Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάμε για βουτιά στον - ίσως – μεγαλύτερο φυσικό «κόλυμπο» της Κύπρου

Η εντυπωσιακή αυτή φυσική λιμνούλα σχηματίζεται από τον ποταμό Πεδιαίο

Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2021

Σε αρκετά σημεία τους, τα ποτάμια στο νησί σχηματίζουν τους λεγόμενους «κόλυμπους» και πολλοί είναι αυτοί που ανακαλύπτουν τα εν λόγω σημεία και πάνε για μπάνιο το καλοκαίρι.

Ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται στον Πεδιαίο και πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο «κόλυμπο» στην Κύπρο, με το βάθος του να φτάνει τα 3 μέτρα. Ο Στέφανος Σάββα δημοσίευσε στο Facebook Group «Στο Νησί / At The Island» μερικές φωτογραφίες από την εκεί επίσκεψή του, προσπαθώντας ίσως να μας πείσει ότι για μπάνιο, ή έστω για μια δροσιστική βουτιά, προσφέρονται κι άλλα σημεία εκτός από τις παραλίες με την ξανθή άμμο και τα τιρκουάζ νερά.

Λίγα λόγια για τον Πεδιαίο ποταμό 
Ο Πεδιαίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός - χείμαρρος της Κύπρου. Το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 10 μέτρα. Οι πηγές του βρίσκονται στην οροσειρά του Τροόδους, εντός του Εθνικού Δασικού πάρκου Μαχαιρά και στη βορειοδυτική πλαγιά της βουνοκορφής Κιόνια.

Ρέει βορειοδυτικά, διασχίζοντας την πεδιάδα της Μεσαορίας και την πρωτεύουσα του νησιού Λευκωσία. Η πορεία του συνεχίζεται προς τα ανατολικά και καταλήγει στον κόλπο της Αμμοχώστου, κοντά στην αρχαία πόλη της Σαλαμίνας.

Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις Ιδεϊ και Εος που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αυτός που βλέπει την ανατολή, καθώς η πορεία του ποταμού, συνέπιπτε με τη διαδρομή της Ηούς, Θεάς της Ανατολής. 

Φωτογραφίες: Στέφανος Σάββα 
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close