Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

25 πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το weekend

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο έφτασε έτοιμο να μας χαρίσει διασκέδαση, ξεκούραση, χαλάρωση, θεάματα και πολλές εκδηλώσεις. Μόνο που αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε σαββατοκύριακο αλλά το τελευταίο του μήνα. Εξ ου κι εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα θα γεμίσουν αυτές τις μέρες το πρόγραμμά σου!

Αν ωστόσο θέλεις να πας σε μια από τις κινηματογραφικές αίθουσες του νησιού, εδώ θα βρεις όλες τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αλλά κι αυτές που συνεχίζουν να παίζουν!

Παράλληλα, μην ξεχάσεις, να φτιάξεις πρόγραμμα για την έξοδο της 1ης Οκτωβρίου, η οποία φέτος είναι Παρασκευή χαρίζοντάς μας ένα υπέροχο τριήμερο.

«Οικογένεια Clown» 
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αγλατζιάς, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση – κλόουν, σε σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Ναταλίας Παναγιώτου. Η πόρτα ανοίγει και η ιστορία ξεκινά... Η Οικογένεια Clown μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι από όπου φυσικά δεν λείπουν τα ευτράπελα. Σύντομα έρχεται στον κόσμο το μωρό τους. Αυτό φέρνει ιδιαίτερη χαρά στην οικογένεια που ξεκινά τις "απαραίτητες προετοιμασίες". Πρόκειται για ένα clown duo που χρησιμοποιεί τη μέθοδο του επινοημένου θεάτρου με έντονη σωματικότητα και φαντασία με στόχο να μας επανασυστήσει τον θεσμό της οικογένειας αλλά και τις διαφορετικότητες που παρουσιάζει κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Ερμηνεύουν: Ναταλία Παναγιώτου, Μοχάμεντ Αουάντ. Χρησιμοποιείται μια φανταστική γλώσσα που μπορεί να γίνει κατανοητή από όλους.
>> Πλατεία Παλιάς Αγλαντζιάς, 19:00. Είσοδος Ελεύθερη. Για Κρατήσεις: 22462058.

Μαρινέλλα & Μάριος Φραγκούλης
Αυτό είναι το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς! Δύο κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας υπόσχονται ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι. H Μαρινέλλα και ο Μάριος Φραγκούλης θα εμφανιστούν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής. Ήταν κάτι που συζητούσαν και οραματίζονταν εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους θα γίνεται πράξη. Θα απολαύσουμε λοιπόν κλασικά τραγούδια που αγάπησε όλη η Ελλάδα και μουσικές που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Μαρινέλλα και Μάριος Φραγκούλης δίνουν την χαρά και την δύναμη στο κοινό τους, με το μοναδικό τους ρεπερτόριο και την ασύγκριτη σκηνική τους ενέργεια.
>> Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός, 21.00.
>> Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, Σχολή Τυφλών, Λευκωσία, 21.00. 

Θούριος του Ρήγα» & «9η Ιουλίου» του Μιχάλη Χριστοδουλίδη
Η Μητρόπολη Ταμασού συνεχίζει την όμορφη παράδοση που έκτισε τα τελευταία χρόνια για προσφορά στον πολιτισμό με μια σειρά εκδηλώσεων που θέμα έχουν τα «200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης». Η εν λόγω συναυλία θα έχει σολίστ τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, Κύρο Πατσαλίδη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου  και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.
>> Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, ανοικτό θέατρο της Μητροπόλεως Ταμασού στο Επισκοπειό στη Λευκωσία, 20.00. Είσοδος €10.

Ο Αθανάσιος Διάκος και ο Καραγκιόζης καντηλανάφτης
Η Μητρόπολη Ταμασού συνεχίζει την όμορφη παράδοση που έκτισε τα τελευταία χρόνια για προσφορά στον πολιτισμό με μια σειρά εκδηλώσεων που θέμα έχουν τα «200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης». Το προσεχές Σάββατο στη σκηνή θα παρουσιαστεί το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη σε έργο του Ευγένιου Σπαθάρη «Ο Αθανάσιος Διάκος και ο Καραγκιόζης καντηλανάφτης», με τον Γιάννη Νταγιάκο.
>>Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, ανοικτό θέατρο Μητροπόλεως Ταμασού, Επισκοπειό, Λευκωσία.  Είσοδος €5.

Παιχνίδι προσανατολισμού
Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Αμμοχώστου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Αμμοχώστου, στo πλαίσιo της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, #BeActive2021,διοργανώνουν παιχνίδι προσανατολισμού στο CyHerbia Botanical Park & Labyrinth. Δημιούργησε τη δική σου ομάδα (μέχρι 4 άτομα σύνολο), και έλα μαζί μας να περάσουμε μία όμορφη, διασκεδαστική και συναρπαστική ημέρα, μέσα σε 2000 τ.μ. πράσινου λαβύρινθου για ένα διαφορετικό παιχνίδι γνώσεων που θα διεξαχθεί στις 10:00-13:00 το πρωί, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να ασκηθούμε, να περάσουμε καλά αλλά και να μάθουμε τι προσφέρεται από την Ευρώπη για τους/τις νέους/ες μέσω ενός συμμετοχικού και διασκεδαστικού παιχνιδιού. *Οι πρώτες 3 ομάδες, θα κερδίσουν έπαθλο.
>>  Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, CyHerbia Botanical Park & Labyrinth, Αυγόρου, 10.00-13.00.

Καίτη Γαρμπή
Μετά από ένα καλοκαίρι διαφορετικό αλλά συνάμα γεμάτο και ποικιλόμορφο, το Nava Seaside, το απόλυτο καλοκαιρινό σποτ του Πρωταρά, ήρθε η ώρα να μας αποχαιρετήσει... Πλησιάζει λοιπόν η στιγμή να ολοκληρώσει μια αρκετά επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν, και αποφάσισε να το κάνει με μία μεγάλη συναυλία. Προσκεκλημένη για να κλείσει τη σεζόν, είναι η δημοφιλής και ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό Καίτη Γαρμπή, η οποία θα μας ταξιδέψει με τις πολύ αγαπημένες και διαχρονικές της επιτυχίες, αλλά και τα πιο πρόσφατά της τραγούδια.. Μια συναυλία που θα μας ξεσηκώσει και θα μας επιτρέψει να χαρούμε το καλοκαίρι για λίγο ακόμα! Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθούν στο ΚΕΠΑ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ για την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών σε άπορους φοιτητές. 
>> Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, Nava Seaside, Πρωταράς, 21.00-02.00. 

Φεστιβάλ Βραβευμένων Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους EFA Shorts
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και η Brave New Culture σε συνεργασία με το ARTos House, προσκαλούν για 15η συνεχή χρονιά, τους λάτρεις των ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βραβευμένων Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους EFA Shorts. Το πρόγραμμα EFA Shorts αποτελείται από  μια επιλογή 10 ταινιών μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίες έχουν προταθεί για βράβευση προς την Ακαδημία, από τα 24 σημαντικότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης. 
Μάθε περισσότερα, εδώ
>> Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Στέγη Χορού Λεμεσού, Ανδρέα Δρουσιώτη 17, Λεμεσός 3040 (Πλατεία Ηρώων), 20.00. Πληρ. 25 340 618 / www.dancehouse.com.cy.

Woyzeck από το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», παρουσιάζει σε επίσημη πρώτη την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8.30 μ.μ., το σκοτεινό δράμα του  Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ, (Woyzeck) που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Η ομάδα των συντελεστών ακολουθεί το νήμα που άφησε ο συγγραφέας και επιχειρεί να απαντήσει στο επιτακτικό του ερώτημα: Πόσο πρέπει να παγώσει κανείς, για να πάψει επιτέλους να κρυώνει; Eπί σκηνής οι ηθοποιοί: Θανάσης Γεωργίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Βασιλική Κυπραίου, Δρόσος Σκώτης.
>> Πρεμιέρα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες: 22818999 & 99621845.
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. & Κυριακή στις 6.30 μ.μ., μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2021
 

Δωρεάν ποδηλατική ξενάγηση στη Λευκωσία
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Λευκωσίας #visitnicosia, σε συνεργασία με τους «Ποδηλάτες Λευκωσίας» διοργανώνουν δωρεάν ποδηλατικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ride the Capital». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις γειτονιές της Λευκωσίας και να έρθουν κοντά στην φύση, συνδυάζοντας την ξενάγηση με την ποδηλασία. 
>> Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 (ιστορικοί πυρήνες Καϊμακλί – Αγλαντζιά) 16:30 – 19:00.

Γιώργος Νταλάρας
Στο πλαίσιο του 5ου Αγροτικού Φεστιβάλ Πολιτισμού ο Γιώργος Νταλάρας θα παρουσιάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο με νέα τραγούδια και τραγούδια σταθμούς από την πλούσια δισκογραφία του και τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Επί σκηνής τους συνοδεύουν 10 εξαιρετικοί μουσικοί που «ντύνουν» τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους: Νίκος Ζέρβας πιάνο, Γιώργος Μάτσικας μπουζούκι, κιθάρα Βασίλης Κορακάκης μπουζούκι, Θανάσης Σοφράς μπάσο Χρήστος Ζέρβας κιθάρα, Μάνος Γρυσμπολάκης ακορντεόν Ηλίας Μαντικός κανονάκι, Γρηγόρης Συντρίδης τύμπανα Νίκος Σαμαράς τρομπέτα, μπουζούκι, μπαγλαμά Στράτος Σαμιώτης κρουστά ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ Γιώργος Νταλάρας.
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο, Λεμεσός.

«Το περιστατικό της Μαντλέν» στο Εγκώμιο
Μια ιλαροτραγωδία του Jeton Neziraj. Μια οικογένεια Ρομά, εκδιωγμένη από τη Γερμανία αναζητεί στο χαοτικό Κόσοβο, το μέρος που θα αποκαλέσει σπιτικό της. Η κόρη τους, η Mαντλέν, βρίσκει παρηγοριά την σκληρή περίοδο της προσαρμογής της σε μια ακόμα αφιλόξενη χώρα, αλληλογραφώντας με τη φίλη της Κάτια. Μια μέρα, το κορίτσι πέφτει σε μια λακκούβα του δρόμου, που έχει ανοίξει μια κατασκευαστική εταιρεία και άφησε αφύλακτη. Ενώ η μικρή βρίσκεται σε κώμα, παλεύοντας για τη ζωή της, ο πατέρας της, πασχίζει να βρει δικαιοσύνη και μια άκρη για να σώσει τη ζωή της αλλά συναντά, πιο πολύ από ποτέ, την αδιαφορία, τον συστημικό ρατσισμό και τις προκαταλήψεις για τη φυλή του από όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Το Θέατρο Τσέπης γιορτάζει τα 10 χρόνια ζωής με ένα έργο-σταθμό για την αγάπη που μπορεί «να γίνει» ο άνθρωπος. Η 23η του παραγωγή κορυφώνει την «Τριλογία του Κοσόβου» και μας υπενθυμίζει πως, στην τελική, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το διακύβευμα που καλούμαστε να σώσουμε και για να το κάνουμε πρέπει να επιστρέψουμε στην τρυφερότητα και το «μαζί».
>> Παρασκευή 24, Σάββατο 25, Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.30. 

Η Ψιλικατζού
Η Ψιλικατζού της Κωνσταντίνας Δελημήτρου στήνει ξανά το μαγαζάκι της για μερικές επιπλέον παραστάσεις στη Λεμεσό. Μια Ψιλικατζού μας αφηγείται την ιστορία της μέσα από το μαγαζάκι της. Μας μιλάει για τις εικόνες της καθημερινότητάς της, εικόνες μιας Ελλάδας που αναγνωρίζουμε κάπως σφιγμένοι επειδή προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει. Έτσι με μπόλικες δόσεις χιούμορ μαθαίνουμε για τους τύπους των πελατών, την ξενοφοβία, το ρατσισμό αλλά και για το προσωπικό της δράμα. Τον  δρόμο προς τη μητρότητα! Με έναν πολύ ανθρώπινο, αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο βγάζει από μέσα της όλα εκείνα που νιώθει και σπάει τη σιωπή για ένα θέμα-ταμπού, την υπογονιμότητα. Το έργο ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Δημήτρη Καρατζιά και σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου. Τα  σκηνικά υπογράφει η Έλενα Κοτασβήλι, τα κοστούμια ο Αντρέας Αντωνίου, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Αλεξάντερ Γιότοβιτς και τα video ο Γιώργος Αλεξάνδρου. Βοηθός σκηνοθέτη η Νίκη Παύλου. Την Ψιλικατζού ερμηνεύει η πολυτάλαντη Μαρίνα Βρόντη. Μαζί της επί σκηνής η Άνθη Κάσινου.
>> Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, Θέατρο της ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Πληροφορίες: 25877827.

Τρέχουμε για τη Ζωή
Η φιλανθρωπική αθλητική ημερίδα «ΕΥ ΖΗΝ Τρέχουμε για τη Ζωή» πραγματοποιείται στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των Λεμεσίων, της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης της Κύπρου. Η ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μαχήτριας της ζωής, Θέκλας Αυγουστή, διοργανώνεται από το Δήμο Λεμεσού και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμιάντου, σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Σωματείο ΕΥ ΖΗΝ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:30 το πρωί από το Πολυδύναμο και Εκθεσιακό Κέντρο Αμιάντου, και στον Αγώνα αναμένεται να συμμετάσχουν αθλητές, απλοί πολίτες, οικογένειες και παιδιά. Ο  αγώνας «ΕΥ ΖΗΝ Τρέχουμε για τη Ζωή» περιλαμβάνει πέντε διαδρομές:  OSHEE Αγώνας Δρόμου 12KM, MUSKITA Αγώνας Δρόμου 5KM, ΤΕΠΑΚ Οικογενειακός Αγώνας Δρόμου 3KM, Συμβολικός Αγώνας ΑΜΕΑ σε τροχοκαθίσματα και παιδικός Αγώνας Δρόμου 1KM και 600m. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κυπριακή φύση και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό περίπατο στο μονοπάτι μελέτης της φύσης, «Λούματα των Αετών». Δεν υπάρχει καθορισμένο αντίτιμο εγγραφής στους αγώνες. Οι συμμετέχοντες μπορούν να κάνουν τη δική τους εισφορά μέσω της ιστοσελίδας του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org/donation-product ή με τη διάθεση κουπονιών.  Όλες οι εισφορές και τα έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων θα δοθούν στον ΠΑΣΥΚΑΦ για την ενίσχυση των Υπηρεσιών και Προγραμμάτων του.
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Πολυδύναμο και Εκθεσιακό Κέντρο Αμιάντου, 09.30. Πληρ. 77771986.

Τζιύλα το οικολογικά
Η Νεολαία Οικολόγων επιστρέφει δυναμικά με συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, με την εκστρατεία “Τζιύλα το οικολογικά”! Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 17:00 στο Δημοτικό Πάρκο Λευκωσίας, πλησίον Βουλής Αντιπροσώπων (https://goo.gl/maps/y7AtjA5LKgsfcBtp9). Θα προηγηθεί βόλτα με τα ποδήλατα στο κέντρο της Λευκωσίας, η οποία θα ξεκινήσει η ώρα 16:30 από το Δημοτικό Πάρκο Λευκωσίας (πλησίον Βουλής Αντιπροσώπων) και θα καταλήξει στο ίδιο σημείο. Στο χώρο του πάρκου θα υπάρχει μουσική και ενημερωτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν το κυκλοφοριακό στην Κύπρο και τι προτείνουμε εμείς ως λύσεις. Ταυτόχρονα, θα μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις της Νεολαίας Οικολόγων και του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Φέτος, τζιυλούμεν το οικολογικά, βιώσιμα τζιαι με ασφάλεια! Απαραίτητη για τη συμμετοχή η προσκόμιση safepass (rapid test ή PCR 72 ωρών, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης 6 μηνών).
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, Δημοτικό Πάρκο Λευκωσίας, πλησίον Βουλής Αντιπροσώπων, 17.00.

Ρόουζ
Έρχεται μια καθηλωτική θεατρική παράσταση στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια. Η ιστορία της “Ρόουζ” γραμμένη από τον Μάρτιν Σέρμαν σε συνδυασμό με την σπαρακτική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, που ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο, δημιουργούν ένα τελικό αποτέλεσμα που καθηλώνει τον θεατή! Η συγκινητική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγέωργος, σε μετάφραση Μιμής Ντενίση, δίνει την ευκαιρία στη σπουδαία ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη για ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενη μια 80χρονη Εβραία η οποία ανατρέχει στο ταξίδι της ζωής της, ξεδιπλώνοντας το παρελθόν της. Σχολιάζει με ευαισθησία, συγκίνηση αλλά και χιούμορ όσα συνέβησαν δίπλα και μέσα της σε μια ολόκληρη ζωή: Τα νεανικά της χρόνια στην Ουκρανία, το πέρασμα στην Πολωνία λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ολοκαύτωμα, τη φυγή στην Αμερική και την καινούρια ζωή. Mια ζωή δεκαετιών με πολλές κοινωνικές αλλαγές. 
>> Παρασκευή 24, Σάββατο 25, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, Σατιρικό Θέατρο, 20:30. Εισιτήριά Tickethour.

Παραμύθι ν' αρκινήσει... στο Θέατρο Μασκαρίνι
Μετά την επιτυχία των παραστάσεων «Μικρός Πρίγκιπας» και «Ο Τζακ και η φασόλια...αλλιώς», η δημιουργός Βασιλική Ανδρέου-με μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών- επανέρχεται με μια καινούρια παράσταση βγαλμένη από την κυπριακή λαϊκή παράδοση. Τρία λαϊκά παραδοσιακά κυπριακά παραμύθια ζωντανεύουν στη σκηνή, σε μια ευφάνταστη παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες που υπόσχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Στην παράσταση παρουσιάζονται τα κυπριακά λαϊκά παραμύθια «Οι τρεις τεμπέληες», «Η Πεντάμορφη» και «Ο φοητσιάρης Παναής», ειδικά διασκευασμένα για την θεατρική σκηνή από τον Μάριο Στυλιανού. Μέσα από την σοφία των λαϊκών μας παραμυθιών, η παράσταση μεταφέρει σημαντικά μηνύματα και αξίες στα παιδιά και θυμίζει στους μεγάλους πράγματα που ίσως να έχουν ξεχάσει.  Η παράσταση είναι επιχορηγημένη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
>> Πρεμιέρα Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 15.00, & Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, 11.00, θέατρο Μασκαρίνι, Λευκωσία. 

Παύλος Παυλίδης
Ο Παύλος Παυλίδης έρχεται για μια και μοναδική εμφάνιση στην Κύπρο μας και σκοπεύει να «ροκάρει» μέχρι τελικής πτώσης, να μας «ταρακουνήσει» και να μας «ξεσηκώσει» με τις μεγάλες επιτυχίες του. Ο γνωστός Έλληνας μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, συστήθηκε στο κοινό ως κιθαρίστας της ροκ μπάντας “Μωρά στη Φωτιά”, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες της διάσημης ροκ μπάντας “Ξύλινα Σπαθιά” της οποίας ήταν frontman και στιχουργός. 
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, DownTown Live, Λευκωσία, 21.00.

Dystopia
Το θεατρικό έργο της Μαριάννας Παφίτη, είναι πρωτότυπο, μέρος της τριλογίας Dystopia και αποτυπώνει τη σχέση μιας γυναίκας με αναπηρία, με τον φροντιστή της. Εν μέρει βιωματικό, το κείμενο διερευνά τα όρια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όταν η καθήλωση είναι μόνιμη και η εξάρτηση από το πρόσωπο του φροντιστή αναγκαία και υποχρεωτική. Η εξιστόρηση της εξαρτητικής σχέσης ασθενούς – φροντιστή επιτρέπει στην ηρωίδα τη συνεχή αναγωγή στο παρελθόν της, το οποίο αναδεικνύεται τελειωμένο, απρόσιτο, απλησίαστο, ουτοπικό, εν μέρει λογοτεχνικό. Στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την τωρινή δύσκολη κατάστασή της, η ηρωίδα καταφεύγει στο μοναδικό εργαλείο που διαθέτει για να κατανοεί τον κόσμο και τη λειτουργία του, τη λογοτεχνία. Το κείμενο διαλέγεται με τη σπουδαία «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Η συνεχής προβολή της ανάγκης της ηρωίδας για έξοδο από το σπίτι, από τον εγκλεισμό που προκαλεί η αναπηρία, γίνεται η αφορμή για να προβληθεί η σχέση του ανθρώπου με αναπηρία με τον κοινωνικό περίγυρο. Είναι, πράγματι, η διαφορετικότητα της αναπηρίας αποδεχτή; Είναι η κοινωνία της Κύπρου εξοικειωμένη με την εικόνα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες φροντιστών;». Το κείμενο της παράστασης είναι ηχογραφημένο εξαιτίας της αναπηρίας της ηθοποιού, αναπηρία η οποία δεν επιτρέπει την απομνημόνευση μεγάλων κειμένων. Η σκηνοθετική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στη διαφορετικότητα της αναπηρίας, ρέπει προς ένα υβριδικό θεατρικό είδος, το οποίο υποχρεωτικά καθηλώνει την κίνηση των ηθοποιών και προβάλλει την αέναη κίνηση του Λόγου ως της μόνης παράστασης.
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. Πληροφορίες /Ταμείο: 77777745 Εισιτήρια: €12/10 Ι E-ticket: www.rialto.com.cy, RialtoApp.

Πάμε για παλουζέ στο Φοινί
Το Φοινί είναι ένα χωριό με ιστορία, με παράδοση, γνωστό σε όλη την Κύπρο και τον κόσμο για την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα Πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού, τον καταρράκτη της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα Λουκούμια του. Αυτό το πολύ όμορφο και ενδιαφέρον χωριό φιλοδοξεί να γίνει γνωστό πλέον και για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Κι επειδή Φθινόπωρο χωρίς παλουζέ στο Φοινί δεν γίνεται, το ΣΚΕ Φοινιού κάθε Κυριακή πρωί φτιάχνει παραδοσιακό παλουζέ στην Πλατεία Κέντρου Νεότητος Φοινιού. Ο παλουζές θα διατίθεται προς πώληση για τη στήριξη της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων & Αναπήρων Φοινιού. Λόγω μεγάλης ζήτησης, παρακαλείσθε όπως κάνετε παραγγελίες εκ των προτέρων.
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Φοινί, επ. Λεμεσού. Για παραγγελίες επικοινωνήστε στα γραφεία του ΣΚΕΦ: τηλ.: 96349216 & ske_foini@hotmail.com. 

Κυριακές στην ύπαιθρο
Την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα παρουσιάσει την παρασκευή του Παλουζέ, ένα απο τα πιό συνηθισμένα κυπριακά εδέσματα φτιαγμένο από μούστο που έχει την τιμιτική του τον μήνα αυτόν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ» που διοργανώνονται κάθε Κυριακή με σκοπό την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Άννα Κοσμά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας «Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 9.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. προγραμματίζεται η τέταρτη σε σειρά εκδήλωση, με θέμα «Παλουζές Του Σεπτέμβρη» και προσκαλεί όλους σας να επισκεφθείτε τον υπαίθριο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον Άγιο Θεόδωρο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε απο κοντά όλη την διαδικασία της παρασκευής του παλουζέ αλλά και του σουτζιούκου η οποία είναι εξίσου απολαυστική με την πλούσια, γλυκιά γεύση τους. Οι επισκέπτες  επίσης θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να περνούν στην κλωστή τα αμύγδαλα και τα καρύδια αλλά και να δουν απο κοντά το «βούττημα» της κλωστής στον παλουζέ. Σίγουρα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ζεστό παλουζέ όπως θα βγεί απο το καζάνι! Όπως κάθε Κυριακή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και πολλά άλλα ολόφρεσκα τοπικά προιόντα και εδέσματα». Η σειρά εκδηλώσεων θα συνεχιστεί με διαφορετικό θέμα κάθε επόμενη Κυριακή  απο τις τις 9.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. στον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον Άγιο Θεόδωρο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021, με χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια του Σχεδίου Επιχορήγησης Εκδηλώσεων που αφορούν σε Οινογαστρονομιά και Τοπικά Προιόντα που διοργανώνονται στην Κύπρο μέσω του Πργράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis). 
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, υπαίθριος χώρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, Άγιος Θεόδωρος, Λάρνακα. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείστε με το 99 151358.

Φεστιβάλ Αγίας Νάπας
Η πρώτη επίσημη ημέρα του Φεστιβάλ (Παρασκευή 24/09) σηματοδοτείται με τη συναυλία με τίτλο «Καράβι στολισμένο» από τους γνωστούς καλλιτέχνες Γεωργία Νταγάκη, Δέσποινα Ολυμπίου και Κούλη Θεοδώρου, οι οποίοι θα προβούν σε μία περιδιάβαση στον μουσικό πλούτο της Ελλάδος όπου θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών με ειδική αναφορά στη Κρήτη. Η συναυλία θα αρχίσει στις 8.00μ.μ. Στις 7.45μ.μ θα προηγηθεί ένα χορευτικό σεργιάνι με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τα Χορευτικά Συγκροτήματα «Κίμων» Ξυλοτύμπου και Δήμου Αγίας Νάπας. Σημαντική είναι και η παρουσία της Φιλαρμονικής της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, η οποία από τις 7.00μ.μ-7.30μ.μ θα παιανίζει μουσική και τραγούδια γύρω από το κυκλικό κόμβο του Μεσαιωνικού Μοναστηριού.

Τη συναυλία «Όμορφη Πόλη Αγία Νάπα», η οποία είναι ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο ΄Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη καθώς και τη χορευτική παράσταση «Οι Μούσες από τη Σχολή Χορού της ΄Ελενας Ττόφα περιλαμβάνει η δεύτερη βραδιά (Σάββατο 25/09). Στη συναυλία η οποία αρχίζει στις 9.00μ.μ ο δημοφιλής ΄Ελληνας τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος μαζί με τις Κύπριες τραγουδίστριες Μαρία Βαρδάκη και Μαριάννα Χατζηχρίστου θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με σπουδαία τραγούδια του καταξιωμένου συνθέτη, τους οποίους θα συνοδεύει 8μελές μουσικό σχήμα υπό τη διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη.

Το πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ (Κυριακή 26/9) περιλαμβάνει τη μεγάλη συναυλία του αγαπημένου ερμηνευτή Παντελή Θαλασσινού με τον γενικό τίτλο «Του ΄Ερωτα παιδεμοί», μία ανθολογία με τραγούδια του έρωτα από την παράδοση μέχρι τους μεγάλους ΄Ελληνες δημιουργούς. Μαζί με το σπουδαίο καλλιτέχνη συμμετέχουν η Λίζα Θεοφάνους και συνοδεύει 7μελές μουσικό σχήμα υπό τη διεύθυνση του Άδμητου Πιτσιλλίδη.

Πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ, σημαντικές και ενδιαφέρουσες θα είναι οι εκθέσεις, οι οποίες πηγάζουν από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών καθώς και έκθεση γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η έκθεση του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου». Θα λειτουργεί επίσης ως εκθεσιακός χώρος, το Λαογραφικό Μουσείο – Αγροτόσπιτο, στο προαύλιο του οποίου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών αγροτικών και γεωργικών ασχολιών και θα παρουσιάζονται επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεχτική, αγγειοπλαστική και άλλα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την υπόδειξη Safe Pass.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close