Cine News , Κινηματογράφος

Μόλις δημιουργήθηκε ένα νέο σινεμά κάτω από τ' αστέρια!

Βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης στην καρδιά της επαρχίας Αμμοχώστου.

Δημοσιεύτηκε στις 09 Σεπτεμβρίου 2021

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο υπαίθριος κινηματογράφος που κατασκευάστηκε εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης.
Πρόσθεσε ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8.30 το βράδυ, στο τέρμα της οδού Δημητράκη Χριστοδούλου και θα τελεστούν σε συνεργασία του Δήμου Δερύνειας, της Ιταλικής Πρεσβείας και του Famagusta Avenue Garage. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα προβληθεί η ταινία της Rosa Barba «Inside the Outset: Evoking a Space of Passage».

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως «ο Δήμος Δερύνειας, σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλο-γερμανίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba, προώθησαν τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της νεκρής ζώνης. Το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το  Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας», είπε και πρόσθεσε πως «με τη συγκεκριμένη χορηγία υλοποιήθηκε το έργο που αποτελείται από γλυπτές αμφιθεατρικές κερκίδες με εκσκαφή στη γη και οθόνη προβολών».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «η Rosa Barba είναι πολύ γνωστή καλλιτέχνις στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο, η οποία εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της νεκρής ζώνης, καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου.  Μετά την ολοκλήρωσή του ο υπαίθριος κινηματογράφος θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας για να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία διαφόρων πολιτιστικών και δικοινοτικών προγραμμάτων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «σύμφωνα με τους συντελεστές, το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Evoking an Architecture of Passage”, δηλαδή “Προκαλώντας μια αρχιτεκτονική του περάσματος”.  Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το υπαίθριο σινεμά και την ταινία που θα προβληθεί το βράδυ των εγκαινίων, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο ελληνιστικό ναυάγιο στον Μαζωτό και πάνω από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου».

Η συγκεκριμένη ιδέα συνέχισε «ξεκίνησε από την καλλιτέχνιδα Rosa Barba με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, ώστε οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές. Όπως ανέφερε η κ. Barba είναι μια εικόνα που θα αντιπαραβάλλεται στις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας».

Όσον αφορά στην κατασκευή του υπαίθρου κινηματογράφου, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «η καλλιτέχνις επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του σινεμά στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας αποφεύγοντας τη χρήση ξένων υλικών και τα  μόνα ξένα υλικά είναι η οθόνη και το σύστημα αποχέτευσης. Το μόνο ορατό μέρος πάνω από το έδαφος, θα είναι η μεταλλική κατασκευή της οθόνης, κάτι που αποτελεί μια εκπληκτική αρχιτεκτονική τεχνική που επιτρέπει στο θέατρο να αντέξει στο περιβάλλον για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σημείωσε ακόμα ότι «όραμα της Rosa Barba ήταν ο χώρος να γίνει σημείο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και όλων των Κοινοτήτων του νησιού, ενώ πρόθεση της ήταν να τονίσει τη δυνατότητα της τέχνης να δημιουργεί χώρους αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης».

Πηγή: City
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close