Things to Do , Εκδηλώσεις

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα οργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τον Σεπτέμβριο

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει θέσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας»

Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2021

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει θέσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας» οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA), αντιπροσωπεύοντας 39 εκατομμύρια εθελοντές δότες από 55 διαφορετικές χώρες ανακοινώνει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World marrow donor day, WMDD) για φέτος στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Όπως αναφέρεται, η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων αλλογενής μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών αποφάσισε και φέτος όπως οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Δότη, γίνουν διαδικτυακά. Η φετινή διαδικτυακή εκδήλωση θα είναι μια ζωντανή ροή 24 ωρών (live stream), όπου θα μεταδοθεί στο YouTube (https://youtu.be/lVwJp5hJDuM) το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021. Σε κάθε ήπειρο, ασθενείς και δότες, έχουν ετοιμάσει βίντεο για να συμμετάσχουν στον εορτασμό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και προσέλκυση ακόμα περισσότερων δοτών ανά το παγκόσμιο.

Από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πέραν του ενός εκατομμυρίου ασθενείς ανά το παγκόσμιο έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος.  Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αίματος του ομφάλιου λώρου είναι μια σωτήρια θεραπεία για περισσότερες από 70 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασσαιμίας. 

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (Κ.Ι.) θέτοντας ένα δυναμικό όραμα «για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα», προσπαθεί και συνδυάζει τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που εξασφάλισε διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό το 2008.  

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επίσης η συνεχής υπογεννητικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

Όπως αναφέρεται, το αρχείο του Κ.Ι. με πέραν των 187000 εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα 650 δότες του αρχείου του Κ.Ι έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 33 διαφορετικές χώρες. 

Στόχος του Κυπριακού Αρχείου Δοτών, προστίθεται, είναι η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση του, καταγράφοντας όλο και περισσότερους εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close