Εκδρομές να πας , Guide

Έχεις πολλούς λόγους για να επισκεφθείς τον Κάθηκα και το φθινόπωρο

Ο Κάθηκας εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες του ακόμα και το φθινόπωρο

Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2021

Διατηρώντας την παραδοσιακή του γοητεία, το χωριό έχει κατοικίες που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα και χρησιμεύουν ως χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ έχει επίσης πολλές παλιές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες.

Ο Κάθηκας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Πάφου και σίγουρα κάθε περίοδο διακοπών περιλαμβάνεται δικαίως στις επιλογές των Κυπρίων ως ένας κορυφαίος προορισμός. Από το πρωί σταματώντας για ένα καφεδάκι, στον δρόμο από Πέγεια προς Πόλη Χρυσοχούς, το μεσημέρι για ένα γρήγορο σνακ ή ένα δροσιστικό ποτό και τη νύκτα για καλό κυπριακό παραδοσιακό φαγητό σε μιαν από τις πολλές και διακεκριμένες του ταβέρνες ο Κάθηκας περιλαμβάνεται στα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί ένας τουρίστας που θα βρεθεί στην επαρχία της Πάφου.

Το όνομά του
Διατηρώντας την παραδοσιακή του γοητεία το χωριό έχει κατοικίες που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα και χρησιμεύουν ως χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ έχει επίσης πολλές παλιές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Το μικρό καταφύγιο γαϊδουριών συμπληρώνει περαιτέρω τον αυθεντικό χαρακτήρα του χωριού. Ο Κάθηκας είναι ένα από τα χωριά παραγωγής κρασιού στην περιοχή της Πάφου. Το όνομά του λέγεται ότι προέρχεται είτε από τον αρχικό ιδιοκτήτη, είτε από το ρήμα «να καθίσει», λόγω της αντίληψης ότι το χωριό, όταν το αντικρίζει κανείς από απόσταση, φαίνεται ότι «κάθεται» σε μια επίπεδη τοποθεσία.

Η κοινότητα του Κάθηκα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μπει για τα καλά στον χάρτη ενδιαφέροντος ντόπιων και ξένων για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως, λόγου χάριν, η τοπική γαστρονομία, το κυπριακό κρασί, ο αγροτουρισμός, οι ποδηλατικές ημιορεινές διαδρομές, το πάρκο γαϊδουριών κ.ά. Ο Κάθηκας ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Λαόνας. Η γεωγραφική του θέση και η εγγύτητά του με πολλά σημεία ενδιαφέροντος της Επαρχίας συμβάλλει καταλυτικά στο να επιλέξει ένας επισκέπτης τον Κάθηκα για τη διαμονή του.

Ο Κάθηκας με τα πλακόστρωτα δρομάκια του και την πέτρα να κυριαρχεί στα περισσότερα αρχοντικά του παραδοσιακού του κέντρου ταξιδεύει νοερά το μυαλό όσων έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί σε μια Κύπρο από τα παλιά, μια Πάφο και μια ύπαιθρο από τότε που η φιλοξενία ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των χωριών μας. Η αυθεντικότητα και η ζεστασιά στην Κύπρο τού χθες ήταν διάχυτη στη συμπεριφορά των κατοίκων. Αυτός είναι ο Κάθηκας, ζεστός, φιλόξενος, παραδοσιακός και γεμάτος χρώματα. Ένα χωριό με πετρόκτιστα σπιτάκια, που δένουν αρμονικά με τη φύση καθιστώντας το έναν προορισμό με εμπειρίες που πρέπει να επισκεφθείς και να ζήσεις.

Το κλίμα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα στοιχεία που δημιουργούν ειδοποιό διαφορά στην κοινότητα. Το υψόμετρο του Κάθηκα, που πλησιάζει τα 700 μέτρα, δεν έχει εκείνη την αποπνικτική υγρασία των παράλιων περιοχών και το βράδυ, κυρίως το Καλοκαίρι αλλά ακόμη καο το Φθινόπωρο, είναι ιδανικό για διανυκτέρευση.

Το κρασί και ο Κάθηκας
Εκτός από το κλίμα, ο Κάθηκας τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστός και για το… κλήμα του. Όπως σωστά αντιληφθήκατε, μιλάμε για το κρασί του και τις μικρές οικογενειακές οινοβιομηχανίες, τα τοπικά οινοποιεία των οποίων πλέον η φήμη και τα αποτελέσματα έφτασαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Βραβευμένα κρασιά σε τοπικούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς έχουν ετικέτες οινοποιείων του Κάθηκα, κάτι που οι κάτοικοι διαφημίζουν με μεγάλη υπερηφάνεια.

Τα κρασιά που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Λαόνας χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως δροσερά, με σταθερή γεύση κι ένα λεπτό άρωμα που τα καθιστά τα καλύτερα λευκά κρασιά που παράγονται στο νησί. Όσον αφορά το κόκκινο κρασί, η περιοχή παράγει επίσης μερικά από τα καλύτερα, χάρη στη σπάνια και αρχαία ποικιλία σταφυλιού Μαραθεύτικο, όπως αναφέρει και στην σελίδα του το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ο Κάθηκας μαζί με τις κοινότητες Μεσόγη, Τσάδα, Στρουμπί, Ακουρδάλεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ίνεια, Δρούσεια, Πόλη Χρυσοχούς και Πέγεια περιλαμβάνονται σε μιαν από τις οργανωμένες οινικές διαδρομές του νησιού μας που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφθεί, τόσο για να απολαύσει ένα brunch μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, όσο και για να απολαύσει το κρασάκι του σε ένα όμορφο μέρος της περιοχής την ώρα του ηλιοβασιλέματος, με χαλί τον Ακάμα και θέα τη θάλασσα.

Μοναδική παράδοση η μεταφορά του Τιμίου Σταυρού
Κάθε χρόνο το Πάσχα, ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, οι κάτοικοι του Κάθηκα εδώ και δεκαετίες παραμένουν πιστοί στην παράδοση με την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού. Το έθιμο της αναπαράστασης τηρείται στην κοινότητα από το 1965.

Τον σταυρό κάθε χρόνο κουβαλάει στην πλάτη του ο κοινοτάρχης του χωριού ξεκινώντας από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας. Το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε όταν ο ιερέας του Κάθηκα, Σάββας Παπασάββας, είχε μεταβεί τα Ιεροσόλυμα και είχε παρακολουθήσει ανάλογη αναπαράσταση. Η αναπαράσταση του εθίμου γίνεται κάθε χρόνο θέμα στα Μέσα Ενημέρωσης και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ταξιδεύει- και με την βοήθεια των αποδήμων του Κάθηκα – σε όλο τον Ελληνισμό, από την Αμερική, την Μεγάλη Βρετανία μέχρι και την Νότιο Αφρική ή την Αυστραλία.

Η παράδοση και η γαστρονομία
Τα τελευταία χρόνια οι ταβέρνες του Κάθηκα κέρδισαν τους απανταχού καλοφαγάδες όλης της Κύπρου και όλους όσοι ιεραρχούν ψηλά τον συνδυασμό καλό φαγητό-παράδοση-ποιότητα και περιβάλλον.

Χαρακτηριστικότερο της επιτυχίας τους είναι ότι πλέον ο αριθμός τους πλησιάζει να γίνει διψήφιος, αν δεν έγινε ήδη, την στιγμή που άλλες κοινότητες όχι μόνο στην Πάφο, αλλά παγκύπρια, παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή, λόγω επισκεψιμότητας, έστω και μια ταβέρνα.

Διάβασε ακόμαΚάθηκας, το χωριό με τις 8 ταβέρνες

Οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης στον Κάθηκα, αξιοποιώντας τα πολλά καλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, «εκμεταλλεύτηκαν», ανάμεσα σε άλλα, δύο πράγματα που προσφέρει απλόχερα ο Κάθηκας: τη φιλοξενία και τα αγνά και φρέσκα προϊόντα. Με αγάπη στο επάγγελμα, με σεβασμό στον επισκέπτη, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ταβερνών της περιοχής έδωσαν στον κόσμο ένα ιδανικό αποτέλεσμα που καθιστά τον Κάθηκα must προορισμό για οικογενειακή εξόρμηση το βράδυ σ’ ένα γραφικό πετρόκτιστο περιβάλλον που προσφέρει ηρεμία και ξεκούραση.

Διαμονή, αγροτουρισμός και πολυτελείς επαύλεις
Η διαμονή σίγουρα ολοκληρώνει το παζλ των αναζητήσεων ενός επισκέπτη στον Κάθηκα. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι γραφικές περιοχές και οι παραδοσιακές ταβέρνες, οι κοντινές θεματικές διαδρομές που μπορούν να σας οδηγήσουν στην Πέγεια και τον Ζωολογικό Κήπο, το Λατσί και το Blue Lagoon, την Παναγιά και το μοναστήρι της, ή την Κρήτου Τέρρα και τον γνωστό καταρράκτη θέλουν φυσικά και διαμονή. Ο Κάθηκας συνδυάζει τα πάντα. Έχεις την πολυτέλεια να επιλέξεις ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, αλλά και μια έπαυλη πολυτελείας. Μπορείς να βρεις αρχοντικό πετρόκτιστο ανώγι με καμάρες και εσωτερική αυλή, αλλά και πολυτελή πετρόκτιστη έπαυλη με πισίνα και «άκοπη» θέα τον Ακάμα.

Στον Κάθηκα μπορείς να κάνεις τα πάντα, από το να απολαύσεις ποδόσφαιρο με παγωμένη μπύρα μαζί με τους ντόπιους Βρετανούς στην πλατεία του χωριού ή να πιεις καφέ και να φας γλυκό του κουταλιού ή λουκούμι της Γεροσκήπου δίπλα από την Παναγία Ευαγγελίστρια, που δεσπόζει του κέντρου του χωριού από το 1835.

Πηγή: Pafospress

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close