News , Guide

Αυτά είναι τα ζωάκια που επιτρέπεται να φιλοξενούμε!

Η σχετική ανακοοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2021

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υπενθυμίζουν, με ανακοίνωσή τους, τους Κανονισμούς που ρυθμίζουν τα θέματα κατασκευής και λειτουργίας των υποστατικών πώλησης ζώων, καθώς και τα θέματα της κατοχής ζώων, μέσω του καθορισμού λίστας με τα είδη / κατηγορίες ζώων τα οποία επιτρέπεται να κατέχονται και να πωλούνται.

«Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Κατοχή και Πώληση Ζώων) Κανονισμοί του 2021» (Κ.Δ.Π. 95/2021) δημοσιεύθηκαν στις 04/03/2021 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, οι οποίοι εμπίπτουν στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο για την Προστασία και την Ευημερία των Ζώων από την έναρξη ισχύος των Κανονισμών (04/03/2021), κανένα πρόσωπο δεν επιτρέπεται να κατέχει για οποιοδήποτε σκοπό, ή να αναπαράγει, ή να εκκολάπτει, ή να εισάγει από τρίτη χώρα, ή να διακινεί από άλλο κράτος μέλος, ή να πωλεί, ή με στόχο την πώληση να διαφημίζει ή να προσφέρει ή να εκθέτει  ζώα ή αυγά  προς επώαση, που δεν ανήκουν στα ζώα που επιτρέπεται να κατέχονται όπως αυτά καθορίζονται στο Παράρτημα I των Κανονισμών. Ακολουθεί σχετικός πίνακας με τα είδη / κατηγορίες ζώων.

Φυσικά πρόσωπα που για ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σκοπό κατέχουν ζώα (ως ζώα συντροφιάς), που δεν ανήκουν στα ζώα που επιτρέπεται να κατέχονται, οφείλουν εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των Κανονισμών, δηλαδή μέχρι τις 05/09/2021, να ενημερώσουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και δικαιούνται να συνεχίσουν να τα κατέχουν μέχρι το τέλος της ζωής τους, σύμφωνα με όρους που θα θέσουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Για το σκοπό αυτό πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί σχετικό έντυπο (έντυπο ΕΖΚΠΖ05) στα κατά τόπους Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία. Η υποβολή του εντύπου μπορεί να γίνει είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αφού σαρωθεί, είτε μέσω τηλεομοιοτύπου (φαξ), είτε δια χειρός.

Τα ζώα που επιτρέπεται να κατέχονται είναι: σκύλος, γάτα, κουνάβι, κουνέλι, τρωκτικά, ψάρια, αμφίβια εξαιρουμένων των δηλητηριωδών ειδών, ερπετά εξαιρουμένων των ειδών των οικογενειών Boidae και Pythonidae, των ειδών της τάξης Crocodylia και των δηλητηριωδών ειδών, ασπόνδυλα εξαιρουμένων των δηλητηριωδών ειδών αραχνών και σκορπιών.

Για τα ακόλουθα ζώα ισχύουν ρυθμίσεις ή/και απαγορεύσεις από τις οικείες τοπικές αρχές και άλλες αρχές: χοίρος, πρόβατο, αίγα, βοοειδή (Ευρωπαϊκός και Ινδικός Βους), άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι και γίννος, πτηνά.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close