Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Το weekend στις Φοινικούδες θα έχει αγώνα σάμπο

Οι Φοινικούδες φιλοξενούν το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιου Σάμπο!

Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2021

Το πρώτο στην ιστορία Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιου Σάμπο θα διεξαχθεί στην παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα, το διήμερο 28-29 Αυγούστου, με διοργανωτές την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIAS) και την Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο. Η διοργάνωση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.

Η FIAS εμπιστεύτηκε στην Κύπρο και στην οικεία μας ομοσπονδία άλλη μία μεγάλη διοργάνωση του αθλήματος. Τρεις μήνες μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων και Νέων, το οποίο διεξήχθη στο «Σπύρος Κυπριανού», τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας του σάμπο θα στραφούν γι΄ άλλη μια φορά στο νησί μας.

Μετά από δοκιμαστικές συμμετοχές του σπορ του μπιτς σάμπο σε ηπειρωτικές διοργανώσεις, η FIAS προχώρησε στη δημιουργία του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Παράκτιου Σάμπο Ανδρών-Γυναικών, με την Κύπρο να φιλοξενεί τις επόμενες μέρες περίπου 130 αθλητές, από 15 χώρες. Με γεμάτες ομάδες έρχονται στην Κύπρο οι εθνικές από Ρωσία και Ουκρανία, ενώ ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες είναι αρκετές ευρωπαϊκές, όπως Ελλάδα και Σερβία, αλλά και αθλητές από μακρινές χώρες, όπως Καμερούν, Κόστα Ρίκα και Ουζμπεκιστάν.

Όλες οι αποστολές θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία της Λάρνακας, ενισχύοντας έτσι την τοπική τουριστική βιομηχανία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο, μέσα από την ανάληψη των δύο πιο πάνω διεθνών διοργανώσεων, έχει συνεισφέρει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας πέραν των 800 αφίξεων, με μερικές χιλιάδες διανυκτερεύσεις, πάντοτε ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απορρέουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη χώρα μας θα βρίσκεται αυτές τις ημέρες και ο πρόεδρος της FIAS κ. Βασίλι Σεστακόφ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σάμπο κ. Σεργκέι Ελισέεφ.
Χορηγοί του 1ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιου Σάμπο είναι η Rosneft, η VTB, ο Geraklion και η Ural Chem. Η διοργάνωση στις Φοινικούδες θα μεταδοθεί ζωντανά στη Ρωσία, καθώς και στην Κύπρο, μέσα από τη Cytavision. Για τους σκοπούς της τηλεοπτικής παραγωγής, στο νησί μας βρίσκεται ομάδα 20 ατόμων.

Το πρόγραμμα
Το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 17:00 θα διεξαχθούν οι προκριματικοί του ατομικού και στις 19:00 η τελετή έναρξης, με τους τελικούς των κατηγοριών. Την Κυριακή 29 του μήνα, στις 17:00 θα ξεκινήσει η δράση στο ομαδικό. Σε αντίθεση με το σάμπο στο τατάμι, στο παράκτιο σάμπο, ο αγώνας τελειώνει όταν ο αντίπαλος πέφτει στην άμμο. Ο «ξαφνικός θάνατος» σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει τους αγώνες πιο γρήγορους και θεαματικούς.

Το σάμπο
Το σάμπο είναι ένα δυναμικό πολεμικό σπορ, με ιστορία πέραν των 100 χρόνων, αφού δημιουργήθηκε στις αρχές του 1920 στην τότε Σοβιετική Ένωση. Σήμερα, γύρω στις 120 χώρες απ΄ όλες τις ηπείρους ανήκουν στη δύναμη της FIAS, ενώ το άθλημα του σάμπο βρίσκεται στο καλεντάρι των Ευρωπαϊκών Αγώνων της EOC και της Παγκόσμιας Πανεπιστημιάδας της FISU. Το 2018 η ΔΟΕ παραχώρησε Ολυμπιακή αναγνώριση στο άθλημα, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το σπορ, στην προσπάθεια που κάνει για συμπερίληψη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες. 

Διοργανωτές η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIAS) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο, υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close