Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα μοναδικό εκκλησάκι στο χωριό, με πάνω από 3000 ολάνθιστες γλάστρες στην αυλή του

Ένα μοναδικό σημείο στο όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021

Η Πλατανιστάσα, είναι το μικρό όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς, με τη μακραίωνη ιστορία και τα απαράμιλλης ομορφιάς μνημεία του. Ένα αμιγές ελληνικό χωριό, της επαρχίας Λευκωσίας, στην καρδιά της κακοτράχαλης της γης, της ηρωογεννήτρας Πιτσιλιάς, στη βόρεια πλευρά του Τροόδους. Απέχει από τη Λευκωσία, αν θα πάει κανείς από τον δρόμο Λευκωσίας-Περιστερώνας-Ορούντας-Κάτω Μονής-Γεφυριού Παναγιάς, 58 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα, αν θα πάρει τον δρόμο Λευκωσίας – Ανθούπολης – Αγροκηπιάς- Γεφυριού Παναγιάς.

Εκεί λοιπόν στο κέντρο του χωριού, το λεγόμενο «Μέσα χωριό», στο ύψωμα, βρίσκεται η μεγάλη εκκλησία της κοινότητας Πλατανιστάσας, αφιερωμένη στον Αρχιστράτηγο των επουρανίων Δυνάμεων, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και ειδικότερα, στο εν Χώναις θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που η Εκκλησία μας, το εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου. Η εκκλησία αυτή, κτίσμα του 19ου αιώνα, στη θέση που βρισκόταν άλλη μικρότερη, κατάγραφη από αγιογραφίες, του 15ου περίπου αιώνα και που την κατεδάφισαν οι πρόγονοί μας, μη γνωρίζοντας την αξία της, είναι ξυλόστεγη και ανακαινίσθηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1916.

Στην αυλή της, βρισκόταν και το κοιμητήριο του χωριού μέχρι το 1941, όπου κτίσθηκε το σημερινό κοιμητήριο και μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά όσων βρίσκονταν θαμμένοι στην αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο τέμπλο της εκκλησίας αυτής και τις εξαίρετες φορητές εικόνες του, που οι περισσότερες είναι του 1883.

Ωστόσο, αυτό που θα τον εντυπωσιάσει επίσης είναι και κατάφυτη αυλή της, η οποία είναι στολισμένη με 3000 γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια που τα φροντίζει ο πάτερ Γεώργιος Κούρρης.

Αξίζει σίγουρα να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε αυτόν τον υπέροχο κήπο όσο είναι ανθισμένος! 


Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close