Τέχνη

"Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή": Μπορείς ακόμα να θαυμάσεις αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση

Διαθέσιμη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021

«Αυτή την ιστορία θέλουμε στα σχολεία μας»· «Tαξίδι στον χρόνο, στον τόπο μας, που μας θρέφει και μας γεμίζει την ψυχή!»· «Εξαιρετική περιδιάβαση στον χρόνο. Μας έλειψε πολύ το αλησμόνητο ξενοδοχείο. Ελπίζουμε στην αξιοποίησή του»· «Ιστορική αναδρομή και πολιτιστική κληρονομιά αποτυπώνονται μέσα από τεχνολογικά μέσα που βοηθούν στην κατανόηση. Εξαιρετική!»· «Ευχόμαστε ο κάθε Κύπριος να επισκεφθεί αυτή την έκθεση όπου ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής ιστορίας ξεδιπλώνεται. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!»

Διαβάζοντας μερικά από τα σχόλια του βιβλίου επισκεπτών της έκθεσης Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή μπορεί κανείς να διακρίνει τα γνωρίσματα εκείνα που συνέθεσαν την επιτυχία της.

H πολυσυζητημένη έκθεση, που διοργανώνεται από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Κέντρο αριστείας CYENS, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού, αφού ξένοι και ντόπιοι την επισκέπτονται καθημερινά με σκοπό να βιώσουν αυτή τη μοναδική μουσειακή εμπειρία. 

Η έκθεση ξετυλίγει την ιστορία του Λήδρα Πάλας από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας πτυχές τόσο της νεωτερικότητας στην Κύπρο όσο και της κοσμοπολίτικης Λευκωσίας. Παράλληλα, ανασύρει μνήμες από την ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, με το εμβληματικό ξενοδοχείο να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Μέσα από σύγχρονες διαδραστικές τεχνολογίες, οι επισκέπτες αποκομίζουν μια ξεχωριστή εμπειρία: η ιστορία και οι χώροι του ξενοδοχείου «ζωντανεύουν» γύρω τους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας, μπορεί κανείς να «συμμετέχει» στο τελευταίο γεύμα που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο στις 15 Αυγούστου 1960, γιορτάζοντας μια σημαντική ιστορική στιγμή: την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. 

Παρατηρώντας τους επισκέπτες της έκθεσης διαπιστώνει πως οι παλαιότεροι θυμούνται, συγκινούνται, νοσταλγούν· από την άλλη, οι νεότεροι έλκονται από τη θεματική και «διψούν» να μάθουν πώς ήταν το πολυτελές Λήδρα Πάλας πριν από 70 και πλέον χρόνια, ταξιδεύοντας σε μια νοητή γραμμή του χρόνου που ξεκινά από τη δημιουργία του ξενοδοχείου και καταλήγει στις μέρες μας.

Αυτήν τη μουσειακή εμπειρία ενισχύουν επίσης τόσο φυσικές ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της έκθεσης και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και ποικίλες διαδικτυακές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, που προσφέρουν στους ενδιαφερομένους περισσότερα στοιχεία από την πολυκύμαντη ιστορία του Λήδρα Πάλας.

Η έκθεση όμως δεν τελειώνει εδώ. Όλες αυτές οι συναρπαστικές αφηγήσεις και ιστορίες που περιβάλλουν το ξενοδοχείο συγκεντρώθηκαν σε μια πλούσια σε δοκίμια και φωτογραφικό υλικό έκδοση, στη συγγραφή της οποίας συνεισέφεραν ακαδημαϊκοί και ερευνητές, προσεγγίζοντας το Λήδρα Πάλας από διαφορετικές οπτικές. 

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την ευγενική παραχώρηση φωτογραφιών, αντικειμένων και ποικίλου τεκμηριωτικού υλικού από ιδρύματα, οργανισμούς, φορείς και ιδιώτες συλλέκτες, αλλά και από εκείνους που εργάστηκαν και έζησαν στο Λήδρα Πάλας. 

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η Αντιγόνη Ηρακλείδου και η Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η έφορος Μαρία Πατσαλοσαββή. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.leventismuseum.org.cy ή τις σελίδες Facebook και Instagram: @leventismuseum.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2021
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Διοργανωτές: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και Κέντρο Αριστείας CYENS

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close