Cyprus Eating Awards , Τα highlights

"Four hands" στα φετινά Cyprus Eating Awards

Δυο Έλληνες σεφ σηκώνουν μανίκια και μαγειρεύουν για μας ένα άκρως απολαυστικό μενού

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2021

Eίναι στο dna των Cyprus Eating Awards να παρουσιάζουν στο πλαίσιο των τελετών απονομής διαφορετικές όψεις της γαστρονομίας, την πολυμορφία της και τις τελευταίες τάσεις που την εξελίσσουν και την ανανεώνουν.

Εξ ου λοιπόν και κάθε χρονιά, τους προσκεκλημένους των Cyprus Eating Awards περιμένει ένα gala dinner με πιάτα και μενού υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, τα Cyprus Eating Awards δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μενού της βραδιάς, στα πιάτα που θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους αλλά και στην ποιότητα των υλικών. Για να επιτευχθεί όμως ένα σπουδαίο μενού χρειάζεται κι ένας εξαιρετικός σεφ. Έτσι, κάθε χρόνο το μενού των βραβείων υπογράφουν σπουδαίοι και διακεκριμένοι Κύπριοι και Ελλαδίτες σεφ.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφενός μεν, γιατί φέτος τα βραβεία θα φιλοξενηθούν πάνω στο κύμα, στο εντυπωσιακό Nissos Beach House στη Λεμεσό. Τα βραβεία παρουσιάζει και φέτος η Nespresso και στηρίζει η Τράπεζα Κύπρου. 

Αφετέρου δε γιατί και φέτος, το «Check in Cyprus» πρωτοπορεί παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Κύπρο το concept των «4 Hands», καλώντας δύο διακεκριμένους Έλληνες σεφ, για δημιουργήσουν από κοινού ένα μοναδικό μενού, με άρωμα μεσογειακό.

Οι καταξιωμένοι σεφ Νίκος Καραθάνος και Γιάννης Μπαξεβάνης σηκώνουν μανίκια και μας ετοιμάζουν ένα μενού πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα από Μεσόγειο! 

Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα!

Γιάννης Μπαξεβάνης
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Σεφ στην Κρήτη, έμαθε δίπλα στις γιαγιάδες τα μυστικά της κρητικής φύσης και των καταπληκτικών άγριων χόρτων. Έτσι ξαναέφερε στα πιο απαιτητικά τραπέζια ξεχασμένα προϊόντα (όπως χαρούπι, σταμναγκάθι, τράγος, φρέσκο πρόβειο γιαούρτι κ.λπ.) Μαζεύει ο ίδιος τα χόρτα στα βουνά και το αλάτι από τα βράχια. Το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί, με όλο και περισσότερα βραβεία: επανειλημμένα βραβεία «καλύτερη Ελληνική Γαστρονομία», βραβείο «καλύτερο εστιατόριο εκτός πρωτεύουσας», βραβείο «Chef de l’Avenir» από την Académie Gastronomique Internationale (Διεθνή Γαστρονομική Ακαδημία), αν και ο ίδιος εκτιμά πάνω απ’ όλα το βραβείο «Chef της Χρονιάς» που το κοινό του απένειμε, δύο φορές μάλιστα.

Υπήρξε σεφ στα «Elounda Bay», «Elounda Beach», «Grecotel Mykonos Βlue», «Grand Resort Lagonisi», «Hytra», «Γιορτή Μπαξεβάνη», στην κουζίνα του εστιατορίου «Ελιά» στο Ντουμπάι, το οποίο διακρινόταν συνέχεια από το περιοδικό Time-Out ανάμεσα στα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια του Εμιράτου κ.ά.

Γαστρονομικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό, ταξίδεψε για το ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) στα Ενωμένα Έθνη, υπό της ελληνικής προεδρίας, στο Fouquet’s στο Παρίσι, στα «Culinary Institutes of America» στο San Francisco και στη Νέα Υόρκη κ.λπ.

Είναι chef Consultant του πανέμορφου εστιατορίου ΑΡΚ στην Γλυφάδα, chef στον όμιλο Μαμιδάκη, στο Minos Beach στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου προτείνει στους ξένους επισκέπτες να τρώνε μόνο τοπικά προϊόντα. Διευθύνει, επίσης, εκτός άλλων εστιατορίων την κουζίνα “6 Κλειδιά” στο Πήλιο.

Στην Ελβετία, στο «Lausanne-Palace», παρουσίαζε επί 11 χρόνια το Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας με εξαιρετική ανταπόκριση τόσο από το κοινό όσο και τα ελβετικά ΜΜΕ. 

Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια, διοργανώνει 10 μέρες ελληνικής γαστρονομίας στο μυθικό «Gtsaad Palace» στην Ελβετία. 

Παρουσιάζει ελληνικά προϊόντα στην παγκόσμια κορυφαία Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων «Ecole Hotellière de Lausanne», ενώ είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του ελβετικού διαγωνισμού «Grand Prix Joseph Favre» υπό την προεδρία του chef ***Michel Troisgros (2016) και του chef ***Guy Savoy (2018) 

Παράλληλα, ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, ξεκινά πριν από πολλά χρόνια τα μαθήματα μαγειρικής για παιδιά σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την «κακοφαγία», υποστηρίζοντας ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γαστρονομική εκπαίδευση.

Νίκος Καραθάνος
O Νίκος Καραθάνος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και όπως έχει πει ξεκίνησε τη μαγειρική από σπόντα.

Στα 27 του έγινε ο νεότερος στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας και γαστρονομίας που κατάφερε να πάρει αστέρι Michelin. Η θητεία του στις κουζίνες περιλαμβάνει το Βαρούλκο, τη Σπονδή, τη Χύτρα, την Cookoovaya, το Hoocut, το Vittoria Gati, ενώ από τον Δεκέμβριο είναι executive chef στο κιουζίν και ιδιοκτήτης και chef στο Vορμα κιουζίν, την catering εκδοχή του. Φέτος, έχει αναλάβει όλο το κομμάτι του consultant στο εστιατόριο Kazarma στη Μύκονο.

Όσον αφορά στην μαγειρική του φιλοσοφία είναι πάντα αυτή με την οποία ανδρώθηκε και για την οποία βραβεύτηκε με Χρυσούς Σκούφους και αστέρια Michelin, δηλαδή να παρουσιάζει τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας αλλιώς, με ένα twist, με τη δική τουφιλοσοφία και τεχνική. Εξάλλου, μετά από 20 χρόνια μέσα στις κουζίνες και με τις συνεργασίες που έκανε με τα καλύτερα εστιατόρια, όπως η Χύτρα, η Γαλάζια Χύτρα, η Cookoovaya, έχει κατασταλάξει ότι αυτό που θέλει πραγματικά είναι να μαγειρεύει την ελληνική κουζίνα αλλιώς. 

Η εμπειρία του στις κουζίνες του εξωτερικού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την εξάχρονη θητεία με τον chef Jerome Serres. Δούλεψε στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας τα τελευταία 20 χρόνια (16 χρυσούς σκούφους), ενώ τώρα είναι consulting chef σε εστιατόρια σε Αθήνα, Μύκονο, Σουηδία και Γερμανία.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close