Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τρώμε ζεστό παλουζέ σε 3 παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό

Σημείωσε τις ημερομηνίες και τα φεστιβάλ και έφυγες για χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του μούστου, εξ ου κι εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ.

Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. 

Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντήσεις κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια.

Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα σου τις πιο κάτω ημερομηνίες:

Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε:

Το Κοιλάνι ετοιμάζεται για τη (διαφορετική) γιορτή του παλουζέ
Ένα από τα πιο όμορφα Κρασοχώρια της Λεμεσού, το Κοιλάνι, αποφάσισε να γιορτάσει φέτος διαφορετικά τη γιορτή του παλουζέ! Εξ ου λοιπόν και το πρώτο Σάββατο του Οκτώβρη (2 του μήνα), ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου μας προσκαλούν για μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με δωρεάν παλουζέ. Η όλη εκδήλωση αφιερώνεται στα Αφάμια τα οποία δυστυχώς λόγω των μέτρων κατά του περιβόητου κορωνοϊού δεν θα διοργανωθούν φέτος, ωστόσο πραγματοποιείται μία διαφορετική γιορτή, με θέατρο σκιών και μουσική βραδιά, αλλά και άφθονο, δωρεάν παλουζέ. Εξάλλου, τα Αφάμια, μία γιορτή που σχετίζεται με τον τρύγο και την παραγωγή του κρασιού, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επισκεφθούμε το χωριό, να δοκιμάσουμε το ντόπιο κρασί και τις νοστιμιές και να γνωρίσουμε την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κοιλάνι προσκαλεί ντόπιους και ξένους να έρθουν στο χωριό να γευτούν ζεστό παλουζέ, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, να επισκεφτούν τα οινοποιεία του χωριού και να περάσουν μία όμορφη μέρα.
Δες το πρόγραμμα, εδώ
>> Σάββατο 2 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 19.00.

31η Γιορτή του Παλουζέ στη Λόφου
Το πιο όμορφο απόγευμα θα το  ζήσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού. Στη Λόφου βέβαια και στον πιο "γλυκό" θεσμό!  Στην "31η Γιορτή του Ππαλουζέ στη Λόφου" που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 3:30 μ.μ. στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λόφου. Η γιορτή διοργανώνεται εις μνήμη του μακαριστού Σάββα Θεοφάνους. Απολαύστε δωρεάν ζεστό ππαλουζέ μέχρι τις 6 μ.μ. και διασκεδάστε με πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα με το "Παραδοσιακό Λαογραφικό Εργαστήριο Χορών Κονιών" και τη Δημοτική Χορωδία Ύψωνα. Μια γιορτή ιδιαίτερα φιλική για τα παιδιά με παιδική γωνιά, και το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών. Για τους ευρυμαθείς θα υπάρχει έκθεση για την ιστορία του κρασιού.  Αν πεινάσατε ή διψάσετε θα υπάρχουν περίπτερα φαγητών και ποτών στον χώρο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Επίτροπος ορεινών κοινοτήτων κ Κώστας Χαμπιαούρης. Διοργανωτές: Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου, Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου και Επιτροπή Γυναικών Λόφου.  
Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, Λόφου, επ. Λεμεσού, 15.30.

Κάθε Κυριακή θα πηγαίνουμε στο Φοινί για παλουζέ
Το Φοινί είναι ένα χωριό με ιστορία, με παράδοση, γνωστό σε όλη την Κύπρο και τον κόσμο για την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα Πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού, τον καταρράκτη της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα Λουκούμια του. Αυτό το πολύ όμορφο και ενδιαφέρον χωριό φιλοδοξεί να γίνει γνωστό πλέον και για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Κι επειδή Φθινόπωρο χωρίς παλουζέ στο Φοινί δεν γίνεται, το ΣΚΕ Φοινιού κάθε Κυριακή πρωί ξεκινώντας από αυτήν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, θα φτιάχνει παραδοσιακό παλουζέ στην Πλατεία Κέντρου Νεότητος Φοινιού. Ο παλουζές θα διατίθεται προς πώληση για τη στήριξη της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων & Αναπήρων Φοινιού. Λόγω μεγάλης ζήτησης, παρακαλείσθε όπως κάνετε παραγγελίες εκ των προτέρων.
>> Για παραγγελίες επικοινωνήστε στα γραφεία του ΣΚΕΦ: τηλ.: 96349216 & ske_foini@hotmail.com. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close