8 φάρμες και ζωολογικοί κήποι της Κύπρου για οικογενειακές βόλτες

Καιρός να γνωρίσουν τα παιδιά σου αλλά και εσύ εγχώρια και εξωτικά ζωάκια

Δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2021

Λένε πως η καλύτερη και πιο ουσιαστική γνώση προέρχεται μέσα από τα βιώματα και την εμπειρία. Γι’ αυτό οι ζωολογικοί κήποι και οι μεγάλες φάρμες της Κύπρου προσφέρουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουν μικροί και μεγάλοι τα πάντα γύρω από τους τετράποδους – και όχι μόνο – συγκατοίκους μας στον πλανήτη. 

Γιατί άλλο να ακούς ή να διαβάζεις για κάτι και άλλο να το βλέπεις, να το αγγίζεις και γενικώς να το... ζεις! Όταν η γνώση φυσικά συνδυάζεται και με διασκέδαση και αναζωογόνηση τότε δεν έχεις παρά να διαλέξεις κάποιο ή κάποια από τα πάρκα της παρακάτω λίστας και να το επισκεφθείς με οικογένεια ή/και φίλους. 

CAMEL PARK (ΜΑΖΩΤΟΣ)
Το πάρκο «γεννήθηκε» το 1998 και ξεκίνησε ως αποκλειστικό πάρκο για καμήλες, όμως η αγάπη των ιδιοκτητών για τα ζώα τούς ώθησε να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους και να υποδεχτούν πολλών και διαφόρων ειδών ζωάκια.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Εδώ θα ζήσεις μια πανέμορφη ολοήμερη εμπειρία. Θα συναντήσεις καμήλες, λάμα, πόνι, γαϊδούρια, κατσίκες, στρουθοκάμηλους, καγκουρό κ.ά. Θα κάνεις σαφάρι με τις καμήλες, νιώθοντας λες και διασχίζεις την έρημο Σαχάρα, και θα γνωρίσεις τους «σκανταλιάρηδες» λεμούριους, που έχουν μεγάλη αδυναμία στον... φωτογραφικό φακό. Ακόμη, θα επιδοθείς σε ατελείωτο παιχνίδι, καθώς το πάρκο διαθέτει αίθουσα με παιχνίδια, συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τραμπολίνο κ.ά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, θα κάνεις δροσιστικές βουτιές στην πισίνα του πάρκου (η πρόσβαση στην πισίνα περιλαμβάνεται στη γενική τιμή εισόδου).

EXTRA TIP: Για να «καλοπιάσεις» τις καμήλες, κράτα στο χέρι σου χαρούπια και δες τα να... εξαφανίζονται στη στιγμή!

INFO: (24991243) Μαζωτός.
Δ-Κ 09:00-19:00 (Απρ-Οκτ) & 09:00-17:00 (Νοε-Μαρ). Είσοδος: €6 ενήλικες, €4 παiδιά.

GOLDEN DONKEYS FARM (ΣΚΑΡΙΝΟΥ)
Μια οικογενειακή επιχείρηση που στόχο έχει να αναδείξει την κυπριακή παράδοση, αποδίδοντας φόρο τιμής στα χαριτωμένα αυτά θηλαστικά που τα παλαιότερα χρόνια ειδικά ήταν συνυφασμένα με την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών στην Κύπρο και ένας υπέροχος, ξεχωριστός και άκρως ψυχαγωγικός χώρος για μικρούς και μεγάλους!

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα γνωρίσεις τα συμπαθή γαϊδουράκια, θα τα ιππεύσεις και θα μάθεις τα πάντα για την ύπαρξή τους. Θα περιηγηθείς στο αγρόκτημα για να δεις από κοντά την αρχαιότερη ελιά στην Κύπρο, τον νερόμυλο και το ελαιοτριβείο και θα επισκεφθείς το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, τα οποία απεικονίζουν Κύπριους τεχνίτες της παλιάς εποχής. Τέλος, μπορείς να αγοράσεις βιολογικά προϊόντα –με βασικό συστατικό παραγωγής το θρεπτικότατο και άκρως ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία γάλα γαϊδούρας–, όπως σοκολάτα, παγωτό, λικέρ, καλλυντικά και άλλα.

INFO: (70000620) Περιοχή Μέμιλα, Σκαρίνου. Δ-Κ 10:00-18:00. Είσοδος €4 ενήλικες, €2 παιδιά.

PAFOS ZOO (ΠΕΓΕΙΑ)
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πρόκειται για έναν ζωολογικό κήπο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2003, κατόπιν πρωτοβουλίας του Χρίστου Χριστοφόρου, ο οποίος και αποφάσισε να «μοιραστεί» την προσωπική του συλλογή από πληθώρα πουλιών απ’ όλο τον κόσμο. Σήμερα, ο ζωολογικός κήπος διαθέτει ζώα από κάθε γωνιά της γης, ενώ τα είδη που φιλοξενεί σε παπαγάλους και δηλητηριώδη φίδια είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα εξερευνήσεις τον ζωολογικό κήπο, ώστε να ανακαλύψεις νέα είδη ζώων που δεν γνώριζες καν πως υπάρχουν, αλλά και θα θαυμάσεις όσα ήδη γνώριζες, θα δεις επιδείξεις με παπαγάλους και άλλα ζώα και θα παρακολουθήσεις διάφορα άκρως ενημερωτικά ντοκιμαντέρ για τα ζώα που φιλοξενούνται στο πάρκο. Ακόμη, θα δοκιμάσεις το διάσημο οφτό του εστιατορίου Flamingo που βρίσκεται εντός του πάρκου, θα φας απολαυστικό παγωτό, θα επισκεφθείς ένα από τα μουσεία του χώρου, ενώ ακόμη μπορείς να αγοράσεις αναμνηστικά από το μαγαζί με τα σουβενίρ.

INFO: (26813852) Θα βρεις τον ζωολογικό κήπο ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο από τις 09:00 μέχρι τις 18:00. Η είσοδος κοστίζει €13 για τους ενήλικες και €7 για τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του κήπου (www. pafoszoo.com).

PETRIDES FARM PARK (ΜΑΡΚΙ)
Στο χωριό Μαρκί, λίγο έξω από την πόλη της Λευκωσίας, συναντά κανείς το Petrides Farm Park, μια μεγάλη έκταση γεμάτη πράσινο, οξυγόνο, ζωάκια και πολλούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παντός είδους ασχολίες και ατελείωτο παιχνίδι.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα βολτάρεις στη φάρμα με τους φίλους ή την οικογένειά σου, θα γνωρίσεις τα ζωάκια που φιλοξενούνται στον χώρο, μαθαίνοντας σημαντικές πληροφορίες γι’ αυτά, και θα απολαύσεις το φαγητό σου ή τον καφέ σου, ενώ τα παιδιά σου θα επιδίδονται σε διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες, καθώς το πάρκο διαθέτει, μεταξύ άλλων, γήπεδο φούτσαλ, μπάσκετ και στίβους μάχης. Επίσης, στον χώρο μπορείς να διοργανώσεις αξέχαστα πάρτι γενεθλίων και εκδηλώσεις.

INFO: (22525255) Μαρκί. Σ & Κ 16:00-21:00 (το ωράριο διαφοροποιείται αναλόγως της εποχής) και τις καθημερινές για εκδηλώσεις κατόπιν συνεννόησης. Είσοδος: €3 (δωρεάν για παιδιά 2 ετών και κάτω).


RIVERLAND BIO FARM (ΚΑΜΠΙΑ)
Πρόκειται για ένα υπέροχο βιολογικό αγρόκτημα στο χωριό Καμπιά της επαρχίας Λευκωσίας που τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιαστεί και αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, και όχι άδικα... Η τεράστια καταπράσινη έκταση (πάνω από 250 στρέμματα) που καταλαμβάνουν συνολικά το αγρόκτημα και τα βοσκοτόπια που το περικλείουν προσφέρουν την απόλυτη απόδραση από την πόλη στη φύση, ενώ τα βιολογικά προϊόντα της φάρμας αποτελούν ξεκάθαρα το καμάρι της – όντας και ο βασικός λόγος για τη δημιουργία της.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Και τι δεν θα κάνεις εκεί! Στο Riverland Bio Farm θα περιηγηθείς στη φάρμα, θα γνωρίσεις τα ζωάκια που φιλοξενεί, θα μάθεις να αρμέγεις, θα κάνεις τοξοβολία, ιππασία με πόνι, αναρρίχηση, camping, kayak και πολλά άλλα, ενώ τις Κυριακές θα μάθεις πώς παρασκευάζεται το χαλλούμι, η αναρή και το ψωμί, που τόσο πολύ λατρεύεις να καταναλώνεις αλλά δεν έχεις ιδέα για τον τρόπο παραγωγής τους. Φεύγοντας, μπορείς να προμηθευτείς τα αγνά, βιολογικά προϊόντα της φάρμας, όπως γάλα και γιαούρτι.

INFO: Η φάρμα είναι ανοικτή για επίσκεψη όλη την εβδομάδα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το ωράριο διευρύνεται, από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα. Η είσοδος είναι δωρεάν!

APESHIA HILLS DONKEY SAFARI (ΑΠΑΙΣΙΑ)
Στο χωριό Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού, έχει δημιουργηθεί μια μοναδική φάρμα πάνω στον λόφο, με εκπληκτική θέα που κόβει την ανάσα και υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Σκοπός της φάρμας ήταν να συντηρηθεί μια από τις παλαιότερες παραδόσεις του τόπου μας, που δεν είναι άλλη από τη συνύπαρξη των κατοίκων του νησιού ανά τους αιώνες με τα συμπαθή γαϊδουράκια.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα γνωρίσεις τα χαριτωμένα κυπριακά γαϊδουράκια –και τα υπόλοιπα ζωάκια της φάρμας– και θα βολτάρεις μαζί τους στο πανέμορφο τοπίο του λόφου. Θα δοκιμάσεις το υγιεινότατο για τον ανθρώπινο οργανισμό γάλα γαϊδούρας, μαζί με άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως χειροποίητα γλυκά και προϊόντα με βάση το χαρούπι. Εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα κάνεις δροσιστικές βουτιές στην πισίνα και έπειτα θα ξαποστάσεις τρώγοντας κυπριακό παραδοσιακό φαγητό δίπλα στη φάρμα, σε έναν πανέμορφο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο με θέα τα βουνά και το πράσινο. Ακόμη, θα επισκεφθείς τις δύο εκκλησίες που βρίσκονται εντός των ορίων της φάρμας, του Αποστόλου Ανδρέα και της Οσίας Ματρώνας εκ Ρωσίας. Τέλος, ο χώρος διαθέτει ειδικό πάρκο για τα παιδιά των μικρών ηλικιών, ενώ θεωρείται ιδανικός για τη διοργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων.

INFO: (96713034) Απαισιά. Δ-Κ 08:00-αργά το απόγευμα.

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Η ιστορία του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού άρχισε το 1954 από ένα τυχαίο γεγονός. Μια Λεμεσιανή, η κ. Γρηγοράσκου, είχε ένα πιθηκάκι στο σπίτι της, με το οποίο διασκέδαζαν πολύ τα παιδιά της γειτονιάς της. Το χάρισε στο Δημαρχείο και τοποθετήθηκε στον Δημόσιο Κήπο, που τότε είχε μόνο κάποια πουλιά. Πολλοί Λεμεσιανοί ακολούθησαν έπειτα το παράδειγμα της κ. Γρηγοράσκου και χάρισαν διάφορα ζώα για τον εμπλουτισμό του ζωολογικού τμήματος του κήπου. Ένας Αμερικανός, ο Τζον Γουίλκς, έφερε και χάρισε ένα ελεφαντάκι που βρισκόταν στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης. Το ονόμασαν Τζούλια και ήταν από τα αγαπημένα ζώα των παιδιών.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Σήμερα μπορείς να δεις μια μεγάλη ποικιλία από σπάνια –και μη– είδη θηλαστικών, πουλιών και ερπετών, προερχόμενα από κάθε γωνιά της γης, και να μάθεις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτά. Ακόμη, θα ξαποστάσεις πίνοντας τον καφέ σου στην εντυπωσιακή καφετέρια «Flamingo» με θέα προς τη θάλασσα, το πράσινο και τα φλαμίνγκο.

INFO: (www.limassolzoo.com) Δ-Κ 09:00-19:00 (Ιούν-Αύγ). Είσοδος: Ενήλικες €5, παιδιά 5-15 χρόνων €2, παιδιά μέχρι 5 χρόνων δωρεάν, συνταξιούχοι, φοιτητές και στρατιώτες €3.

PONY PARK (ΛΕΜΕΣΟΣ)
Πρόκειται για μια γουστόζικη φάρμα - παιχνιδότοπο στην περιοχή Τσιφλικούδια στην πόλη της Λεμεσού, η οποία αποτελεί το σπιτικό των πόνι, αυτών των μικρόσωμων και πολύ χαριτωμένων αλόγων που όλοι λίγο-πολύ έχουμε λατρέψει ως παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, η φάρμα αυτή φιλοξενεί 4 αξιολάτρευτα πόνι ράτσας «Shetland», τα οποία έφτασαν στην Κύπρο από την Αγγλία.

TΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα γνωρίσεις από κοντά τα 4 χαριτωμένα τετράποδα του πάρκου, θα πας βόλτα και θα φωτογραφηθείς μαζί τους και θα περιποιηθείς (grooming) τους καινούργιους σου αυτούς φίλους. Ακόμη, το πάρκο διαθέτει χώρους για βόλτα, τεχνητή λίμνη με πάπιες, καφετέρια και εστιατόριο για φαγητό, αλλά και φουσκωτά παιχνίδια, τραμπολίνο κ.ά., για να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Ο χώρος ενδείκνυται για παιδικά πάρτι.

INFO: (facebook: PONY PARK Limassol) Κώστα Κοράλλη 2, Λεμεσός. Το πάρκο θα επαναλειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close