμε να φάμε, να πιούμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε με το μουσικό σχήμα Levare Band και να θυμηθούμε μαζί τα ήθη και τα έθιμα μας. Συνδιοργανωτές: Αθλητικός Σύλλογος Κούριον Επισκοπής και το Σωματείον Προσφύγων Οθέλλος Επισκοπής.
>> Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, προαύλιο του Σωματείου "Κούριον Επισκοπής' στις 20.00. Κρατήσεις: 99181948.

Παρασκευή παραδοσιακού παλουζέ και σουτζούκκου
Περνώντας από το χωριό Χανδριά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Κυπερούντα, κάνε στάση στο Οικογενειακό Κέντρο Η Πλατεία Των Κέδρων. Εκεί τις Κυριακές του Οκτώβρη αλλά και την αργία της 28ης Οκτωβρίου θα παρακολουθήσεις τη διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού σουτζιούκκου αλλά και του παλουζέ στο Χαρτζίν από την κυρία Σκευούλα και φυσικά θα τα απολαύσεις και τα δύο!  Δοκίμασε λοιπόν ζεστό παλουζέ στις 3,10,17,24 και 28 Οκτωβρίου στις 11.00. 
>> Κυριακές 3, 10, 17, 24 & Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, Οικογενειακό Κέντρο Η Πλατεία Των Κέδρων, Χανδριά, επ. Λεμεσού. Για Κρατήσεις: 99036224 (Στέλλα).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close