News , Guide

Η "ΑΚΤΗ" σκοπεύει να καθαρίσει και φέτος τις ακτές μας

Βοήθησε και εσύ την πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ

Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2021

Επαναλαμβάνεται και φέτος τον Σεπτέμβριο η πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για τον καθαρισμό των ακτών και της Κύπρου γενικότερα από τα σκουπίδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η δράση της ΑΚΤΗΣ #potavristou θα επαναληφθεί και φέτος μετά την επιτυχία που είχε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Ο κάθε πολίτης, η κάθε παρέα μπορεί να ποταβριστεί εκεί που βρίσκεται, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω του, να τα μετρήσει και να ανεβάσει αριθμό σκουπιδιών και φωτογραφία είτε στην εφαρμογή Clean Swell είτε να στείλει μήνυμα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της ΑΚΤΗΣ με το #potavristou», αναφέρεται.

Όλο τον Σεπτέμβρη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, όλοι μπορούν να δείξουν ότι θέλουμε ακτές χωρίς σκουπίδια, πάρκα και ποτάμια χωρίς σκουπίδια, τη ζωή μας χωρίς σκουπίδια, με τη συμμετοχή μας στο #potavristou.

Η δράση  #potavristou πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Όπως αναφέρεται, το 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Ocean Conservancy διοργάνωσε Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη των δέκα πιο καινοτόμων δράσεων καθαρισμού ακτών για το 2019. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν εκατοντάδες προτάσεις από 130 και πλέον χώρες. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με μια υποψηφιότητα που περιλάμβανε το #potavristou και επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες παγκόσμια.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το #potavristou διοργανώθηκε  μόνο για ένα Σαββατοκύριακο , όπου συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα, «που μάζεψαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.

Η δράση μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το 2019, επαναλήφθηκε το 2020, με διάρκεια όλο τον Σεπτέμβριο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα: 2016 εθελοντές συμμετείχαν και έστειλαν τα δεδομένα τους, από 187 τοποθεσίες στην Κύπρο και 20 τοποθεσίες στο εξωτερικό. Συλλέχθηκαν 12 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά. Επίσης έγιναν 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗΣ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close