News , Guide

Διαδικασία εμβολιασμού με 3η δόση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

Ποιοι μπορούν να λάβουν την 3η δόση

Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2021

Παρά την απόφαση και την έναρξη του εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων ατόμων με 3η δόση εμβολίου κατά της COVID-19, στόχος του Εμβολιαστικού Προγράμματος παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού ηλικίας άνω των 12 ετών.

Οι ομάδες εμβολιασμού που θα μπορούν να λάβουν κατά προτεραιότητα και 3η δόση στο παρόν στάδιο, έχουν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν σε:

      i.         Διαμένοντες και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας

     ii.         Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

    iii.         Επαγγελματίες υγείας

   iv.         Άτομα σε ανοσοκαταστολή / με ανοσοανεπάρκεια

Η χορήγηση της 3ης δόσης με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αφορά σε άτομα τα οποία έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με δύο δόσεις (άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca). Ενισχυτική δόση δεν εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν πάρει το εμβόλιο της Johnson and Johnson. Η 3η δόση θα χορηγείται έξι (6) μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ατόμων αυτών με τη 2η δόση -δηλαδή έξι μήνες μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης.

Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές, η 3η δόση θα χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις (4) εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τη 2η δόση και με τρόπο ώστε να μην συμπίπτει με τον χρόνο χορήγησης της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους.

Ο εμβολιασμός των ατόμων που θα τύχουν κατά προτεραιότητα εμβολιασμού με 3η δόση θα γίνεται σταδιακά και με βάση τις δυνατότητες όσον αφορά στη διαδικασία εμβολιασμού. Δυνατόν εμβολιασμός να πραγματοποιείται σε πέραν της μιας ομάδας παράλληλα. Θα ακολουθηθεί για κάθε μια από τις πιο πάνω ομάδες ως βασική αρχή, η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί κατά τον αρχικό εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα:

      i.         Διαμένοντες και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας:

Με κινητές μονάδες οι οποίες θα επισκεφθούν τους οίκους ευγηρίας κατόπιν συνεννόησης με τις Υπεύθυνες Επισκεπτριών Υγείας κάθε Επαρχίας.

    ii.         Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών:

Με διευθέτηση ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Η δυνατότητα για κάθε ηλικία θα δίνεται σταδιακά, αρχίζοντας από τις πιο μεγάλες ηλικίες. Ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, καθώς και οι ηλικίες που θα αφορά σε κάθε περίπτωση, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όσον αφορά τα άτομα ηλικίας 65 ετών και κάτω, σημειώνεται ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα για την χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου σταδιακά, σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού ολοκληρωθεί η υλοποίηση της 1ης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

   iii.         Επαγγελματίες υγείας:

Με εμβολιασμό κατόπιν διευθέτησης ραντεβού κατά ομάδες επαγγελματιών υγείας, υποδομές υγείας, κλπ. Όσον αφορά στις υποδομές υγείας, προτεραιότητα (αν υπάρξει τέτοια ανάγκη) θα δοθεί στα άτομα που εργάζονται στα νοσηλευτήρια ή θαλάμους με ασθενείς COVID-19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ και Τμήματα Ασθενοφόρων (ανεξαρτήτως από νοσηλεία COVID). Η χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνει στα νοσηλευτήρια με τον ίδιο τρόπο που έγινε και ο αρχικός εμβολιασμός.

   iv.         Άτομα με ανοσοκαταστολή/ανοσοανεπάρκεια:

Αφορούν στις πιο κάτω ομάδες ασθενών:

  • Σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες
  • Με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
  • Με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
  • Άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια
  • Άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS
  • Άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων. Όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνης, αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση >10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεδνιζολόνης) για 1 μήνα το τελευταίο εξάμηνο.

Ο εμβολιασμός των ατόμων που αναφέρονται στο σημείο (iv) πιο πάνω θα γίνεται σταδιακά, κατόπιν τηλεφωνικής διευθέτησης ραντεβού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close