22 September 2021
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«Το Θαύμα της Άννι Σάλιβαν» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, επιστρέφει στο Σατιρικό Θέατρο

Ένα έργο - ύμνος στη ζωή και στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη

Δημοσιεύτηκε στις 01 Σεπτεμβρίου 2021

«Το Θαύμα της Άννι Σάλιβαν» σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη επιστρέφει από 15 Σεπτεμβρίου και για μόνο 9 παραστάσεις.

Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου: 15, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25, 26 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μία θεατρική βιογραφία βασισμένη στη συγκλονιστική πραγματική ιστορία δύο ηρωίδων γυναικών στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα, της μικρής Έλεν Κέλερ και της δασκάλας της Άννι Σάλιβαν.  Πρόκειται για δύο πανανθρώπινα σύμβολα πίστης, θέλησης, επιμονής και υπομονής αλλά και πρότυπα της παγκόσμιας κοινότητας των ατόμων με αναπηρία.  

Το έργο «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν» (πρωτότυπος τίτλος «Τhe Miracle Worker») του Αμερικανού συγγραφέα  Γουίλιαμ Γκίμπσον είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά κείμενα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο παρακολουθεί τη ζωή της Έλεν Κέλερ, η οποία σε βρεφική ηλικία διαγνώστηκε ως κωφή και τυφλή, ενώ μέχρι τα έξι της χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και στο σκοτάδι.  Οι γονείς της, μέσα στην απόγνωσή τους, απευθύνθηκαν στην Άννι Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, για να την βοηθήσει.  Η ίδια η Σάλιβαν ήταν άτομο με αναπηρία - μειωμένη όραση, που υποβλήθηκε σε πολλές και δύσκολες εγχειρήσεις και στη συνέχεια κατάφερε να σπουδάσει σε ινστιτούτο για τυφλούς στη Βοστώνη.  Η ιστορία του έργου αφορά στις προσπάθειες της Σάλιβαν να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας με τη μαθήτριά της.  Με την επιμονή της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. 

Η περίπτωση της Κέλερ θεωρείται από τα πιο σπάνια δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης πάνω στη σωματική αναπηρία. Με τεράστια θέληση κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας. Έθεσε ως αποστολή στην ζωή της να παλέψει για τα άτομα με αναπηρία. Τα επιτεύγματά της αγγίζουν τα όρια του θαύματος. Δίκαια ονομάστηκε «το θαύμα του αιώνα». Τη λέξη αυτή (miracle) δανείστηκε ο συγγραφέας και την ενσωμάτωσε στον τίτλο του συγκεκριμένου έργου, αναφερόμενος βέβαια στην Άννι Σάλιβαν.  Αυτή ήταν που ενέπνευσε την εμπιστοσύνη και χαλύβδωσε τη θέληση της Έλεν, με τη δική της ατσάλινη υπομονή. Δίχως αυτή, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η πορεία της Έλεν Κέλερ.  Η Σάλιβαν δεν προσέγγισε την Κέλερ μόνο με αγάπη, αλλά κυρίως προσπάθησε να την καταλάβει και να αντιληφθεί τις ανάγκες της.  Υπήρξε, όπου χρειάστηκε, αυστηρή απέναντι της, την αντιμετώπισε ως άνθρωπο ισάξιο, διέκρινε τις δυνατότητές της και προσπάθησε να τις επεκτείνει, δείχνοντας έτσι πως τα «θαύματα» δεν γίνονται από μόνα τους.

Το έργο «Τhe Miracle Worker» του Γουίλιαμ Γκίμπσον  γράφτηκε το 1959, κέρδισε το βραβείο ΤΟΝΥ καλύτερου έργου (1960) και έγινε κινηματογραφική ταινία, σε σενάριο του ιδίου του συγγραφέα.  Τους δύο βασικούς γυναικείους ρόλους στην ταινία έπαιξαν οι Αν Μπανκροφτ και Πάτι Ντιουκ, που κέρδισαν τα αντίστοιχα βραβεία Όσκαρ πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Η παράσταση του Σατιρικού Θεάτρου βασίζεται σε μια σύγχρονη διασκευή (από τους Νίκο Νικολαΐδη και Φώτη Φωτίου), που προκύπτει από το ομώνυμο έργο του Γκίμπσον, την αυτοβιογραφία της Έλεν Κέλερ με τίτλο "Η ιστορία της ζωής μου», καθώς και μέσα από μια σειρά επιστολών της Σάλιβαν σε καθηγήτριά της, στις οποίες εξιστορούσε «τη μάχη της με το ζωώδες πείσμα της μαθήτριάς της».  Μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση της ιστορίας η παράσταση  επιδιώκει να αναδείξει το θαύμα της ανθρώπινης προσπάθειας, της προσήλωσης και της επιμονής στο αποτέλεσμα.  Η δημιουργική ομάδα των συντελεστών προτείνει ένα σύγχρονο ανέβασμα ενός σημαντικού κλασικού έργου, με καινοτομία και  πρωτοποριακή σκέψη.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Νίκος Νικολαΐδης
Διασκευή: Φώτης Φωτίου, Νίκος Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη, Μαρία Γεωργίου
Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική/Ηχοτοπίο: Νεκτάριος Ροδοσθένους
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης 
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Μαρία Γεωργίου, Φώτης Φωτίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άγγελος Χατζημιχαήλ
Οπτική Επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης
Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  
Μαρίνα Μανδρή, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρης Αντωνίου, Άγγελος Χατζημιχαήλ, και η μικρή Γεωργία Χάσικου.

* Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Έρικας Μπεγέτη.

    
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

●    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος)

15, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25, 26 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μ.μ.

Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, ατόμων με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου. 

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com 

Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 

Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy

Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση και η προαγορά εισιτηρίου.

Για τις παραστάσεις στις 17 και 23 Σεπτεμβρίου, η είσοδος θα επιτραπεί  με την επίδειξη:
- Είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (RAPID TEST) με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, 
- Είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού,
-Είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής διάγνωσης. 

Για τις παραστάσεις στις 15, 18, 19, 22, 24, 25, 26 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα επιτραπεί με την επίδειξη:
- Είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού,
-Είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής διάγνωσης. 
-Εξαιρούνται οι θεατές ηλικίας κάτω των 12 ετών, θεατές ηλικίας 12 έως 15 ετών οι οποίοι προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, καθώς και πρόσωπα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος οι οποίοι προσκομίζουν σχετική ιατρική βεβαίωση καθώς και αρνητική εξέταση με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

Στις παραστάσεις θα τηρούνται αυστηρά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας. Οι θεατές παρακαλούνται να προσέλθουν έγκαιρα στο θέατρο και να έχουν έτοιμα τα σχετικά πιστοποιητικά προς αποφυγή συνωστισμού. Η είσοδος δεν θα επιτραπεί σε όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Σχολή Τυφλών και στην «Αγκαλιά Ελπίδας» για την συνεργασία και προσφορά τους στην παράσταση.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close